Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Jakie polecacie bajki do czytania , które lubią wasze dzieci? są fajnie napisane i maja ładne ilustracje?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas sprawdza się wszystko, co się rymuje. Mamy serię książeczek dla maluchów (takich z twardymi kartkami), podaję linka do jednej z nich
http://www.olesiejuk.pl/baza-ksiazek/wy ... wania.html
Mój je uwielbia. Są kolorowe i ładne i po tygodniu znasz wszystkie na pamięć :D

Oprócz tego fajna jest seria wydawnictwa MD Monika Duda bodajże - Chatka pełna zwierząt, też nie za długie rymowane książeczki, chociaż graficznie nie do końca mi się podobają.

A tak dłuższe bajki, to nie wiem, mamy o Kubusiu Puchatku i Smerfach, ale to akurat były dołączone do jakichś gazetek. Wydaje mi się, że w każdej księgarni jest teraz tyle tego, że każdy znajdzie coś dla siebie :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mateusz ma zadatki na mola książkowego ;) Mam fizia na punkcie książek dla dzieci i kupuję już te na później ale w chwili obecnej na topie są :
Binta tańczy
seria o Maksie z Zakamarków
seria Obrazki dla Maluchów -obrazki to figurki z modeliny
Lokomotywa Tuwima ale w wydaniu kartonowym-rozkładanym
krótkie wiersze różnych autorów ale klasyka czyli Tuwim i Brzechwa wygrywają :) szczególnie lubi "o panu tralalińskim"
Galopem - świetna książka ilustracje są wykonane w specjalnej technice animacji i się ruszają
Gdzie idziemy?
Jest tam kto?
książeczki do śpiewania Jedzie pociąg i Jadą jadą misie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mama - mogłabys mi podac konkretnego autora bo link otwiera mi się na stronie głównej.

rebelka - jaki jest autor do książeczki o Maksie z zakamarków? i do tej w technice animacyjnej?

Mati jest bardzo wybredny jeśli chodzi o książeczki i muszę mu zawsze szukać czegoś co na prawdę jest bardzo fajne bo inaczej to rzuci w kąt.
Poszukuje czegoś co było by jakimś jednym opowiadaniem.

Potrafię spędzić godzinę w księgarni i nic fajnego nie znajdę :roll: Książek jest wiele, ale maja albo za bardzo nadziubdziane, albo tekstu za mało lub wręcz za dużo.

Była bym wdzięczna jeśli ktoś podał by mi konkretne tytuły i autora. Mile widziane książeczki z morałem :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Maksa napisał Barbro Lindgren a Galopem jest z wierszami pani Agnieszki Frączek (polecam inne jej wierszyki, pisze świetne!) ale autorem animacji jest Rufus Butler Seder i w niektórych księgarniach jego podaje się jako autora ((tutaj link http://merlin.pl/Galopem_Agnieszka-Frac ... 29265.html ). Szczerze polecam ksiązki Anny-Clary Tidholm (czyli Gdzie idziemy, jest tam kto?) są bardzo proste ale dzieci je uwielbiają.
Mea Culpa Twój synek jest jeszcze mały, książeczki z morałem mogą go średnio interesować ;) Powiedz jakie książeczki nie spodobały się Twojemu dziecku, może wtedy będzie łatwiej coś doradzić. I masz rację z tym, że książek w księgarni jest mnóstwo ale znaleźć dobrą wcale nie jest tak łatwo. Jest mnóstwo badziewia z okropnym tekstem, kiczowatymi ilustracjami itp :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

rebelka - mój Mati jest na prawdę baaaaaaaaaaaaardzo wymagający pod względem książeczek. Bajek mamy wiele i nie lubi ich. Ma kilka konkretnych ulubionych, ale ja już znam je na pamięć i szukam czegoś nowego do kolekcji.

Wszystkie takie małe książeczki w twardej oprawie gdzie jest jedno zdanie i obrazek na cała stronę go nie interesuje. Mamy serie książeczek gdzie obrazki są z plasteliny i leży na półce. Mamy trzy serie i tylko jedna konkretna książeczka mu sie podoba. Jutro napisze autora bo nie chce mu włazić do pokoju.

Zbiór bajek np brzydkie kaczątko , calineczka itd mamy 3 . Podoba mu się tylko jeden który gdzieś tam udało mi sie wygrzebać ( autora tez podam jutro bo na prawdę super)

Agnieszki Frączek wierszyki wydaja mi się za trudne. Natomiast gorąco polecam jej bajkę pt Psotka Małpka. Rewelacja. Piękne ilustracje, śliczne opowiadanie z morałem , rożne faktury a ostatnia strona jest otwieraną niespodzianką.

Naj naj naj ukochańszą bajką jest tupcio chrupcio. Są różne opowiadania i on je uwielbia. Szukam czegoś podobnego do tego. Wszystko jest na temat małej myszki która ma różne przygody i swoje troski. Tekstu w sam raz, jest co poczytać , ale nie na tyle żeby dziecko się znudziło. Duże wyraźne ilustracje , ale też nie przekolorowane. Na prawde bardzo miło się czyta.

twojego linka dalam oczywiście do ulubionych i będzie to mój kolejny zakup

:wink:

aha napisze tez jutro autora do książeczki która tez jest fajna. Znowu to jest seria kilku krótkich opowiadań . To jest akurat z twardymi kartkami. Mati ma kolega nocnik czy jakoś tak. Jest tez jeszcze o myciu i ubieraniu sie, ale do tego musi podrosnąć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No proszę, jaki wytrawny czytacz ci się trafił :-) Kuba uwielbia książki i aż tak nie wybrzydza, jego jeszcze teraz strasznie cieszy przewracanie kartek, ale już się tak wytrenował, że jak zaczynam mówić jakąś bajeczkę, to od razu szuka właściwej książeczki.

Odnośnie tej serii, wejdź w link i na górze w polu szukaj możesz sobie wpisać tytuł (W serii ukazały się: Bal owadów, Kotka, Koala, Pingwin, Świstak, Niedźwiedź, Wilk, Koza).

Jak chcesz, to mogę ci porobić fotki i wkleić, bo tam to za wiele nie widać w sumie, tylko okładkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MeaCulpa powiem szczerze, ze moaj Iza w tym wieku, co jest teraz Twoj Mati nie lubila ksiazeczek za specjalnie.. bylo wlasnie zbyt duzo napisane i nie chciala czekac, tylko kazala przewracac juz kartke, albo obrazki malo interesujace... jakos ze 3 mies. przed drugimi urodzinami jej sie odmienilo... uwielbia wszystkie ksiazeczki... nawet te z... najnormalniej w swiecie brzydkimi obrazkami... u nas kroluja mistrzowie literatury (Brzechwa, Tuwim, Konopnicka, Fredro itp.)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gocha - no to dałaś mi nadzieje :wink: , Mati właśnie klasykę lubi najmniej :lol: , ewentualnie lokomotywa Tuwima , a tak to jakby umiał mówić to by powiedział " wypchaj sie" :twisted: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]