Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 2:34 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Macie? Używacie? Jakich firm polecacie?
Wady? Zalety? Chlebek smaczny? :lol:
Interesuje mnie wszystko, co związane z wypiekiem chleba w maszynie i z maszyną samą. Jestem całkiem zielona w temacie, więc proszę o oświecenie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

My też polujemy na maszynę do wypieku chleba. Ponoć te z lidla dają radę.Mam nadzieję że będą jak będą miała trochę zbędnego grosza.
Kolega z pracy mężna ma i bardzo sobie chwali. Mąż jadł wypieki i zachorował na to urządzenie :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

xez - też miałam plany za zakup bo często sama chleb piekę
dużo na temat tej maszyny czytałam i rozmawiałam z ludźmi którzy kupili i wiesz co usłyszałam
wiesz jak chcesz i masz zamiar piec chleb co 2 dzień lub codziennie i nie będzie to zakup tylko dla chwili zachwytu to jak najbardziej polecamy
jeśli tylko okazyjnie bo szybciej będzie wyskoczyć do sklepu nie kupuj bo szkoda pieniędzy

no i nie kupiłam fakt czasem piekę chleb przez kilka dni bo wszyscy się w domu domagają a czasem hmmm teraz to chyba ponad rok piekarnia moja nieczynna

ps
(czytasz czasem pw bo od wczoraj na info czekam :) )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Awa ciekawe... Ale skoro chleb smaczny i można go sobie samemu skomponować, to nie wiem, czy szkoda pieniędzy... Jeśli ktoś podchodzi do maszyny jako do źródła oszczędności, to może...
A może częściej byś piekła, gdybyś miała taki sprzęt? ;)
(na info jeszcze poczekasz, muszę się przyjrzeć)

fifi a obecnie, bez maszyny, pieczesz chleb, czy nie masz takich zapędów? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja piekę chleb bez maszyny, ale niezbyt często więc nawet się nie zastanawiałam nad jej zakupem :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Xez piekę chlebek bez maszyny tak dla smaka dyniowy albo słonecznikowy. Raz w miesiącu, albo jak mamy mieć gości :)
Zagniatam ciasto wieczorem (o ile mam zakwas gotowy) i dopiero rano piekę, jak wyrośnie w foremce.a w maszynie ponoć można od razu. chłop namawia mnie na maszynę.Ja to rozważam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja kiedyś piekłam chleby... teraz nie, może kiedyś wrócę, jak znów dostanę zakwas...

ale co do maszyny- jestem na nie ze względu na jej gabaryty i dodatkowy grat do przechowywania (wcale nie mały) lub wątpliwa dekoracja kuchni. Fajny bajer, ale ja bym szukała przepisów na chleb w piekarniku...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

xez penie bym i częściej piekła ale sama wiesz że swojskie fajnie nudzi się jak wszystko człowiek za "chemią" tęskni a i potem myj dziada a i masz wystawe sprzętu agd na widoku a schować nie ma gdzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Moja znajoma miała fazę na zdrowe odżywianie, w związku z naczytaniem się o walorach pieczonego w domu pieczywa oraz tego co wsypywane jest do zwykłego pieczywa - kupiła odpowiednią maszynę w ubiegłe wakacje z postanowieniem użytkowania wyłącznego. A że rodzina duża bo 6 osób chleba potrzeba dużo...
Jaki model to muszę zapytać, w każdym razie nie tani i największy dostępny.
Po pierwszym użyciu myślała, że spaliła sprzęt i nie podpaliła domu, ale szczęściem jedynie nie doczytała w instrukcji, że to normalne za pierwszym razem, że cała kuchnia zadymiona...
Wnioski po miesiącu:
1. Pieczywo pyszne, można robić i chleby różnego rodzaju, i bułeczki. Jest długo świeże. Chlebki są małe, pomimo dość dużej gabarytowo maszynki, bułki chyba można upiec na raz chyba 4, ale nie pamiętam dokładnie. Maszyna zajmuje dużo miejsca na blacie, bo musi stać na wierzchu jak się ją używa codziennie.
2. Wydaje się dużo więcej kasy na półprodukty, ona kupowała mąkę w "Zdrowej żywności" więc zdecydowanie to dużo drożej wychodziło niż kupienie najlepszego chleba w najlepszej w okolicy piekarni. Potem zmieniła mąkę na zwyklejszą, ale bez ulepszaczy, okazało się, że chleb też wychodził całkiem dobry. Ponadto trzeba dokupić wedle uznania co kto chce nasiona dyni, słonecznika czy inne cuda do dosypania.
3. Bardzo długo trwa zrobienie chleba, bo trzeba liczyć ze 3h - ona ma taką maszynkę co tylko wrzuca się składniki i sama miesza, piecze wg ustawienia. Czasem więc brakowało im w domu pieczywa, bo świeżo zrobione od razu znikało...
4. Maszynka zużywa dużo prądu. Szczególnie, że ona musiała w ciągu dna ustawić ja 2-3 razy.

To tyle co pamiętam, ale nie omieszkam zapytać czy piecze dalej i jakie wrażenia z użytkowania po pół roku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To i ja wrzuce swoje trzy :P

Mam maszyne Zelmer. Chyba ten model: 43z011.
Na poczatku szał. Piekłam codziennie/co drugi dzien, chlebek pyszny. Mozna bylo mieszac ziarna i inne cuda, robic bialy, razowy, orkiszowy, ciasto francuskie, miesza ciasto do pizzy.. itp itp..
Wstawialam na noc, rano byl pachnacy chlebek. Albo mocniej spieczony albo slabiej zalezy od ustawien.
Ale powiem tak: szał minął, rachunki za prad byly tez zdecydowanie wieksze (proces wypiekania podstawowego chleba to ponad 3 godziny), gdybym jej nie dostala w prezencie to sama bym nie kupiła.
Czasem mnie najdzie i robie jeszcze chlebek.. ale juz nie tak czesto jak na poczatku...

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daruję sobie chyba :roll: Jesteście bardzo przekonywujące :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xez a najbardziej przekonywujace jest chyba to ze pieczywo jest tak rewelacyjne i pyszne ze znika w moment, chlebek z maselkiem etc.. a dupa rosnie :P :lol: :lol:

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Ja chyba tez odpuszczę z zakupu maszyny ale chlebek będę piekła w piekarniku jak do tej port :D

Ma któraś przepis na zakwas, bo mi sie zapodział.:roll: do niedzieli bym wyhodowała a nikt ze znajomych nie ma w tej chwili zakwasu. ( na chlebek przepis mam osobny)

chyba faktycznie sie znudziło

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Zrobiłam wywiad po pół roku użytkowania maszynki do pieczenia chleba u mojej koleżanki. I mówi tak:
1. że używa, bo ma, ale można się bez tego obyć,
2. wg Niej pieczony normalne w piekarniku chlebek jest lepszy z 2 powodów - nie ma dziur od mieszadeł w środku i skórka nie jest tak spieczona, a w związku z tym jest dość twardawa, po pieczeniu w maszynce,
3. Ale jak chce mieć pachnący, świeży chlebek i się nie narobić to bardzo wygodna jest maszynka, a zapach świeżego pieczywa w domu - bajeczny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re:
Awatar użytkownika

eva pisze:
nie ma dziur od mieszadeł w środku i skórka nie jest tak spieczona, a w związku z tym jest dość twardawa, po pieczeniu w maszynce

ja wyciągam mieszadła po ostatnim mieswzaniu (w mojej maszynie - mam od 5 lat Moulinex OW5000 jest to ok 1,5h przed końcem programu). Skórka pieczonego chleba w maszynce jest o wiele miękksza niż tego pieczonego w piekarniku :P:
eva pisze:
Ale jak chce mieć pachnący, świeży chlebek i się nie narobić to bardzo wygodna jest maszynka, a zapach świeżego pieczywa w domu - bajeczny.

Ponadto wykorzystuję maszyne do zagniatania ciasta kruchego, pierogowego i na makaron. Robi świetne ciasto na pizze, dżem i dzieki formekom na bagietki domowe zapiekanki sa bajeczne 8)

Używam systematycznie -koszty prądu mnie nie powaliły na kolana :mrgreen: Poza tym nie trzeba byc fanatykiem zdrowego żywienia, żeby jeść zdrowo :P:

Offline Wyświetl profil  

Site Admin
Awatar użytkownika

Widać twardość skórki zależy od maszynki. Wg mojej znajomej skórka jest za twarda, nawet przy najmniejszym przypiekaniu (jakieś tam takie ustawienie ma).
Ale co do mieszadeł, to znajoma nie wpadła na to żeby je wyciągać - podrzucę Jej Twój sposób :), albo nie ma takiej możliwości, bo mieszadła są mocowane na spodzie foremki - nie wiem.

Co do zdrowego żywienia, to zgadzam się z opinią, że nie trzeba być fanatykiem żeby jeść zdrowo. Jednak żeby kupić produkty faktycznie z upraw ekologicznych, to nie jest to takie proste i tanie, chyba że ktoś ma własny ogródek i to w czystej okolicy.
Chodziło mi też o zwrócenie uwagi na to, że jak ktoś zakupi mąkę w sklepie ze zdrową żywnością, to jej cena jest dość wysoka w porównaniu do mąki z półki sklepowej w markecie i że warto zwrócić uwagę na skład mąki, tzn. czy nie zawiera ulepszaczy.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Odświerzam temat :)
Z racji tego, że szał na maszyny do chleba minął to i ceny spadły... możecie polecić jakiś konkretny model?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Forum ciąża

» Forum ogólne » Testujemy, kupujemy

Strefa czasowa UTC [letni]