Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:09 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

W zsadzie nie masz, ale jak stanowczo odmówisz to przecież nikt bez Twojej zgody przy dziecku nie będzie nic robić. To jeszcze zależy czy ma mocną asymtrie czy nie, bo jak ma leciutką to jak najabardziej Bobatha wystraczy. Musisz się także dowiedzieć czy dany rahablitant ma certyfikat z dwóch metod, bo jeśli ma z vojty tylko to byś musiała znaleść kolejnego rehablitanta. A w ogóle co ci powiedzieli lekarze? Ile masz tych sesji? W moim przypadku było tak, że ja zmieniłam sobie z vojty na Bobatha, babeczka powiedziałą, że Arek ma lekkie porażenie, więc możemy zamienić, bo jakby miał mocne, to bym nam nie darowała.
Prawdą jest, że Vojta trwa krócej 10 minut dziennie po 4 razy, a Bobatha długo ponieważ to są ćwiczenia poprzez zabawę. Najlepiej będzie jak porozmawiasz z rehablitanką może ona coś wam doradzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

astrid-1 lekarka nie powiedziala czy to grozna asymetria czy nie :? odchyla mi glowke w jedna strone i nie lezac na brzuszku nie podnoisla wogole, a teraz znajoma fizjoterapeutka pokazala nam jak ja masowac i maz masuje 2 razy dziennie, i dosyc podnosi ta glowke do gory, mamy 10 cwiczen, i w tych cwiczeniach 20 minutowy masaz i matoda wlasnie vojty, jutro dopiero jest ta rehabilitanktka bo wraca z urlopu to pojde z mala i porozmawiam z nia moze by sie udalo na ta druga metode, a najgorsze ze w mojej miejscowosci chyba nie ma nikogo z drugiej metody jak ta kobieta nie ma certyfikatu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bobath nie polega na zabawie, a na podążaniu za dzieckiem, braniu pod uwagę jego możliwości. Vojta to metoda, w której wszystko robi się na siłę. TO że jest dobra dla wcześniaków, to pierwsze słyszę. Bobath dla mnie jedyny słuszny, a zwłaszcza dla wcześniaków i dla nich nie tylko rehabilitacja, ale również codzienna pielęgnacja w oparciu o NDT-Bobath.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xez nie napisałam ,że to jest zabawa, tylko ćwiczenia poprzez zabawę, Ar miał na przykład wydłużyć strone lewą, to ja mu kładłam zabawki itp, zresztą zapewne wiesz jak to wygląda, myśle, że to właśnie dla niego była zabawa, a jednocześnie korzystne ćwiczenia.

Aneta a jak mała znosi tą rehablitację?
Spróbuj porozmawiać z rehablitanką, naprawde jest łagodniejsza metoda.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

astrid-1 jeszcze nie zaczelysmy chodzic nawet dzisiaj miala byc rehabilitanka i mialysmy sie umowic i nie ma jej wiec musze na nia czekac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam serdecznie
My również rehabilitujemy się metodą Vojty...
Mój synek miał prawie 3 miesiące jak pediatra stwierdziła że zbytnio leci mu główka do tyłu. Kontrola u neurologa i diagnoza - asymetria ułożeniowa lewostronna.
Od 10 sierpnia cwiczymy i postępy widac. Jeszcze leżąc na pleckach wygina sie w łuk a na brzuszku już ładnie się układa i dobrze podtrzymuje na rączkach.
Ogólnie metoda Vojty nie sprawia mi problemów a i Tomek pracuje ładnie i nie marudzi. Nasza rehabilitantka bardzo dobrze tłumaczy i zawsze poświęca nam dużo czasu, nawet jak mam wątpliwości to mogę do niej zadzwonic i upewnic się czy reakcje są prawidłowe.
Niewiem ile jeszcze potrwa rehabilitacja ale jestem dobrej mysli ;-)
A jak u Was wyglada rehabilitacja? Długo cwiczyliscie z dziemi?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja krótko, nie dałam rady tą metodą, bardzo szybko przeszłam na Bobatha, a na nią chodziłam mniej więcej pół roku, aż dziwne, że tak dobrze znosicię tą rehablitacje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myśle że to duża zasługa naszej pani rehabilitantki - widujemy się raz w tygodniu tak na pół godzinki. Zawsze długo obserwuje mojego szkraba i wypytuje jak nam szło. Ćwiczenia mamy zwykle na tydzień, no i stały kontakt telefoniczny też dużo daje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To bardzo często, my mieliśmy chodzić na rehablitacjie tak mniej więcej co miesiąc, a tak to ćwiczenia w domu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To prawda, chodzimy często i po każdej wizycie mamy nieco inne cwiczenie tak że Tomek nie zdaży znudzic sie.
A nie dodałam - chodzimy prywatnie... Ale jestem zadowolona z wizyt.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja chodze co prawda na bobathy, ale wystaczy ze nasza rehabilitantka zacznie masowac raczki to juz wielki placz :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja chodze co prawda na bobathy, ale wystaczy ze nasza rehabilitantka zacznie masowac raczki to juz wielki placz :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My wczoraj bylismy na kontroli u neurologa...
Tomasz jeszcze musi cwiczyc, ale pani doktor jest zadowolona z postępów ;-)
Pytałam też o metode Bobathow, ale skoro dobrze idzie nam Vojta to nie ma potrzeby zmieniac, szczególnie że ta metoda jest szybsza w rehabilitacji.

Aneta8702 rehabilitacja jest ważna przy nadmiernym napięciu mięśniowym, szczególnie u dziecka które teraz najintensywniej się rozwija.
Jedyne co mogę Ci doradzi to może zmiana rehabilitanta. Może osoba do której chodzicie nie odpowiada Twojemu dziecku.
Dobry rehabilitant to 90% sukcesu a dziecko też może miec swoj "gust" ;-)
Warto sprubowac ;->

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

As77 moja na pcozatku jak chodzilismy to usmiechala sie do rehabilitantki i byla zadowolona niewiem co sie jej stalo ostatnio, ale mamy jeszcze jedno spotkanie a pozniej spotkanie w poradni i zobaczymy czy nadal trezba bedzie chodzic, choc wydaje mi sie ze tak

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No i my skonczylismy wlasnie 2 serie i id 5 stycznia zaczynamy nastepna kto wie czy to bedzie ostatnia, ale najgorsze jest to ze mimo tym cwiczeniom Marzenka nie obraca sie i nie probuje usiasc, myslimy jechac do Prokocimia do krakowa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Tomek ma 11 tygodni. Od dwóch tygodni rehabilitowany metoda Vojty. Chodzimy prywatnie dwa razy w tygodniu do rehabilitanta a cwiczymy sami w domu 4 razy dziennie. Nasz rehabilitant jest "ceryfikowany" i z Vojty i z Bobathów, zalecil nam jednka Vojtę. Tomek wrzeszczy niemilosiernie przy cwiczeniach, wscieka sie itd. Mimo tego ja wierze ze dobrze robie i ze on potrzebuje cwiczen. Wydaje mi sie ze widac pierwsze pozytywne efekty - czesciej rozluznia piastki. Czesciej jak zaciska to kciuk jest na zewnatrz. Jesli zaciska piastki to juz nie tak "na zabój" tylko tak slabiej. Nie "przewraca sie" tak czesto z lezenia na brzuszku. poprawilo mu sie podpieranie na przedramionach jak lezy na brzuszku, nie tylko juz opiera sie na nadgarstkach. Poprosilam o wypisanie na papierze co jest nie tak czyli powody dla ktorych musi byc rehabilitowany:
-

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie
Mój Tomasz wiczony jest metodą Vojty od połowy sierpnia do teraz....
Efekty są i to duże... Wyszedł z asymetrii ułożeniowej, ładnie się podpiera, bawi się w obroty tzn. potrafi obrucic sie z plecków na przuszek i odwrotnie. Od ponad miesiąca pełza - jak foczka zarzucając pupe ;-) i powoli próbuje raczkowac
Siadac jeszcze sam nie siada ale z pozycji półleżącej potrafi się podciągnąc do siadu i chwile utrzymac w tej pozycji.
Pozostało nam peszcze do wyprowadzenia prężenie - podtrzymywany pod paszki bardzo napina nóżki i nie sprężynuje ale myślę że i z tym sobie poradzimy niebawem ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja też jeździłam z Małym na ćwiczenia i mieliśmy metodę Bobath która jest podobno lżejsza dla dzieci od metody Vojty
Rehabilitantka mówiła mi,że metodą Vojty rehabilitują dzieci w bardzo ciężkim stanie , Pani mówiła też ,że dzieci po tej metodzie mogą stać się nerwowe itp
ile w tym wszystkim prawdy to sama nie wiem bo się na tym nie znam
ale np u nas po bobath Kuba robił wszystko wcześniej np w 6 miesiącu już sam stał na nogach np w łóżeczku siedział też znacznie wcześńiej- raczkował też tak jakos koło 6 miesiąca ;P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

basia sz a mozna wiedziec z jakiego powodu rehabilitowaliscie sie :?:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Zdrowie dziecka

Strefa czasowa UTC [letni]