Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:22 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Witajcie

Moja Beatka ostatnio dwukrotnie przeszła zapalenie płuc z hospitalizacją.
Za pierwszym razem miedzy innymi objawiło się to spadkiem apetytu, ale już po dwóch dniach leczenia wcinała dużo mleka. Także szybko jadła więcej niż przed chorobą.

Teraz jest inaczej. Beatka znowu miała zapalenie płuc, ale tym razem dosyć ciężkie. Praktycznie wogóle nie jadła przez parę dni, była na kroplówkach. Potem powolutku jadła gdzieś 30 ml, potem 50. Wyszłyśmy ze szpitala w piątek, a ona dalej mało je w porównaniu do tego co było przed szpitalem.
Przed chorobą zajadała gdzieś 160-170 ml na jeden raz. A teraz wmuszamy w nią ledwo 90 ml i więcej nie chce. Ma cały czas biegunkowate stolce - wg lekarza to wynik antybitykoterapi (dostaje Lakcid). W wyniku tego wszystkego przestała prawidłowo przybierać na wadze, a przy jej wcześniactwu jest to bardzo ważne.

Czy któraś z Was miała podobne problemy z jedzeniem po chorobie? Kiedy to się unormowało?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja pod koniec stycznia miała zawalone oskrzela.
Nic nie jadla przez 2,5 dnia.
Uratowalo ja przed szpitalem tylko to że dużo piła herbatek, soków.
Straciła na wadze ok 1,5 kg

W sumie jest juz ponad miesiac po chorobie, ale dopiero od około tygodnia zaczyna normalnie jesc.
Po chorobie nie chciala jesc.
Znaczy jadla ale duzo mniej niż przed chorobą.
Miałam z nią jechac do lekarza aby sprawdzic co sie dzieje, ale powoli jej jedzenie zaczelo wracac do normy.
Teraz już jest dobrze.

Jednak kazde dziecko reaguje inaczej. U mnie juz jest dobrze.
Sama musisz ocenic czy Twoja córcia już dobrze je czy może lepiej jechać do lekarza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja jak miała 8 miesięcy to miała zapalenie puc, po szpitalu spadła na wadze prawie 2 kg i od tamtej pory jeszcze tej wagi nie nadrobiła...z apetytem u niej różnie...raz je, raz przez 3 dni tylko cyc...
Nawet teraz ma ospę i nic poza cycem i herbatą nie chce...
Waży 8800 i też jest wcześniakiem...cały czas 3 centyl i wagowo i wzrostowo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szymon z jedzeniem nigdy nie miał problemu, podczas chroby - może nie tak poważnej jak wasze maluchy...mial zapalenie jamy ustnej - przestal jesc w ogole, pil tylko mleko - w wieku 14 miesiecy. Jak tylko choroba zaczela slabnac to apetyt wracal. Dwa dni po niej je lepiej niż przed choroba.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Donoszę, że po półtorej tygodnia od wyjścia ze szpitala - zaczęła wcinać :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieciaki chyba tak po prostu reagują- zulka od soboty bierze ceclor i z apetytem u niej kiepściutko, w dodatku od wczoraj męczy ją biegunka- lekarz który przepisywał antybiotyk nie raczył mnie poinformować że powinnam dawać coś osłonowo, a jako że niedoświadczona mamusia ze mnie, nie miałam o tym pojęcia- i dopiero od wczoraj podaję jej lakcid. całe szczęście że nie odstawiłam jej jeszcze całkiem od piersi, bo teraz tylko to nas ratuje- nic innego nie jest w stanie "przełknąć" :? jutro idę do kontroli, trochę się łudzę że lekarz powie żeby antybiotyk już odstawić bo nie chcę małej dłużej tym świństwem męczyć

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]