Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 1:40 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Witam

Jeśli taki temat już isnieje, to przepraszam. Sprawdziłam w niektórych działach po 10 ostatnich stron i dalej zwątpiłam...

Moje pytanie kieruję do mam używających pieluszek tetrowych. Mianowicie zastanawiam się który rozmiar jest najpraktyczniejszy: 60x80 czy 70x80? Wiem, że to tylko 10 cm różnicy, ale chodzi również o cenę pieluszek. Po co przepłacać, jeśli sprawdzają się np. te 60x80 cm

Dziękuję za wszelkie rady

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hmmmm, droga Lenko, chyba będzie ci trudno uzyskac odpowiedź, bo raczej niewiele jest matek, używających tetry...ja też na poczatku miałam zamiar używać tetrowych pieluszek, ale mi się odechcialo po 1 dniu w szpitalu, gdyż tam nam dawali...Niestety nie moge ci pomoc, bo nie mam pojęcia o tych rozmiarach...Mam w domu kilka pieluch tetrowych, ktorych używam tylko do wytarcia buźki i to wszystko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie neguje twojej decyzji jesli chodzi o używanie tetry ale muszę powiedzieć ze cię podziwiam :brv: ja bym sie nie zdecydowała, chyba by mnie nikt nie zmusił, jeny jaka to wygoda mieć jednorazówki kiedy dziecko,tak jak moje na poczatku, robiło kupki po każdym posiłku :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

karolach-dokładnie tak jak piszesz, ja chciałam stosowac tetre, ale jak w pierwszej dobie po urodzeniu co troche była kupka, to od razu zrezygnowałam i zalożyłam pampersa...myśle, ze koszty stosowania obu tych rodzajow pieluch sa porównywalne...a w dodatku w supermarketach są często promocje, więc można tanio kupić jednorazowki!

Ale nieustannie trzymam kciuki za ciebie Lenko i mam nadzieję, ze podolasz temu wyzwaniu :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Ja też nie upieram się przy tetrach, ale mam nadzieję, że wytrwam w moim postanowieniu. Pieluszki tetrowe jakby nie było to wydatek na jeden raz. Na pampersy mnie nie stać - tak żeby używać ich non stop. Oczywiście sporadycznie mam zamiar je zakladać np. do lekarza, czy na spacerek i na tym chyba koniec...
A może jednak znajdzie się jakaś "tetrowa" mamusia. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lenko-rozumiem, ze finanse to sprawa kluczowa...czasem się zdarzają mega promocje, ja kiedyś kupiłam pampersy 74 sztuki za 39 zl i to oryginalne, więc wzięłam od razu 4 paczki. starczylo mi to na jakies 3 miesiace...no a w biedronce tez sa tanie pieluszki i slyszalam, ze nienajgorsze...no ale wiadomo-KASA stoi ponad wszystkim.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasa kasą, a moja siostra kiedys przeliczyla, ze razem z praniem, gotowanie, prasowaniem, i kupnem tetry dobrej jakosci, wychodzi drozej niz uzywanie Pampersów ;P Trzeba polowac na okazje i wtedy kupowac wieksza ilosc... ja wydawalam ok. 140 zl (3 op. Pampersów mega pack) przez pierwsze 3 miesiace, a potem juz z gorki :D Teraz wydaje jakies 90 zl., bo kupuje wlasnie te pieluchy z Biedronki, bo sa napawde ok :)

Nie napisalam tego po to, zeby Cie zniechecac, tylko po to, by Ci uswiadomic, ze tetra wcale nie wychodzi taniej, wiec jesli chodzi tylko o kase, to mozna sobie spokojnie odpuscic ;)

Wracajac do Twojego pytania, to wydaje mi sie ze te wieksze beda lepsze, bo to jednak zawsze te dodatkowe 10 cm, zeby zlozyc jeszcze jedna warstwe...

http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... hy+tetrowe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A my kupiliśmy w lipcu w Tesco 8 paczek huggiesów po 16,40 zł za 60 sztuk. Wychodzi 27 gr za sztukę :D Przy tetrach to jeszcze trzeba ciuszki prać, bo przemięka i wydawać więcej na maści do pupy :? Hanka na początku tzn do 2 miesiąca robiła po 10 kupek dziennie, ale teraz 1 na tydzień i można zaoszczędzić :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenko ja używam pieluch tetrowych od samego początku i mam zamiar je dalej używać, nie prasuję ich, bo nawet w szpitalu ich nie prasują, więc stwierdziłam, że ja też nie muszę :wink: . Co do rozmiaru to ja mam takie i takie ale wolę te mniejsze, bo większe są trochę, jakby to powiedzieć, no.... za duże :wink: tzn. jakby to powiedział mój M "bomba" jest większa :D
kruczek nie prawda, że trzeba dawać więcej maści ja czasami nie daję jak mi się śpieszy albo zostawię na dole a jestem u siebie na górze :D i ciuszki nie przemakają więcej niż w pampersach, są takie specjalnie ceratki, które się zakłada na pieluszki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja uzuwajac pampersow wogole nie musze stosowac zadnych masci, Wiktoria ma bardzo ladna pupcie

A te ceratki to nie dzialaja troche jak pampersy? wydaje mis ie ze jak sa upaly to strasznie musi byc dzidzi w pupke cieplo w tym

a w nocy jak sobie radzicie??
przeciez nie zmieniacie pieluszki po kazdym siknieciu

Lenka, moim zdaniem lepiej bedzie z pieluszkami jednorazowymi, w duzych sklepach naprawde czesto sa promocje, a jak ktos ze znajomych bedzie do ciebie przychodzil i pytal sie czy czegos ci nie trezba to powiedz ze pieluszki, w ten sposob bedziesz jeszcze mniej wydawac mna pampery ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Lenka przelicz sobie pieluszki tetrowe + proszek bo musisz je wyprac + prad bo pralka a jak babel zrobi kupke to nie wypierzesz tego tylko musisz gotowac + woda ktora pralka pobiera. Za chiny nie sa tansze. Ty pieluch musisz miec conajmnioej z 40- 50 bo to nie pampers ktory wchlania i zmieniasz go co 3-4 h tylko tetrowka, jak sie dzidzia zesiusia to musisz od razu zmienic :) Przemysl sobie to :) Dziewczyny maja racje ja 64 sz. orginalnych pampersow kupuje po 36 zl, a sa podrobki pampersow, moja kumpela kupuje 70 pare sztu za ok 26 zl :) tez sa dobre :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenka podziwiam...
Daj znać czy wytrwałaś....
Podpowiem jeszcze ze takie markety jak biedronka, plus czy lidl maja swoje pieluszki jednorazowe, i też są niezłe...oczywiście musisz wypróbować. a co najważniejsze nie są tak drogie jak pampersy czy huggisy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lenkaale pampersy są bardziej ekonomiczne niż tetra.Mądrzejsi ode mnie to liczyli,w jakimś piśmie wyczytałam. :D Dolicz prąd na pranie,proszek,prasowanie,a jak Twoje dziecko(odpukać)będzie miało tak jak moja córcia niedojrzałość układu pokarmowego i kłopoty z jelitami...to będzie około30 pieluch i więcej w ciągu doby z kupkami.Jeśli do tego dojdzie odparzona pupcia to nie wiem czy warto.Też kiedyś miałam takie ambicje,bo wydawało mi się to zdrowsze dla dzidzi,ale teraz myślę inaczej. :D
No i zarobisz się na śmierć.Ale zobaczysz sama. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi tam Hanka nawet jednorazowe przesikuje - takie ma siku pod ciśnieniem i leci po bokach :lol: Dobrze dziewczyny piszą - szkoda czasu na pranie, jak można w tym czasie np. odpocząć (a się chce). Osobiście uważam, że najlepsze na rynku pieluchy to są z Lidla - takie ze wskaźnikiem zużycia, no ale nakupiliśmy tanich huggiesów i musimy je wykorzystać :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi też się wydaje, że wychodzi drożej. My używamy huggies, tez staram się kupowac w promocjach. Tetry używam tylko do podkładania czy jak gdzieś kładę synka, więc nie musze jej mocno dopierac a i tak mocno się niszczy przy takim lajtowym użytkowaniu. Moim zdaniem koszt tetry, wody proszku płynu prądu i żelazka wychodzi drożej i jest bardziej pracochłonne niż jednorazowe.
Ja bym nie dała rady prać jeszcze pieluch, chyba, że doba miałaby 48 h.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Ok dziewczyny dzięki za porady....

Teraz chyba jednak zastanowię się nad jednorazowymi pieluszkami :) Z tym się z Wami zgodzę - lepiej sobie odpocząć niż stać nad praniem tetry.

Pozdrawiam wszystkie mamy i ich dzieciaczki

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]