Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 12:21 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dziewczyny ile kasy potrzebne jest miesiecznie na malego bobasa??To moja pierwsza dzidzia i mam powiedziec tatusiowi ile ma mi miesiecznie wysylac, no i nie wiem ile? Jak to sie ma do malenstwa?Ile wydajecie na dziecko>?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak bedziesz karmic cycusiem no to znowu nie tak duzo.. Zwlaszcza ze podobno im mniej kosmetykow tym lepiej.. ja to w sumie uzywam tylko oilatum, linomag i krem przeciw odparzeniom(zadko).. wydaje mi sie ze tak okolo 300-350zl miesiecznie.. pampersy,chusteczki,herbatka,oilatum,masc.. ta.. cos kolo tego :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

plus co jakis czas kasa na szczepienia, jezeli wybierze sie te platne to wiem ze najbardziej rozbudowana wersja szczepien 150 za kazde- a jest ich cztery w ciagu kilkunastu mcy. no i jesli wziac pod uwage kupowanie ciuszkow to tez troche wyniesie...no ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A no.. ciuszkow nie policzylam bo mam juz na dobre kilka lat zapas.. a poza tym kto przychodzi przynosi cos nowego :) :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki dziewczynki ja ciuszki mam duzo do rozmiaru 74 :oops: tak mi sie jakos nazbieralo:] karmic bardzo bym chciala piersia:] mam nadzieje ze mi sie uda:). Kurka to malo ja tak sama z siebie jak liczylam to mi ponad 1000 wyszlo z czego 500 na pampersy :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jak już masz wyprawkę, to później nie tak dużo. Głownie pieluchy i środki higieniczne, raczej niedrogie. Większe koszty będą, jak będziesz dziecko dokarmiać koło 6. miesiąca. Ale pewnie wpadną jeszcze jakieś potrzeby, np. dodatkowe śpiworki, czy inne.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie no be przesady na pieluchy tyle sie nie wydaje :) ja amietam eszcze z Olivka e bylam w sozku jak malo sie wydaje na pieluchy- wyobrazalam sobei srasznie duzo. wiadomo na poczatku to kupa za kupa ale jak sie unormuje to taka duza paczka starcza na 2 tyg nawet :) wiec jak sie uprzec 100 zlotych to max na pieluchy a nawet to razem z chusteczkami :) tak przynajmneij u mnie bylo :) teraz OLivce jeszcze na dluzej starczaja pieluchy :) a dla Nelki teraz beirzemy "tansza wersje" i kupujemy happy 19 zlotych 42 sztuki :) i starcza taka paczka na 5-7 dni :) a ubrania - nei ma co przesadzac bo pozneij to wszytsko lezy i nei ma kiedy zalozyc :d mowic gosciom co maja kupowac i tyle :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Mamo Olivki a nasze dzidziusie (Oliwka i Alan)to chyba rowiesnicy hm..?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no z miesiecznym poslizgiem :D:D to juz "starszaki" hehehe

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja proponuje jeszcze do kosztow dodac wkladki laktacyjne, ja ich zuzywam chyba jeszcze wiecej niz pampersow :wink:

a dla Maluszkow najwieksze koszty to chyba wlasnie zima, jak trzeba kombinezoniki, spiworki itp. bo sa dosc drogie, no i rzeczy w stylu maty edukacyjne, kojce, stoliczki itp. chyba ze mozna to sobie zazyczyc na Chrzest :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a mi wlasnie wkladki nie sa wcale potrzebne - lezy cale opakowanie i czeka nie wiadomo na co. pewnie to zlaezy od kobiety ile ma pokarmu ja mam dosc malo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ale prawda taka ze duzo rzeczy odnosnie wyprawki mozna zayczyc sobie od znajomych - zawsze przyjda zobaczyc malenstwo to kupia cos przy okazji i zapytają, co potrzeba. duzo mozna zaoszczedzic

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi na pampersy i chusteczki idzie miesięcznie ok 80 zl.3 kartoniki mleka, to 30 zl.Płyn do kąpieli ok 10 zł, mydelko, oliwka(3oo ml mi starcza na 2 miesiące-ok.9 zl).No i jakaś herbatka - 10 zl.I to wszystko.Od urodzenia jeszcze nie kupowałam ubranek, bo od znajomych dostal pełno.a kombinezon, buciki zimowe i becik do chrztu kupila mi mama.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to mój dzidziuś chyba jest baaaaaaaaaaardzo mało wymagający, bo
-na pampersy i chusteczki to około 100 zł miesięcznie idzie,
-plus herbatka - narazie 1 opakowanie - 10zł,
-kropelki na kolki ok. 20zł,
-ubranek nie liczę, bo dużo, a raczej wszystkie włącznie z kombinezonami itp dostalismy od znajomych
-kosmetyki - przez miesiąc prawie nie ubyło, a używam praktycznie tylko płynu do kąpieli i czasami kremiku - groszowe sprawy, oilatum do kąpieli - ok. 30zł, trzeba doliczyć jeszcze sól fizjologiczną do przemywania oczek i do noska

i to by bylo na tyle :)

najgorsze to te wkładki laktacyjne, bo u mnie opakowanie na tydzień ledwo starczy, więc na miesiąc to ponad 5 dyszek leciutko pójdzie :(

teraz juz nie odczuwam wydatków na dziecko jako strasznie duzych - najgorsze było kupno łóżeczka, fotelika, szafki na ubranka itp jednorazowo kupowanych akcesoriów :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dokladnie najgorsza sama wyprawka- mi ponad 1000zł to wszystko wyszlo.a potem to juz nie tak drogo wcale :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

laguna, ja nie wiem czy się w 2000 zmiesciłam i obawiam się, że nie :(

ale teraz to juz "z górki" :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wkładki laktacyjne można kupić takie wielorazowego użytku -chyba 36zł za paczuszkę -6sztuk, można prać i suszyć; mają rzepa zamiast kleju do trzymania;
Ja sobie kupiłam takie przed porodem ale jeszcze ich nie użyłam (bo nie skończyła mi się jeszcze paczka jednorazówek przy mojej marnej produkcji mleczka) więc nie wiem czy są dobra, ale myślę, że jak ktoś dużo używa to się opłaca.

A mi ciężko powiedzieć ile wydajemy, bo jakoś nigdy nie byłam dobra w liczeniu wydatków :lol:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

6 sztuk to ja bym nei nadazala prac :D:D ja dziennie potrafie 10 zuzyc :O a jeszcze noc hehe w rossmannie sa tanie wkladki bo paczka jakos kolo 6 zeta kosztuje (rossmmanowskie) i sajak dla mnie dobre

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi odpowiadaja wkladki firmy GERBER (36 szt/15 zl).Teraz to już praktycznie ich nia zakladam, tylko jak jadę do szkoly i długo nie karmie, to mleczko wycieka, a tak na codzień, to ich nie uzywam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja karmie sztucznie to doliczam do tego jeszcze mleczko (ceny są rózne..)mały je jedną puszke w 3dni,mam recepte więc 10zl kosztuje... wychodzi coś 100 na mleko!
do tego zagęszczacz 1 pudełko na tydzień..czyli 4x15=60-
karmienie małego 160-
to jest wersja dla alergika z nietolerancją laktozy który ulewa,więc trzeba dawać gęstsze..
Ale Tobie zycze żebyś karmiła piersią..mnie się udało tylko 2miesiące...
z kosmetyków to tylko oilatum (30zł), sudokrem (30zł), krem do twarzy oilatum (16zł) jest super wydajny...mam go już trzy miesiące i prawie nic nie ubyło, chusteczki do pupci schodzi paczka na tydzień..polecam te z tesco (4.50zł) pampersy.... dwie paczki na miesiąc..ok.100-
powodzenia
polecam nie oszczędzać na szczepieniach....jeśli możesz to szczep INFANRIX HEXA...naprawde warto

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]