Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 12:21 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fotelik
Awatar użytkownika

Co myślicie o przewożeniu noworodka w foteliku? Czy w ogóle tak można ze względówzdrowotnych? Ja słyszałam, że nie. Raczej proponowali mi użycie do tego celu nosidełka, takiego z wózka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aldi ale w przypadku ei daj boze wypadku a naet silneijszego zachamowania fotelik zapewni bezpieczenstwo malenstwu a gondolka z wozka nie- nawet jak ebdzie sie ja trzymac na kolanach. a i praktyczny taki fotelik jest bo i jako nosidelko i w domu jako elzaczek a czy nie ejst zdrowe- nigdy nie slyszalma o tym. mojej Olivce zawsze bylo wygodnie i Nelka etz nie protestuje :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Fotelik jest konieczny, aby zapewnić dziecku bezpieczeństwo.A przeciez nie wozimy dziecka cały dzień w fotelu, więc na pewno nic mu nie będzie.A wyobraź sobie co by było z dzieckiem nawet podczas zwykłej stłuczki, nie mówiąc o wypadku.Mały człowieczek nie ma szans, jeśli nie jest zapięty w pasy bezpieczeństwa.Ja swego synka praktycznie od początku woże w foteliku i wiem, że zapewniam mu max bezpieczeństwo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w 100% zgadzam się z przedmówczyniami - fotelik zapewni dziecku większe bezpieczeństwo. Taka gondolka z wózka przeciez nic nie da, bo to tak samo jakbyś trzymała dziecko w ręku, a w przypadku nagłego hamowania możesz poprostu wypuścić i bedzie nieszczęście :(

mój maluszek też ze szpitala przyjechał w foteliku, chociaż prawie cały wpadł w te zagłębienie, ale bałam się przewieźć go na ręku. Teraz jeździmy z nim nawet w 2-3 godzinne trasy i nie protestuje - prawie całą drogę przesypia, tak mu wygodnie :)

A i MamaOlivki dobrze napisała, że w domu jako leżaczek mżna wykorzystać, jak nie chce leżeć na łóżku :) i pobujac można :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja niunia w domu lezy w takim foteliku i nie protestuje.....
przeciez foteliki sa zrobione tak zeby dzieciom było w nich wygodnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Słyszałam opinie, że maluszek powinien leżeć na płasko a nie siedzieć w foteliku dopóki nie umie samodzielnie siedzieć. Ale na czas jazdy samochodem oczywiście bardziej liczy się bezpieczeństwo podczas wypadku. Tylko trzeba w miarę mozliwości krótko tam trzymać dzidziusia (max 1,5 godziny dziennie) i nie zabierać go w foteliku na długie zakupy do hipermarketu. No i oczywiście nie używać go w domu, mimo że dzieci są zadowolone jak sobie w nim siedzą i na wszystko moga patrzeć. Lepiej jest położyć brzdąca na brzuchu.

Po przykładnym wywodzie dodam, że wybieramy się na weekend do teściów a podróż zajmowała mi do tej pory 5 godzin :lol: z Zuzią będę jechać ostrożniej (=wolniwj=dłużej) więc nijak się w te 1,5 godziny nie zmieścimy :lol: :lol: :lol: co najwyżej będziemy co 1,5godz robić postoje i gimnastykę :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jedno jest pewne-FOTELIK TO RZECZ NIEZBEDNA DLA ZMOTORYZOWANEJ RODZINKI! :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Te lepsze foteliki mają wkładki pod pupę dla noworodków i taki walec wokół głóki, żeby była usztywniona. A widziałam też fotelik rozkładany, z regulowaną wysokością plecków...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aldi fotelik to konieczność przy poruszaniu sie samochodem z dzieckiem, przede wszystkim ze względu na jego bezpieczeństwo, a pozatym reguluje to nasz prawo, więc w przypadku braku fotelika grozi mandat. Poza tym foteliki samochodowe przechodzą cały szereg testów, zarówno bezpieczeństwa jak i zastosowania u niemowląt. Taki fotelik jest specjalnie wyprofilowany dla małego dziecka i nie ma możliwości żeby stanowił zagrożenie dla jego zdrowia (oczywiście nie można trzymać dziecka w foteliku dłużej jak 1,5 do 2 godzin bez przerwy). Natomiast prawdą jest że niemowlę powinno leżej płasko, ale nie jest zalecane przewożenie dziecka w gondoli samochodem (pomimo ze sa gondole z atestem na przewożenie właśnie w zastępstwie fotelika), ponieważ podczas jazdy samochodem w gondoli główka dziecka nie ma żadnego stabilnego oparcia i kiwa się na boki, co jest jeszcze bardziej niebezpieczne dla kręgosłupa niż pozycja półsiedząca. W foteliku są specjalne ograniczniki na główkę dzięki temu jest usztywniona i nie ma możliwości bezwładnego kręcenia.
Ależ sie rozpisałam, ale mam nadzieję ze przekonałam Cię do fotelika.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bez fotelika nie wkładaj Maluszka do samochodu.... ja polecam fotelik maxi cosi model cabrio...... mój Mały uwielbia w nim jezdzic.... dla noworodka jest specjalna podkładka pod pupe i wałek który chroni głowe.....
my bardzo dużo jeżdzimy...Małe dziecko może bez przerwy jechać w fotelu do 3 godzin... potem powinno polezeć na płasko ok.30minut..a najlepiej troszke na pleckach trosze na brzuszku..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czeka nas 350km do przebycia. Będzie to cięzka podróż. Ale przekonałyście mnie do fotelika :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Fotelik Mutsy ma regulowane oparcie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A aj mam fotelik CHICCO i jestem zadowolona, mały chuba tez, bo bardzo lubi jazde samochodem.Ma on też specjalną podkładkę dla niemowląt.Tylko, ze należy do tych droższych, nowy kosztuje ok 300 zl.My kupiliśmy używany w super stanie za 100 zl.I nie załujemy!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ALDI ja mam fotelik play ktory rozlada sie na plasko. Jest super dla dziecka i dla jego kregoslupa. Tylko do 9 kg i drogi. ale warto :) potem kupie od razu 9-36kg chyba deltim play.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]