Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 9:53 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

no jasne ze tak, tetra jest do bani....

kasia 24- współczuje Twojemu dziecku ze lezy w siasikanej pieluszcze w upalny dzien :roll: :roll:
spi dłuzej, nieby jak, jak budzi je pewnie kazde zrobione siku...
no i musisz mniec duzo czasu na pranie..ni elepiej poswięcic ten czas na zabawy z dzieckiem :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ja też bym normalnie udusiła jakby mi ktoś do mojego dziecka się wtrącał....
Teściowa już próbowała i szybko się przekonała, że ze mną nie ma łatwo :lol: I tez nie będzie za szybko widziała Jasia ....

Myślę, że powinnaś porozmawiac ze swoja mamą i wytłumaczyć, że nie może sie tak wtrącać do wszystkiego..... że musi dac Ci szanse bycia mamą dla swojego synka.... powodzenia...

Kasi-24 nie bardzo rozumiem, bo punkt 3 i 4 wogóle się wykluczają... :? No i myslę czy ta ceratka na wierzchu nie jest gorsza od miękkiego pampersika...
Ja jestem wygodna - zgadza się.... ale czas który musiałabym poświęcić na pranie, prasowanie tetrówek wolę wykorzystać z moim synkiem np na spacerze czy jakiejś zabawie.... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziekuje za gratulacje a z mama jakos sobie na razie radze, choc sa momenty, ze naprawde mam ochote wyc, krzyczec i drapac!!! :evil:
Natusia21 ja wlasnie tak samo mysle i do tego jeszcze mam taki charakter, ze nie umiem stanowczo powiedziec mamie co mysle, bo wiem, ze sprawilabym jej przykrosc. Jakos wytrzymam ten miesiac a potem blogi czas sam na sam z moim J. i Tobiaszkiem :D :D :D
A tetry nie bede uzywac... :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wygodne z Was mamusie

Używam pieluch tetrowych dlatego że:
1. Dziecko ma czucie że ma mokro
2. Ok półtora roku będzie chodziło bez pieluch
3. Dłużej śpi
4. Reaguje płaczem na mokro i nie leży w moczu

Pampersy zakładam tylko na noc i na spacer, mam wyrzuty sumienia że moje dziecko się męczy w tym plastiku.
gorszych postulatow za tetrami nie czytalam nigdy....
bzdura ze dziecko spi dluzej...a dlaczego niby....bo ma caly czas mokro???
2 pkt to juz totalny bezsens bo jezeli mama bedzie uczyla maluszka na nocnik w odpowiednim czasie to rodzaj pieluch nie ma tutaj nic do rzeczy
4 pkt. a w pampersie to jak niby w moczu lezy? pampersy sa tak skonustruowane zeby oddzielac wilgoc od pupy maluszka... i wlasnie w tetrach maluch lezy w moczu bo sa dzieci ktorym mokra pieluszka zbytnio nie przeszkadza... :lol:

I...TAK JEST ...JESTESMY WYGODNYMI MAMUSIAMI...DLA WIELU Z NAS PAMPERSY TO SUPER WYNALAZEK....wiecej czasu dla malucha a nie zostawianie dziecko same bo mamusia musi prac ...gotowac i prasowac pieluszki....bezsens totalny :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale się ubawiłam czytając o "zaletach" tetry :lol:

Pimbucha jak się mama wtrąca, to mów jej, że też zrobiłabyś tak jak ona, ale lekarz kazał Ci robić inaczej (czyli tak jak Ty chcesz). :lol: Choć tak naprawdę powinnaś porozmawiać z mamą i normalnie powiedzieć, że to wyłącznie Ty ponosisz odpowiedzialność za dziecko i co za tym idzie, tylko Ty masz prawo decydować, co jest dla niego najlepsze...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasia-24 pisze:
Wygodne z Was mamusie

Używam pieluch tetrowych dlatego że:
1. Dziecko ma czucie że ma mokro
2. Ok półtora roku będzie chodziło bez pieluch
3. Dłużej śpi
4. Reaguje płaczem na mokro i nie leży w moczu

Pampersy zakładam tylko na noc i na spacer, mam wyrzuty sumienia że moje dziecko się męczy w tym plastiku.

Faktycznie świetne argumenty. Nie potępiam Twojego wyboru, ale uważam, że argumenty dobrałaś wybitnie naciągane.

Pewnie, że w tetrze dziecko ma czucie że ma mokro. I to jest plus? Przecież nawet jak się streszczasz i szybko go przewijasz, to i tak ciapie się w tym moczu i jest mu nieprzyjemnie. Punkt drugi w ogóle bez komentarza. Może nie karmmy dzieci łyżeczką, to szybciej nauczą się jeść samodzielnie - z głodu. Punkt trzeci... dłużej śpi bo ma pampersa no nie? Ale szczerze powiem, że chciałabym, żebyś ten punkt rozwinęła.

Gdyby tetra chociaż taniej wychodziła... Ale chyba wychodzi taniej jak się mokre pieluchy i ciuszki wietrzy a nie pierze :?
Ja obecnie nie widzę ani jednego plusa używania tetry.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Ze względu na odparzenie pupy Arturka musiałam przez kilka dni używać tetry. Wczoraj przebierałam go 15 razy... (te 15 razy to w ciagu 12 godzin czuwania, na noc pampers...) Podziwiam mamusie, używające tetry i przewijające od razu dziecko...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moj synek urodził sie w maju. uzywałam pieluch tetrowych prze 3 m-ce - pampersy zakładałam na noc i na spacer oraz na drzemki. urobiłam sie po pachy. zwłaszcza na poczatku. prania mnóstwo - kupki często, siku co chwila. ale miałam na to czas :wink:
przy kolejnym dziecku na pewno nie zdecyduje sie na pieluchy tetrowe...

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Pimbucha pisze:
Uzywacie dziewczyny pieluch tetrowych? Ja uzywam caly czas pampersow, ale kilka razy dziennie tez zostawiam maluszka z tetra, zeby sobie z gola pupcia pofiglowal. Boje sie odparzen, choc na razie nic sie nie pojawia. Jestem jednak tak zmeczona, ze najchetniej zakladalabym mu tylko pampersy i darowala sobie pranie tych nieszczesnych wielorazowek :? Co Wy na to?

Od urodzenia tylko jednorazwe pieluszki... zero odparzeń - mimoż, że nie zawsze orginalne..........

...........wszystko zależy od predyspozycji dzidzi do... odparzeń......

Ja na noc profilaktycznie tylko smaruję SUDOCREMEM :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

NIGDY nie uzywalam tetry , tylko pieluszki pampers i w100% jestem zadowolona tera zsluzyla jako przytulanka , oslonka przed wiatrem lub pozniej do odbicia i wymiotkow :wink: :wink: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Uzywam od samego poczatku Pampersow firmowych, smaruje pupcie Sudokremem ( i to nie za kazdym razem), jak zrobi kupke to wyciram mokrymi husteczkami tez Pampersa. Po kapieli czyli ok. 20 godziny zakladam Pampersika i Nicolka do rana go czyli do ok 8-9 rano, nigdy nie miala odparzonej pupci, jak sa jakies zaczerwienienia to smaruje Sudokremem i po krzyku :) Mam czas na pranie, prasowanie i wygotowywanie pieluch tetrowych, ale po co ?? Moge w tym czasie zrobic cos innego, pobawic sie z niunia, isc na spacer albo zajac sie soba bo to tez potrzeebne jest. Czy jestem wygodna mamuska ?? Moze tak, moze nie, ale moje dziecko jest najszczesliwsze pod slonce i nie ma odparzonej pupci ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Używałam tetrówek przy starszej córce tak do 3 m-cy. I szczeże powiem najlepiej z tych pierwszych miesiecy życia Klaudii pamietam ciągłe gotowanie pieluch ( wogóle nie miałam pralki) i pranie ich w rekach no i oczywiście płukanie pięć razy, dom zawalony pieluchami - dosłownie wszędzie sie suszyły, niezbyt przyjemny zapach w domu, ciągłe prasowanie ich , ręce już bolałay od ciagłego prania, a córcia i tak często miała dupcię odparzoną - bo jakoś nie wołała że ma mokro - tak jak by jej to nie przeszkadzało. Mogła sie usrać po uszy a i tak nie wołała że jej źle.
Byłam non stop zmęczona.
Dlatego gdy sytuacja finansowa trochę się poprawiła od razu przeszłam na pampersy - i to było dla mnie wybawienie.
Powiedziałam sobie NIGDY W ŻYCIU TETRÓWEK i przy drugiej córci używam tylko pamperów i nigdy nie miała dupci odparzonej

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moim zdaniem niema sensu używac tetry na okrągło , jak pomyślę żę miałabym jej używać cały czas to chyba bym zbzikowała :lol: . Od samego początku używamy pampersółw a tetrówki przydały nam się do przy mocnym ulewaniu i teraz do podkładania raz dziennie przynajmniej na godzinkę do witrzenia pupy.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Troche sie dziwie dlaczego piszecie,ze z pieluchami tetrowymi to tylko "urobienie sie". Przeciez nie zyjemy w XIX wieku, ze trzeba pranie do rzeki nosici! Sa bardzo dobre pralki, ktore o dziwo same piora i nie trzeba przy nich stac i jak to mowicie robic prania, ono sie samo robi!, po drugie nie wiem jak mozna sie strasznie umeczyc wieszajac lekkie pieluchy, ktore tak szybko schna, ze rano powiesisz, a przed obiadam zbierzesz, Jedno macie racje prasowanie zajmuje troche czasu, ale jak sie ma rodzine, to zawsze to moze ktos za was zrobic( ja do tego wykorzystywalam wszystkich), tym bardziej, ze i tak dziecku trzeba przebrac kaftanik, spioszki czasem nawet trzy razy dziennie, i tak pranie jest i tak trzeba go zrobic, i tak trzeba wyprasowac, a pieluchy to tylko dodatek.

Oczywiscie, teraz uzywam pampersow i powiem szczerze,ze popelnilam maly blad!, Bo kiedy zakladalam malemu pampersa tylko na noc, od 6 misiaca robil kupy na nocnik, ale od kiedy zaczelam mu zakladac papmpersa rozniez na dzien, on te kupy zaczal robic w papmera! : Teraz zaluje, ze go przyzwyczilam do pampersa w dzien bo przynajmniej mialabym spokoj z przebieraniem, a tak co? przeciez go nie bede winic za to,ze tak mu szybciej :!:

No i jest jeszcze jedna sprawa, kazda z was mowi,ze dziciatko nie mialo odpazonej pupy, byc moze-pewnie maja taka cere,ze nic na nie nie dziala(lezenie z kupa w pampersie), ale jakos mi trudno w to uwierzyc, bo zarowno ze swojego przykladu, jak i wielu mlodych mam z ktorymi sie spotykam (ktore tez mowia ze dziecko ma sliczna pupke, a jak go przebiera to az siweci czerwonoscia :!: ), bardzo wiele dzieci ma te pupy odapzone, no ale moze moj synek ma tak delikatna skore, ze ani na chwile nie moze mic nic w pieluszce : : :wink:

Oczywiscie, wiadomo,ze pampersy sa wygodniejsze,ale czy wychodza taniej :?: jak to mowicie,-to wedlug moich obliczen -nie ,przynajmniej przez pierwsze miesiace, gdzie maluszka trzeba ciagle przebierac, Chyba ze sie go nie przebiera, tak czesto jak sie powinno :!: (no bo przez pierwszy miesiac dziecko robi kupke prawie do kazdej pieluszki, chyba,ze wasze nie robily :?: )

Ale coz, kazdy robi wedlug wlasnego uznania, no i w sumie tak powinno byc :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ada17: naprawde podziwiam mamusie, którym sie chce używac tetry. Ze względu na odparzenie pupy mojego syna uzywałam tetry przez kilka dni, na dzień. Dla mnie to było trudne i czasochłonne, przebieranie go zajmowało strasznie dużo czasu. Na noc dostawał pampersa, bo ja nie bardzo wyobrażałam sobie, przewijanie go w nocy co pół godziny. Leniuch ze mnie :oops: W ciagu dnia, podczas jego czuwania, zmieniałam mu tetre 15-20 razy. Były takie chwile, że kiedy go przebrałam pobawił się 10 minut i musiałam na nowo przewijać; były też takie, gdzie 2 godziny było sucho. W większości przypadków zmieniałam także body i śpioszki lub pajaca lub spodenki (bo przesikane) - może to była wina tego, że nie umiem dobrze tetry zakładać?
No i nie wszystkie mamusie moga/chca byc z dzieckiem w domu. Pracuję i dowożę malucha do niani. Byłoby trudno rano wieżć 8-10 kompletów ubranek plus tyle samo pieluch a popołudniu odbierać dziecko wraz z mokrymi tetrami i ubrankami. A po przyjeździe do domu nie bawić się z dzieckiem, tylko zajmować się ładowaniem do pralki, wywieszaniem, zbieraniem, prasowaniem. Myślę, że wypranie, rozwieszanie, wyprasowanie 20 pieluch plus 10 ubranek zajmowałoby mi około godzinę. Wolę ten czas spędzać z synem... A kosztem mojego snu nie będę tego robić bo spać muszę. Nie wiem też, jak panie w żłobkach podchodzą do tetry.

Podsumowując: szacuneczek dla tych, którym się chce używać tetry :brv:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]