Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:26 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

aha , ja bym sie wybrała do chirurga - nie zaszkodzi :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pojdziemy na szczepienie w tym tygodniu albo przyszlym to poprosze o skierowanie bo narazie Marzenka przeziebiona jest

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!
dziś dowiedzieliśmy się, że nasz synek ma przepuklinę. Jest malutka i lekarka kazała kłaść dziecko jak najwięcej na brzuszku i starać się by nie płakał. Nie orientujecie się czy dzieci to boli? zapomniałam spytać lekarki.
Czy na tym wątku ktoś jeszcze pisze?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ogoorkowa pisze:
Witam!
dziś dowiedzieliśmy się, że nasz synek ma przepuklinę. Jest malutka i lekarka kazała kłaść dziecko jak najwięcej na brzuszku i starać się by nie płakał. Nie orientujecie się czy dzieci to boli? zapomniałam spytać lekarki.
Czy na tym wątku ktoś jeszcze pisze?

nie boli bo obawiam sie że nie przestawałoby płakac a moja córcia miała duuuuuuuuzą :wink:

Musisz tez pilnowac by synek zbyt dużo nie płakusiał bo wtedy sie powiększa :?

u wczesniaków to bardzo częste bo mają słabiutkie mięśnie brzuszka (widzę ze w 34tyg urodziłaś )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też mi sie wydaje,że to nie boli,a faktycznie uważaj na to,żeby jak najmniej płakał i krzyczał 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, moja córeczka również ma (ponoć) lekką przepuklinkę. Pediatra poleciła nam zaklejac pępuszek plasterkiem - takim specjalnym..
Troszecze mnie poniosło, poleciałam do apteki i kupilam "specjalny" plaster. Jakież moje zdziwienie bylo gdy otworzyłam to cudo za ponad 7 zl..
Ta "rewelacja" jest do kitu, nie polecam, dzieciaczkowi odparzyła się skórka, nie wspominając o kleju, ktorego nie moglam zmyć, tylko ścierałam oliwką.

Jeśli zaklejać to papierowymi plastrami (firmy 3M - rewelacja). Wciskać delikatnie pępuszek do środka i zaklejać na krzyż. Zmieniać plasterek co 2 dni.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiktoria miała przepuklinę pępkowa od urodzenia. Pomogło leżenie na brzuszku i przyklejanie plastrem dużego pieniążka. Dziś nie ma już po niej śladu.

Pozdrówki !!

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej
Moj synek ma przepukline pepkowa od urodzenia, a ma teraz 10mc, niczym nie zaklejalam, bo pediatrzy i lekarze zabronili zaklejac. bylismy tez u chirurga w Prokocimiu i on powiedzial ze maly bedzie mial zabieg ale dopiero jak skonczy 1,5 lub 2latka. ale z tego co widze to tu roznie chirurdzy mowia. chyba wyprobuje tego naklejania pepuszka, tylko powiedzcie mi jak mam zawinac ta skorke i jakim plasterkiem przyklejac zeby sie nie odklejala.
pewnie juz sama nie zniknie, zreszta tak powiedzial nam chirurg ale chcialabym zeby sie zmniejszyla, bo jest bardzo duza, no jak dla mnie. nic nie pomagalo kladzenie dziecka na brzuszku, a teraz to juz napewno nie polerzy bo raczkuje. 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam, mój synek też ma przepuklinę. Zrobiła mu się jak miał jakieś 10 miesięcy, teraz ma 14. Pytaliśmy się jednej pediatry co trzeba robić, powiedziała, że nie dopuszczać do płaczu. Poszłam do drugiej pediatry powiedziała, że są takie plasterki i można zaklejać. Dowiedziałam się też że to co czuję, jak wciskam pępuszek, takie bulgotki, jakby powietrze to jelita. Pediatra powiedziała, że może się tak zdarzyć, że przepuklina sama zniknie albo właśnie owe jelitka mogą uwięzić się i wtedy będzie potrzebna niezwłoczna operacja Przestraszyłam się, poszłam do apteki a tam nie ma plastrów. Zamówiłam 5 sztuk, każdy po 6 zł. No ale skoro taka wysoka cena to pewnie rezultat może być niezły. Dziś już wiem, że nie warto je kupować. Nie dość, że drogie, to jeszcze odparzają. Poczytałam ten wątek i doszłam do wniosku, że też poczekam. Ewentualnie przy najbliższej wizycie w przychodni poproszę o skierowanie do chirurga niech to obejrzy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moje bliźniaki miały przepuklinę pępkową ( oboje ). Lekarka zaleciła klejenie plastrem, czego nie robiłam, nie chcąc narażać maluchów na odparzenia i rany. Zostawiłam w spokoju, obserwując jedynie, czy nic złego się z tym nie dzieje. Jak dzieciom wzmocniły się mięśnie brzucha, przepuklina sama zniknęła. Czytałam, że to może trwać nawet do 4 roku życia.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]