Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:35 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość

Cześć,
przepraszam z góry jesli jest podobny temat ale mnie nie udało się znleźc. Za tydzien będzie już 2 miesiące po porodzie, a ja sie czuje coraz gorzej jesli chodzi o miejsce po nacieciu. Jak dla mnie nacieli mnie dośc mocno i jest spora blizna ale ładnie wygojona, co z tego ja ciagle czuje sie tak jabym maial tam otwarta rane bylam 4 tygodnie temu u gina i powiedział że to szwy wewnatrz sie rozpuszczaj i bola, za dwa dni ide do niego znowu, ale juz nie moge wytrzymac chodzenie i siedzenia zwlasza w taki upal jest mękę. Co ma robić boje sie ze lekarz odesle mnie zeby mi te szwy wyciagneli, a ja nie wyobrażam sobie ponownego grzebania w tym miejscu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Mnie po nacięciu rana ciągnęła i bolała ok 3 m-ce. Jak dłużej pochodziłam czy stałam to normalnie masakra była. A potem wszystko minęło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wspołczuję Wam dziewczynki.Ja 2dni po porodzie i mocnym nacięciu krocza mogłam normalnie siedzieć(nawet po turecku :wink: ).Teraz to już w ogóle jest super.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja choc nie bylam nacieta i nie peklam, po dlugim chodzeniu -a miszkalismy sami krocze bolalo mnie caly polog, nie caly czas, dopiero po malym wysilku
z siadaniem nie mialam problemu po porodzie, ale wlasnie wieczorami bolalo oj bolalo....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie!
Wiem co to znaczy bo sama pierwsze dwa tygodnie wyłam z bolu przy siadaniu i wstawaniu.Gdyby nie mąż to nie wiem...Tersz jestem w 22 tygodniu i już myśle o kole do siedzenia tylko ze takim z piaskiem-jest o wiele lepszy.Jak to powiedziała moja znajoma po porodzie koło kocha się bardziej niż własnego męża.Szwy też mialam spore ale szybko mi się goiły.A przez 4 miesiące przy dłuższym staniu, chodzeniu czy wysiłku ciągneły mnie.No ale po cc też nie jest tak fajnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj po cc wcale nie jest fajnie; przez pierwszy tydzien prawie nie mogłam się ruszyć, potem było już lepiej,ale dobry miesiąc bolało bardzo. Teraz już nie pamiętam jak to był, tylko wiem, że było. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczynki ja jestem 2 tygodnie po porodziei na krocze nie moge narzekac prawie nei boli chyba ze czasmi na zmiane pogody mnie ,,rwie,,

a miałam RSZP wiec bylam przerazona ze tego bolu nie wytrzymam ..

okazalo sie ze niezawodne na gojace krocze jest podmywanie szarym mydłem , płukanie tantum rosa i okład z rivanolu....krocze jak marzenie po tych zabiegach ..pozdrawiamy Szymurka i Zosieńka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie gdzies tydzien ciagnelo mnie i bolalo tak ze malym sie zajmowac nie moglam,nie dalam rady chodzic,siedziec,lezec...masakra.teraz tez czasami jak za dlugo chodze to czuje dyskomfort ale juz z górki...czekam tylko az mi sie wew. szwy rozpuszcza.moze wie ktos ile to trwa??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja zupełnie nie miałąm problemów zarza po porodzie dzień po mialama ochote robic szpagat - choc nie potrafię :) problemy zaczeły sie później najpierw wrażenie że w miejscu nacięcia ciagle mam otwart rane jak sie okazało to przez szwy wewnętrzne, które nie bardzo chcą sie rozpuscic ale to pestka bo po 6 tygodniach zaczeły mnie boleć jakby mięsnie wokół krocza i to czasem tak jakbym znowu rodziła. Najgorsze, że potrafiło mnie tak bolec już z samego rana więc wieczorem zwijałam sie z bółu nawet ketonal nie pomagał troche było lepiej po aulinie. Teraz kolega lekarz i farmacuta w jednym ustawił mi terapie przeciwbólową i jest lepiej choc jetsem przerażona bo jestem na lekach, które się stosuje w onkologii :shock: najgorsze jest to,że nie moge wrócic na moje kochane koniki ;( męża tez omijam szerokim łukiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja niestety peklam przy porodzie,ale kilka dni pozniej prawie nie czulam bolu,wszystko sie ladnie zagoilo,moglam chodzic i siadac do woli,wspolczuje tym,ktore sie mecza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

a jak długo goi się sama rana ?
bo rozumiem ze jeszcze boli po wygojeniu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno ulgę przynosi siedzenie na takim dmuchanym kole, które kupuje się dla dzieci nie czujących się jeszcze pewnie w wodzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Współczuję wam bardzo.
Ja nacięcia nie miałam i popękało mi wszystko wokół, takie malutkie pęknięcia, szycie trwało godzinę (tak mąż twierdzi, bo nie miałam wtedy poczucia czasu) i miałam chyba ze sto tysięcy szwów - do tego nierozpuszczalnych - i zakładanie i zdjęcie bolało cholernie, więc byłam na siebie wściekła, że nie chciałam tego nacięcia. Ale jak widzę te wasze powikłania, to myślę, że jednak mam lepiej, bo od początku mogłam siedzieć i nic mnie nie bolało samo z siebie ani nie boli.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mnie po porodzie krocze bolało miesiąc czasu.a w tej chwili jestem po porodzie dwa miesiące a mimo wszystko na zmiane pogody odczuwam lekki ból.u każdego jest inaczej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam :)
mnie po nacieicu ciagnelo do momentu zdjecia szwow ok 2 tyg, polozna stwierdzila ze mimo iz szwy byly rozpuszczalne to lepiej je sciagnac ... zreszta po drugim porodzie i nacieciu juz nastepnego dnia moglam, stac i chodzic, po pierwszym bardziej bolalo... teraz minely 3 m-ce a ja juz zapomnialam ze mialam nacinane krocze :)
trzeba pamietac ze kazda z nas inaczej odczuwa bol i dyskomfort
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mnie krocze boli do tej pory, ciagnie mnie w dół, że tak to ujmę, szczegolnie po jakimś wysiłku. A szwy rozpuszczają się chyba średnio 10-14 dni. ( o ile dobrze pamiętam)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: re
Awatar użytkownika

Nie wiem od czego to zależy,ale mniekrocze nie bolało ani po ednym,ani po drugim porozie.Jak tylko zaczęłam wstwać było ok,wogóle nie czułam bólu,nawet jak robiłam siusiu bo wiem,ze wiele dziewczyn wtedy narzeka.Na sali leżały dziewczyny z ołami-bidulki,bolało je,mnie nie i oby tak było za trzecim razem.Zresztą przy pierwszym porodzie tylko nacinaja,a prz kolejnych,abo peknie w tym samym miejscu,albo nie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aara szwy rozpuszczalne, rozpuszczaja sie do 6 tyg, wiec lepiej wczesnie je sciagnac bo przeszkadzaja i powoduja dyskomfort

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ja jestem juz 2 tygodnie po porodzie.. chodze juz normalnie i w miare normalnie siedze ale czuje wieczorami ból przy tych czynnościach :/ tak mnie strasznie ciągnie.. położna mówiła że to szwy rozpuszczalne i ze sie same rozpuszcza , ale jak tak czytam wasze wypowiedzi to nie podoba mi sie to wszystko.. jak tu sie kochać jak niby rana zabliźniona a mimo wszystko ciągnie ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jakieś 2 dni po porodzie "ciągnęło", nie bolało. Polecam Tantum Rosa i wietrzenie a wszystko ładnie się zagoi.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]