Hmmm
Makary pasuje mi do nazwiska, podoba mi się, chociaż ostatnio skłaniam się ku Emilowi... Właśnie ten Makaron mnie ciut odstręcza, jednak którego imienia nie można obrzydzić przez zniekształcenie czy dodanie rymu

Jeszcze nie wiem, co się urodzi
(Jeremi ma na imię synek najbliższej kuzynki - któraś z Was proponowała)
Tola to od niedawna imię samo w sobie i jest rejestrowane w takim brzmieniu. Nie wydaje mi się udziwnione. Proste, krótkie, nie kłócące się z nazwiskiem (z zasadzie żadnym).
Rada Języka Polskiego wypowiedziała się w kwestii imienia
Tola następująco:
Już drugi raz poproszono Radę o opinię o imieniu Tola. W odpowiedzi sekretarz Rady przytoczyła obszerne fragmenty opinii o tym imieniu, sporządzonej wcześniej przez przewodniczącego:
[…] imię Tola występuje w polszczyźnie jako zdrobnienie, np. od imienia Anatola. W „Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej” […] w p. II.4. wyraża się opinię, że „Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych, powszechnie używanych nieoficjalnie”. Jednakże w tym samym punkcie mamy zapis, że „można nadać dziecku imię z pochodzenia zdrobniałe, skrócone, ale współcześnie odczuwane jako imię samodzielne”. Uważam, że ta sytuacja odnosi się do imienia Tola. Wyrażam więc opinię, iż można nadać dziecku takie imię.
Nie widzę problemu w zderzeniu słów "pani Tola"... Znajoma (pona 40-letnia ma na imię Antonina i przyjaciele i znajomi mówią o niej Tola własnie (choć moim zdaniem powinna być Tosią, a nie Tolą), ale pracownicy / klienci mówią o niej "pani Tola" i jest ok.
To już gorzej wypada "pani Maja"... Kiedy byliśmy z córką w Turcji w jednym z magazynów (sklepów) pracował Ukrainiec i żartował zwracając się do mojej Mai:
"panimaju Pani Maju" (ros.
rozumiesz pani Maju?)
Pola w skrócie Polka, Polusia, a to już mi nie odpowiada...
Jestem ostatnią osobą która by zrobiła zestawienie pseudo wyszukanego imienia z pospolitym nazwiskiem. Jestem filologiem pol. Znam Klaudię Kluskę, Manuelę Żabę, Violettę Kapustę i inne skrzywdzone przez rodziców dzieci...
Moje nazwisko jest krótkie, neutralne. Nie pasują mi do niego właściwie tylko imiona na literę
I, typu Ina, Ida, Ita, Igor, Ignacy...
Dzięki za wszystkie opinie