Dzisiaj jest śr lis 14, 2018 7:16 pm


Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: pn mar 19, 2012 11:00 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
Witam

Jesteśmy po wizycie u dermatologa.
Młodej robią sie łyse placki na głowie, z tym, ze nie nagle, ale jakby stopniowo.
Dostałysmy do wcierania PILOXIDIL i oczywiscie skierowanie na badania.
Tarczyca, morfologia z rozmazem, OB i kał na pasożyty.
Po jutrze idziemy na pobranie krwi.
Oczywiscie, wiem, ze wyniki cos tak moga wskazać.
Lekarz powiedział, ze może to byc brak lub nadmiar witamin, ale także chora tarczyca.

Szczerze to jestem podłamana, bo nie dość, ze małej włosy nie chca rosnąć to jeszcze wypadaja no i oczywiscie martwi mnie tego powód. Boję sie o tą tarczycę.

Czy są mamy, które zmagały sie z podobnym problemem? Czy możecie mnei pocieszyć, ze po leczeniu ( cokolwiek jest przyczyną) włoski ładnie rosły a maluch czuł sie dobrze?

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: pn mar 19, 2012 11:15 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
mojej co prawda wypadały włosy ale placków nigdy nie miała. Włoski też rosły i rosną powoli. Dostała preparat Zincas (cynk).
Nie pociesze cię ale u nas to był jeden z objawów niedoczynności tarczycy.

Nie masz co sie bać tarczycy z tym da sie żyć. Leczona i pod kontrolą nie jest groźna.
Jednak mam nadzieje że u was to zwykły niedobór lub nadmiar witamin. I szybko pozbędziecie sie problemu. Nie martw się, badania cię uspokoją.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 20, 2012 7:02 am 
Dobre Serce
Dobre Serce

Rejestracja: ndz cze 29, 2008 8:23 am
Posty: 1401
fifolek13 pisze:
mojej co prawda wypadały włosy ale placków nigdy nie miała. Włoski też rosły i rosną powoli. Dostała preparat Zincas (cynk).
Nie pociesze cię ale u nas to był jeden z objawów niedoczynności tarczycy.

Nie masz co sie bać tarczycy z tym da sie żyć. Leczona i pod kontrolą nie jest groźna.
Jednak mam nadzieje że u was to zwykły niedobór lub nadmiar witamin. I szybko pozbędziecie sie problemu. Nie martw się, badania cię uspokoją.


Temat spadł mi z nieba.
ostatnio zauważyłam że mojej małej też wypadają włoski. Nie dość że ma słabe i wolno jej rosną to jeszcze mam wrażenie że zaczęły jej wypadać. Nie wychodzą garściami ale jakieś pojedyńcze tak.
Ja się niepokoję bo synek z kolei ma piękne, grube i mocne włosy i w jej wieku miał już takie długie że go strzygliśmy a ona ma takie piórka że masakra.
Po czym poznać że dziecku wypada za dużo włosów? Bo jak rozumiem jakieś pojedyńcze mogą wychodzić choć mam wrażenie że z synkiem nie miałam tego problemu.

_________________
Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 20, 2012 11:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
fifolek własnie problemów z tarczycą sie spodziewam niestety ;( No ale poki wyników nie bede miała, to nie bede nic sugerowac i rwac sobie włosów z głowy.
Wiem, ze żyć sie da z tym, bo moja mama choruje od kiedy pamiętam. I tak sie własnie zastanawiam czy chora tarczyca nie jest uwarunkowana jakos genetycznie. Nie czytam nic na ten temat, bo nie chce sie niepotrzebnie stresować. Ale fakt jest taki, ze teściowa choruje, moja mama też, moja babcia choruje i prababcia też chorowała.

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 21, 2012 8:57 am 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
a jakie masz zlecone badania w tym kierunku? U mnie tylko tato. Nie martw sie na zapas. Niedobór witamin daje podobne objawy.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 21, 2012 8:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
fifolek TSH, i jeszcze T (coś tam)4 - tez tarczycowe, do tego morfologia z rozmazem, mocz, cukier i pasożyty. Morfo odebrałam dzisiaj. Leukocyty podwyższone i OB 25 czyli coś sie dzieje, ale młoda katar ma niewielki, wiec to też może być. POkasływać też zaczeła. pewnie jak wyzdrowieje, to bedzie trza powtórzyc.
Ogladała wyniki moja szwagierka co pielegniarka była i mowiła, ze z tego nic nie wynika tak naprawde.
Czekamy na TSH co ma być w piatek chyba przy dobrych wiatrach :roll:

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: śr mar 21, 2012 8:45 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
A kiedy to zauważyłaś. Wygląda na to ze ma jakąś infekcje co jest nie koniecznie z tym związana. A wypadanie włosów to po prostu niedobór cynku. Jak będziesz powtarzała wyniki poproś o poziom żelaza jeszcze i jonogram. Komplet badań na tarczyce to tsh ft3 ft4 usg tarczycy i antyciała TPO i TG wtedy można coś konkretnie powiedzieć.

Jak chcesz podam ci namiary na dobrego endokrynologa-pediatrę dla dzieci.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt mar 23, 2012 7:50 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
Mam wyniki. USG tarczycy miała robione niedawno i jest OK.
TSH i FT4 w normie,
Ale w kale wykryli jaja glisty ludziekiej. Wie chyba jestesmy w domu, bo to było brane pod uwagę najbardziej.
Dziwne jest jednak to, ze tdzien temu dostała druga dawke Pyrantelum, bo miała owsiki, poczytałam ulotke i okazuje sie, ze na gliste też działa i to taka sama dawka, wiec czyzby była uparta ta glista?
Tak czy siak w poniedziałek ide do lekarza z nią. Zobaczymy co powie nam nasza kochana lekarka ;)

Odetchnełam, ze to nie tarczyca... No i morfologia OK. OB wyższe moze być ponoc przez robaki, ale ogolnie morfo by poleciało przez to, a reszte ma OK.
No nic tak czy siak w poniedziałek dowiem sie czegos konkretnego mam nadzieje.

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt mar 23, 2012 8:21 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
Wiesz co glizda jest uparta i pyrantelum to ja tylko gilgocze, najlepszy jest zyntel by sie tego paskudztwa pozbyć. ale to lek który przenika do krwi i chyba dla starszych. jednak lekarz może zapisać młodszym jak nic innego nie działa powyżej 2 roku życia. Ob i morfologia na pewno przez to takie wyniki.

Mówiłam ci że z tarczycą nie ma się co martwić. a napisz tak z ciekawości jaki miała wynik tsh bo norma dla dzieci teraz jest do 2-3 zależy jakie jednostki ma laboratorium (tak mówili na oddziale endokrynologi w gdańsku jak leżałyśmy).

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt mar 23, 2012 8:39 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
fifolek13 pisze:
Wiesz co glizda jest uparta i pyrantelum to ja tylko gilgocze, .


rozbawiłas mnie ;)

TSH 2.95 (norma 0.27-4.2)
FT4 1.18 (norma 0.93-1.7)

O tych normach to juz mi mówiła pielegniarka, bo z nia dzisiaj gadałam, ale mówiła, ze wg niej jest OK

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pt mar 23, 2012 8:51 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
:lol: bo to na prawdę uparte dziadostwo :wink:moja na szczęście nie miała ale koleżanek dzieci tak. Trochę długo z tym walczyły. Dopiero po konkretnych dawkach zyntelu sie tego pozbyły ale tak jak pisałam o tym musi zadecydować lekarz.

no wynik taki pod obserwacje bez paniki oczywiście. (przy tych normach powinno być 2) Przy okazji jakiś badań jeszcze raz zbadaj tak kontrolnie.
Moja na lekach ma tyle :(

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sob mar 24, 2012 3:56 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
W poniedziałek ide do lekarza, wiec zobaczymy co powie.
Siostra mojej koleżanki jest endokrynologiem i bede do niej dzwoniła we wtorek, bo teraz pojechała na urlop. Może coś mi powie konkretnego na temat tego TSH.

Zentel jest od 2 rż, wiec poproszę nasza lekarke o niego jakby co. Bo własnie czytam ze skuteczny bardzo na tą paskudę.
Oby...

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 26, 2012 5:51 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr mar 26, 2008 4:58 pm
Posty: 181
witam dziewczyny
dzisiaj zauważyłam u mojego synka łysy placek pod włosami nad uchem, ostatnio mały bawił sie nożyczkami sam sobie podcinał włosy więc myślałam że tak sobie wyciął ale dzisiaj zauważyłam że ma dosłownie łysy placek, sam nie byłby sobie w stanie tak sobie tego wyciąć.powiedzcie mi mam iśc do swojego pediatry czy do dermatologa?


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: pn mar 26, 2012 9:12 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
milka sama nie wiem co ci poradzic. też myslałam, ze mała sobie wytarła, ale jak zobaczyłam, ze po drugiej stronie jes to samo to od razu pojechałam do dermatologa.
pediatra nie da ci wcierek, wiec dobrze jest od razu udac sie do dermatologa.
Napewno dostanie komplet badan do wykonania i płyn do wcierania w łyse miejsce.

U nas było tak, ze pojechałam do dermatologa prywatnie. Napisał mi na kartce jakie badania mam robic i wypisał recepte na płyn.
Potem poszłam z młoda do pediatry a ta wypisała mi skierowania, przez co płaciłam za samo FT4 a reszte badan miałam za darmo.

Pozdrawiam.

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 1:38 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
Nie mogłam poprawić juz wpisu.

jestesmy po wizycie u lekarza.
Dostałysmy VERMOX na zwazietego robala.

fifolek, lekarka ogladała winik TSH i mowiła, ze nie ma sie do czego przyczepić.

łysienie wiec najprawdopodobniej własnie od pasożyta.
Dalej smarować placki u powinno być OK.

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 3:00 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
malgora83 vermox może być za słaby ponieważ on nie przenika do krwi a jaja tego dziadostwa tam właśnie krążą dlatego u was było ob podwyższone.ale może wam akurat uda się pogonić robala. Wynik tak jak pisałam bez paniki trzeba jednak kontrolować i obserwować. Pediatrzy mają słabą wiedzę jesli chodzi o endokrynologie dziecięcą opierają sie na normach podanych dla dorosłych. to samo endokrynolog dla dorosłych. Jest bardzo mało pediatrów-endokrynologów.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 4:44 pm 

Rejestracja: śr lut 02, 2011 4:52 pm
Posty: 33
No teraz to mi oczy się wielkie zrobiły!


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 7:34 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
mayka pisze:
No teraz to mi oczy się wielkie zrobiły!


a dlaczego?

fifolek, wiec myslisz, ze powinnam sie z młoda udać do endo dzieciecego?
Mowiłas ze masz namiary. Na NFZ przyjmuje? A może prywatnie?

Lekarka powiedziała, ze ten lek na robale, powinien zadziałać. PO kuracji znowu zrobimy kał i zobaczymy.
Młoda pierwsza tablete połkneła bez ceregieli. Ciekawe jak jutro teściowej pójdzie w aplikacji nastepnej :)

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 8:55 pm 
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr sie 02, 2006 1:00 pm
Posty: 12356
Lokalizacja: Mazury
malgora spokojnie bez paniki, jesli waga i wzrost jest ok. i nie ma innych objawów towarzyszących to luz. Za pół roku czy przy okazji powtórzysz tsh i wyjdzie podobny wynik to wtedy, teraz tylko obserwacja. mam oczywiście namiary i na kase i prywatnie jeśli chcesz to skonsultować.
Mam nadzieje ze pozbędziecie sie robali tylko wiesz że to dziadostwo jajeczkuje co 9 dni (nie pamiętam dokładnie ile bo to dawno było) i może być tak ze badanie powtórne będzie ok a w rzeczywistości robal nadal będzie siedział. wiec mieliście dużo szczęścia że wyszło za pierwszym razem.

_________________
ObrazekObrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 

 Tytuł:
Post: wt mar 27, 2012 9:29 pm 
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt sty 13, 2009 2:49 pm
Posty: 6539
Lokalizacja: 53°42′N 19°58′E
No własnie niby dlatego lekarka dała ten lek. 3 dni sie bierze 2 razy dziennie, potem 3 tygodnie przerwy i znowu 3 dni i znowu przerwa i 3 dni brania leku.
Własnie pisałam z koleżanką, co jej syn miał też robale i strasznie trudno je było wytępić i po tym sie udało.
Mam nadzieje, ze będzie OK.

Możesz mi podesłac na pw namiary. Jak sie pozbęde tego to pojadę sobie.
Z Olsztyna jest? Bardziej chyba mnie interesuje prywatnie, bo na kase to trzeba miec skierowanie, nie?

_________________
Piotruś *† 11 grudnia 2008r[*]
Michalina 11 grudnia 2009
Antosia 29 sierpnia 2013


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
Antykoncepcja - Bezpłodność - Planowanie ciąży - Objawy ciąży - Test ciążowy - Ciąża - Ciąża bliźniacza - Termin porodu - Objawy porodu - Poród - Laktacja - Niemowlę - Karmienie niemowląt - Macierzyństwo - Psychologia - Przepisy kulinarne - Uroda

Jeżeli podoba Ci się nasz serwis, poleć go innym. Wklej nasz button lub link na swojej stronie

Forum ciąża


Friends Pliki cookies