Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

tylko jednorazówki!!!
nie wyobrażam sobie używania tetry... kilkadziesiąt pieluch dziennie by szło i przebieranie co 15 minut!
kurcze, mi położna zaleciła pieluszkowanie (tetra na pampersa) do wizyty u ortopedy, bo mała ułożona była i urodziła się pośladkowo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chyba bym się zajeździła przy tetrze :D A też coś sobie roiłam, że będę tetry używać. Ale jakoś nie znalazłam okazji, żeby zacząć :lol: Przy każdej pielusze trzebaby przebierać całe dziecko, bo przecież się usika dookoła.
Są pieluchy, które się zakłada jak pampersy, a są wielorazowego użytku - pierze się je :). Gdzieś w gazecie widziałam reklamę tego wynalazku. Że niby taniej, że się wydatek zwraca (bo najtańsze to one nie są). Nie wiem czy taniej. Nikt z moich znajomych nie używał, więc nie wiem, ale na rynku są...
Jeśli zaś chodzi o bioderka... Mnie ortopeda wyjaśniał przy okazji USG (pierwsze jest chyba do 6 tyg. a potem trzeba kontrolę robić koło 6 m-ca), że trzeba nosić dziecko okrakiem na swoim biodrze. A druga sprawa, jaką poruszył, to zawijanie w becik, czy kocyk. Mówił, że nie wolno dołem zbyt ściśle zawijać, że nie wolno przed zawinięciem dziecku nóg układać, tylko zawinąć luźno na naturalnie ułożone nóżki. Niby oczywiste, ale twierdził, że spotkał się z tym, że mamusie prostowały nóżki na siłę i tak wyprostowane zawijały w kocyk :-/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pampers pampers i jeszcze raz pampers ,

odpada pranie do tego można miec mniej rzeczy poniewaz taki maluszek jak nie przeleje pieluszki to praktycznie sie nie brudzi
no chyba ze sie mu ulewa
a z tetra tony ubranek i pieluch nie to już nie ta epoka
pozatym człoweik jakiś spokojniejszy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy pierwszym dziecku stosowałam tetrę (oczywiście za namową rodziców i teściów)namęczyłam się okropnie nie zdążyłam założyc jednej już musiałam zakładac następną nie mówiąc o stercie codziennego prania. Od tamtego czasu minęło 9 lat i mam drugą pociechę i nie zamierzam bawic sie w tetrę jak wtedy . Od samego początku stosuję pampersy i nie zamierzam tego zmieniac.Pampersy często są w promocji ,a ja zamiast spędzac czas w łazience i przy żelazku spędzam z moim dzieckiem na spacerkach. Tesciowa jak dowiedziała sie ze nie stosuje tetry była oburzona moim wygodnictwem , twierdziła ze pamrersy sa nie zdrowe , wiec zaproponowałam ze noge kupic tetre i jak mała bedzie u niej to bede przynosiła je, i niech sie bawi. Mina jej zrzedła . Wiadomo ze nasze mamy nie znały pampersów i starymi nawykami namawiaja nas na cos co juz jest mało praktyczne . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marinella pisze:
a kiedy robi się to usg bioderek?
Miedzy 3- 5 miesiacem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tylko Pampersy!
Przy Tetrze, policz sobie dodatkowe koszty..prąd, woda,proszek...+ Twoja robota przy tym wszystkim... :?
Po co sie uwsteczniać? Mamy wynalazki w postaci pieluszki jednorazowej to ułatwiajmy sobie życie... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

najlepiej to w ogóle cofnąć się do czasów epoki mam czy babć i niech teściowa przyniesie franie, albo nie tarę teść zawiesi sznurki w kuchni do suszenia pieluch mama da żelazko 5 kilowe i do roboty mamusiu :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

...no to ja będę miała to samo z teściową (już się na patrzyłam i nasłuchałam przy innych maleństwach w rodzinie)... ale ja jestem "twarda" i nie dam się ustawiać - no i na szczęście moja mama jest po stronie pampersiaków :) (wykwalifikowana opiekunka więc chyba wie co dobre :))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O matko, to nawet moja 82-letnia babcia stwierdziła widząc, że kupuję trochę pieluszek tetrowych, że chyba zgłupiałam, żeby to bez przerwy prać i prasować i jak podliczę wodę, prąd i proszek, to mi na całkiem niezłe jednorazówki starczy ;) na szczęśćie ani moja mama ani teścowa też nie mają takich pomysłów, moja teściowa zresztą dogląda dwójki dzieci szwagra, to by sie chyba zarąbała z tetrą, mając jeszcze dom i gospodarstwo na głowie...
A jako fizjoterapeutka mogę powiedzieć, że wręcz nie wolno pieluchować szeroko zdrowego dziecka , bez podejrzeń żadnych zmian. Tak jak piszą dziewczyny- odpowiednio nosić, nie prostować nóżek, nie zawijać za ciasno i będzie dobrze :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

przez pierwsze 1,5 miesiąca używałam tylko tetry później czasami ( teraz tez czasem zakładam) i ja nie wyobrażam sobie noworodkowi zakładać pampersów, czyli odwrotnie niż wy wszystkie :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My używamy pampersów.W życiu bym się nie zdecydowała na tetrę...Tymbardziej teraz,na początku jak przewijanie jest praktycznie po każdym karmieniu,więc chyba bym całe dnie spędzała na praniu,prasowaniu i układania tetry.Nie wyszłabym spod sterty pieluch....
Poza tym,pampersy łatwo się zakłada i są funkcjonalniejsze,bo nie trzeba ich od razu zmieniać jak maluch się zsiusia.
I wbrew pozorom są tańsze,bo gdybyśmy zliczyły wszystkie koszty to wyszło by dużo więcej niż cena pampersów.
Aczkolwiek tetra ma inne zastosowania,np.do wycierania buźki,podkładania itp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie wyobrazam sobie po porodzie stac i prasowac tetry. nie miałabym na to sily a pampersy to najwpanialszy wynalazek

Obrazek

ześwirowałam na punkcie moich mężczyzn :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tylko pampersy :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

pampersy... rozważałam tetrę, ale w końcu na pampkach stanęło ;)

[*] [*] [*] [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

pampers :D
przy 1 dziecku stosowalam tetre ale to bylo 11 lat temu wiec czasy tetrowek :D
teraz mamy takie czasy ze pampers 1 miejsce :D
tetrowki tylko do wycierania buzki :D

teraz zostala mi tylko jedna myszka na pieluszkach od poczatku na pampersach i nie wyobrazam sobie inaczej :D [/i]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka

jednorazowe

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pampersy bezapelacyjnie :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Niemowlęta

Strefa czasowa UTC [letni]