Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:35 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dla alergika
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Żeby nie zakładać kilku podobnych tematów, podepnę wszystko pod jeden.

U syna zdiagnozowano alergię na kurz/roztocza.
Więc muszę zaopatrzyć się w kilka rzeczy.
W naszym mieszkaniu jest mnóstwo kurzu, sama w okresie grzewczym kiepsko się czuję mimo że wcześniej nigdy nic mi nie dolegało i nie mam żadnej zdiagnozowanej alergii.

Materac , pościel , odkurzacz z filtrem Hepa .
To muszę kupić na pewno.
Co polecacie? Czy pościel anty każda się nadaje, czy są jakieś jej rodzaje.
Jak wybrać dobry odkurzacz, czy filtr Hepa już sam w sobie świadczy o jakości czy są jego lepsze/gorsze rodzaje.
Chcę kupić coś co posłuży na dłużej.

Proszę o rady i opinie doświadczone w temacie mamy :)

[*] [*] [*] [*]

Offline Wyświetl profil  

Nyana - z osobistego doświadczenia mogę polecić:

- Odkurzacz wodny MPM Bora z filtrem Hepa (użytkuję 2 rok - bez jakichkolwiek zastrzeżeń)
- Materac u dzieci posiadam piankowy. Nie za drogi co by można było wymieniać częściej. Ale i bez przesady.
- Pościel wybrałam z Ikei (byle by nie z pierzem, jakąś tam zwykła niedrogą co by również można częściej wymienić), którą można prać w 60 stopniach (w tej temperaturze roztocza się z nami żegnają) a dodatkowo jak mróz - wystawiam na mrozik choćby i na pół dnia.
Dodatkowo raz na pół roku używam sprayu Allergoff.
Spryskuje materace, meble tapicerowane, dywan (bo u dzieci został dywan bo od paneli chłodno).
Firan nie mam, zasłon nie mam, KWIATÓW doniczkowych nie mam.
Wszelkie pluszaki pożegnały się z nami a te ukochane i ulubione raz na jakiś czas wsadzam na noc do zamrażalki i potem piorę w 60 stopniach.
Wietrzenie pokoju - krótkie ale intensywne.
Sprzątanie kurzu na mokro - codziennie wieczorem.
Podłogę lecę na kolanach (ale nie codziennie) i raz na jakiś czas mopem parowym.
Kaloryfery nie grzeją w godzinach nocnych. Włączają się około 6 rano na godzinę i wieczorem na dwie w czasie przed i po kąpieli.
Nie używam nawilżacza. Wolę psikać wodą morską do nosa przed snem i po przebudzeniu.
To chyba tyle.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Dzięki jmij :)

U mnie w codziennym funkcjonowaniu bardzo podobnie, już jakiś czas temu jak wyszło podejrzenie alergii wyrzuciłam dywany,nie mam zasłon, kwiatów i kurzołapów.
Sprzątam codziennie, a wietrzę dużo... nie wiem czy to dobrze :hm:

Ten spray kupujesz w necie? Czy można Go dostać w jakimś normalnym sklepie/aptece?
A pościel masz typową antyalergiczną czy po prostu najzwyklejszą? Bo ja mam taką zwykłą właśnie, którą można prać w wysokich temp i zastanawiam się, że może by wystarczyła tylko byłaby jeszcze częściej prana.
Co ile Ty pierzesz?

[*] [*] [*] [*]

Offline Wyświetl profil  

Spray kupowałam w necie bo taniej był. Ale ostatnio pojawił się i u mnie w aptece w rozsądnej cenie.
Pościel mam zwykła za chyba 60 zł kołdra i 30 zł poduszka. Piore 2 razy w roku w środku do prania Alergoff. Przed sezonem jesiennym i potem wiosna. Teraz mijają 3 lata pościeli i zbieram się z wymianą. Poszewki oczywiście częściej piore bo wymieniam tak co 2 tyg. Materace akurat ostatnio kupowałam nowe bo i łóżko dostały nowe. Pewnie za 3 lata wymienię na nowe.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

jmij a poszewki też masz zwykłe?
W ogóle najlepsza w przypadku alergii jest chyba bawełna a nie syntetyki, tak?
A, i gratuluję syncia! i zdrówka dla niego :)

[*] [*] [*] [*]

Offline Wyświetl profil  

Nyana - bawełniane poszewki mam, zwykłe.
Dziękuję :)

Offline Wyświetl profil  

Cześć :)

Miałam przyjemność testować produkty firmy allerco. Bardzo gorąco je polecam. Moja córka jest alergikiem, więc głownie bazujemy na emolientach. Linia allerco to emolienty w całkiem przystępnych cenach. Emulsja do kąpieli jest bardzo wydajna i niezwykle nawilża skórę dziecka. Natomiast młodszy syn został testerem kremu na odparzenia. Krem również uważam za dobry produkt. Konsystencje ma dość gęstą dlatego chroni skórę maluszka przed podrażnieniami :) Polecam z czystym sumieniem :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

A ja z kolei uważam ze Allerco ma średnie składy. Dużo niepotrzebnych skórze rzeczy nawpychanych w kosmetyk.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]