Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 11:58 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

no ja musze wszędzie z dzieckiem chodzić, nawet do ginekologa.Opiekunkę mam tylko na 3-4 dni w miesiącu i te dni wypełnione są pracą w każdej godzinie nieobecności mojego synka. Na zakupy (wszystkie) idziemy razem, do lekarzy też, z wizytą też, do lasu też... no wszędzie. Może oprócz imprezy, na którą czasem udaje nam się wyrwać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jesli nie ma mozliwości zostawić z kimś dziecka to trudno, trzeba maluszka zabrać ze sobą ale jeśli jest możliwość zostawienia go w domu to jest to lepsze wyjście

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A w czym Wy zabieracie swoje pociechy na zakupy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No temat nie jest prosty....czasem trzeba bedzie pójść z malutkim gdzieś, bo jak nie ma innego wyjścia, ale jak najmniej po centrach "spacerowac". pozdrawiaMy!!!
[url=http://www.szipszop.pl]Obrazek[/urlcode]
[/curl=http://www.waszslub.pl]Obrazek[/urlode]
[cURL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ede3b077abe33548.html]Obrazek[/URLode]
[/code]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bettika pisze:
A w czym Wy zabieracie swoje pociechy na zakupy?

Jak była młodsza, to niunia jeździła w nosidełku i w wózku marketowym, a teraz jeździ w foteliku w wózku marketowym. Śmiesznie to wygląda, ale tak jest najwygodniej. Mąż ma wózek zakupowy, a ja z niunią :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

uważam że temat marketowych zakupów jest bardzo rozdmuchany! ostantio w gazecie czytałam że dziecko nie powinno tam chodzić do ukończenia roku :shock: jak dla mnie przesada
owszem - spacerek w lesie jest jest lepszym pomysłem, ale jak się nie ma z kim zostawić dziecka, albo robi się szybkie zakupy i tyle to ja w tym nie widzę nic złego...
w samym markecie (realu) tzn na hali antek wprawdzie był bodajże 3 razy - tylko raz to były dłuższe zakupy, ale w tych sklepikach na pasażu to jesteśmy dość często po pierwsze bo tam mam najbliższy kantor, po drugie tam wywołuję zdjęcia, po trzecie kupuję gazety bo największy wybór ;) czasem siądę tam tez na lodach - bo w moim mieście NIE MA KAWIARENKi gdzie można usiąść :shock: A przydałoby się takie miejsce gdzie można na "kawce" usiąść na świeżym powietrzu .
Ogólnie wizyty są krótkie a trasa prowadzi przez park albo przez pola (bo mam dwa obok siebie - m1 i platan :lol: ) więc tak czy siak zawsze zahaczam o to "swieże powietrze" ;)
i nie sądzę zeby dziecku się krzywda stała nawet jeśli ktoś co tydzień jeździ z dzieckiem na zakupy
ja ogólnie też wszystko z małym rob ię - tyle że na zakupy duże jeżdżą moi rodzice
ale w biedronce jest prawie codziennie :lol:

zarazki? są wszędzie
jasne że w duzych skupiskach ludzi jest ich więcej - ale idąc tym torem myślenia powinniśmy unikać środków komunikacji (my w sumie wszędzie na piechotkę ale mieszkańcy większych miast na pewno sobie n a to pozwolić nie mogą), placów zabaw, kościołów, restauracji itd.
Dziecko powinno się stopniowo przyzwyczajać do tego...

Co do świateł - nie słyszałam zeby były szkodliwe - nawet jak są to myślę że nie za długa wizyta raz na jakiś czas krzywdy dziecku nie zrobi ;)

klima? ja przykrywam kocykiem - to rzeczywiście minus wielki - ale w samochodach też często jest klimatyzacja i w wielu innych miejscach

podsumowując - najlepiej nie przesadzać w żadną stronę ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uważam że to głupota. Moja lekarka też tak uważa....

Z Zosią byłam w hipermarkecie jak miała... 4 tygodnie :lol: :wink:
Nie zawsze stosuje się do zasad - nawet własnych :wink: Niestety życie często weryfikuje górnolotne postanowienia.

Przyznam jednak że staramy się unikać. Zosia ma 3 miesiące i była w tego typu przybytkach może z osiem razy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nikamo pisze:
Zakupy z wozkiem ??? Za dna przyjemnosc. Juz ktoras dziewczyna napisala, ze dla niej zakupy to relaks.... dla mnie tak samo ;)

I jak ktoras matka mowi ze w poczekalni na szczepienie jest wiecej zarazkow niz w supermarkecie, to dla mnie jest to smieszne. Teraz praktycznie wszedzie sa osobne wejscia w przychodniach dla zdrowych dzieci ;)

ta u mnie w przychodni sala gdzie przyjmuja dzieci chore jest obok slai gdzie szczepia dzieci i gdzie sa dzieci zdrowe ;/ to dopiero paranoja hehehe

co do zkaupow to ja lubie ale do pewnego momentu niestety. gdy zaczynaja sie dzieciaki nudzic to masakra. w kolejce najgorzej i na zabawkach hehehe

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mirkornik pisze:
tylko co ma zrobić kobieta <ja na przykład> która przebywa z dzeckiem większośc czasu sama? nie ma rodziny by ktoś mógł przypilnowac a mąż pracuje codziennie i wraca ok. 18,00? i dalej pracuje... jak i kiedy zrobić te zakupy?

No właśnie!
Fifi jezdzi ze mna zawsze na zakupy i je uwielbia, tyle kolorowych rzeczy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja tez zabieram coreczke do duzych sklepow. Z musu oczywiscie, nie dla przyjemnosci. Niestety nie mam malych osiedlowych sklepow, jeden ale tam to po piwo i fajki mozna wyskoczyc, a nie na zakupy ;)

Jedyny plus, ze do sklepu mam droge przez park, wiec spacerek jest jak trzeba, z mala przerwa w sklepie. Na duze zakupy jezdzimy raz w tygodniu, dzidziusia tez biore ze soba. Wysylanie mojego N na zakupy niestety konczy sie niepowodzeniem, nawet jak ma liste zakupow ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: promocja na sen
Awatar użytkownika

Nasza Zosia w supermarkecie - po prostu śpi :) Czym głośniej, czym więcej ruchu - to mała śpi... W domu, gdy ma drzemki w ciągu dnia, staramy się nie wyciszać domu... troszkę może ściszyć tv, ale rozmawiać normalnie... dopiero w nocy jest bezwzględna cisza w jej pokoiku... może właśnie dlatego supermarkety ją usypiają :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a mnie strasznie razi widok kilkutygodniowego malenstwa w marketowym wozku, opatulonego w kombinezon :? a rodzice po woli trobią zakupy. jak by nie mogło jedno z nich przyjechac :?
myslicie ze takiego dziecku jest dobrze? watpie...co to za przyjenosc...do tego tyle chrychających ludzi...ble....gorąco...fu
niektóre mamy chodza na spacer do centrum handlowego z dzieckiem niz na spacer o swierzym powietrzu....

Ja sama czasem jestem zmuszona pojsc z Pati a zakupy ale nie przepadama za tym....wole pojsc sama np. wieczorem kiedy mąz juz moze sie zając dzieckiem...albo mąz jedzie sam.....to jezeli chodzi o duze zakupy...

oczywiscie jak mi czegos zabraknie w coągu dnia ide z małą do sklepu, no ale nie do hipermarketu :lol:

w centrum handlowym była raz i to jak była mała....ale to był mus bo jechałam po huste i musiałam Pati przymierzyc ;) ogolnei nie podobało mi sie, nosidełko ciezkie jak cholera i spociłam sie jak głupia.....
:wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My chodzimy z Nemo przynajmniej 3 razy w tygodniu do centrum handlowego od pierwszych tygodni jego zycia. Bardzo to lubimy. Zawsze zahaczamy na kawkę, lody czy ciacho, a Michas ma wtedy czas na swoje papu. Nigdy nam nie marudził w sklepie. Nasze wypady do centrum zawsze łączą się ze spacerkiem i nigdy nie odbywały się w nosidełku/. zabieramy tylko wózek, niegdys gadolke ........zatem leżał sobie jak krol, a teraz spacerówkę, by mógł sobie poogladać półki. Nie uważam też by wypady wśród ludzi były specjalnie trujace .......... nasz jakos nie choruje, choć juz okichany został nie raz. Zapoznaje go ze wszytskimi zarazkami możliwymi do uchwycenia na co dzień i z innymi ludzmi. Wydeje mi się, ze tylko w taki sposób moge wyrobic w nim prawidłowe zachowania społeczne. Oczywiście do parku tez chodzimy, robimy tez mnóstwo innych rzeczy ........... ale zawsze razem:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przeczytałam prawie cały wątek i widzę, że zdania są podzielone.

Co do zarazków-jak będziemy nasze Malenstwa wiecznie chronić przed zarazkami to wyrosną z nich zchorowane alergiki.

Mój synuś był w wieku 2,5tyg. z nami na szybkich zakupach w markecie..i NIC MU NIE JEST. Uważam, że jest to tak samo niebezpieczne, jak siedzenie w domu z Maluszkiem.

www.garnek.pl/jan07

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zdania jak zawsze sa podzielone... Osobiscie nie uwazam zeby chodzenie z dzieckiem po marketach bylo czyms zlym, a decyzja nalezy do kazdej z nas bo to kazda matka decyduje o swoim dziecku...

Ja z Hubim chodze na zakupy bo innego wyjscia nie mam, wole jak maz wraca spedzic z nim czas a nie leciec na zakupy. Mi i Hubiemu takie wypady nie przeszkadzaja... Nigdy nie skonczylo sie to placzem czy atakiem histerii.. A i mysle ze dziecko dobrze jest przyzwyczajac do pewnych rzeczy. Dopiero byloby wesolo gdybym zabrala roczniaka ze soba po raz pierwszy do marketu... wtedy bankowo bylby placz... Uwqazam ze we wszystkim nalezy zachowac umiar... Dziewczyny nie przesadzajmy, po wypadzie z dzieckiem do marketu napewno sie odrazu nie rozchoruje... Troche rozsadku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

juz wole isc z roczniakiem na zakupy niz z kilkutygodniowym maluszkiem... :roll:
roczniak juz ma frajde z tego a taki maluszek raczej nie 8)
no ale...

jak juz mowiłam strasnzie razi mnie widok takiego czupurka który urodził sie tydzien alb dwa tyg temu i juz mama musiala go zabrac do hipermarketu :roll: dla mnie to jest straszne... :roll:
no ale kazda mama robi jak chce....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Kinga do dziś nie była w żadnym markecie, mam mozliwość zostawienia jej z teściową, jeśli nie może jej popilnowac to sama z nią zostaje a mąż jedzie na zakupy z karteczka ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie jest tak samo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie rowniez razi kilkutygodniowe dziecko w supermarkecie. Ksawierek ma juz 3 miesiace a jeszcze nie wybralismy sie do marketu - z tym ze mam go z kim zostawic jak chce skoczyc na zakupy (mama lub maz wieczorem). Nie powiem od jakiegos czasu korci mnie zeby go ze soba zabrac, ale zawsze sobie cos wymysle, a to ze za pare dni szczepienie i nie daj Boze cos zalapie i trzeba bedzie przesunac termin. A cos musi w tym byc bo w przychodni do ktorej chodzimy jest osobne wejscie do szczepien z tylu budynku, tak ze nie maja kontaktu z chorymi dodatkowo jak sa szczepione male dzieciatka to starsze przebywaja w innym miejscu.

Jestem przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko,a ja ...Twoja mama!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie w przychodni tez jest osobne wejscie...jest przychodnia dla zdrowych i chorych dzieci....

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]