Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:55 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Połóg
Awatar użytkownika

Witam

27 dni temu urodziłam córeczkę przez CC. Mam pytanie - jak długo po porodzie są krwawe upławy z macicy? Jak długo goi się taka rana? Oraz kiedy mogę zacząć się kąpać a nie tylko brać prysznic?

Pozdr.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Połóg trwa około 6 tygodni i tyle możesz mieć krwawe odchody.
Kąpiel w połogu jest niewskazana,dopiero po zakończeniu połogu można się wymoczyć w wannie,bo podobno rana może rozmoknąć i zle się będzie goić.Chociaż są i takie kobitki które kąpieli zażyły po powrocie ze szpitala :wink:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Połóg trwa niby 6 tygodni ale nie zawsze czasem jest to krócej czasem dłużej ja np krwawiłam 8 tygodni.
Już sie martwiłam że to za długo ale ogólnie wszystko było jak najbardziej wporządku ze mną poprostu u mnie tyle to trwało .
Niepokojące moze być jeśli masz bardzo brzydko pachnące te krwawnienia i jeśli przez długi czas leci z ciebie nadal dużo krwi bo pod koniec połogu to już powinny być takie brudne plamy ,brązowe potem rózowe i żółte i wkońcu przestanie ciec.

Tylko tak jak mówie ja miałam 6 tyg normalne krwawienie czasem mniej czasem wiecej i dopiero potem powoli zaczeło przechodzić w te brązowe jaśniejsze.

Co do kąieli to absolutnie powinno sie wytrzymać te 6 tyg bo to już nie chodzi o rane któa rozmięknie ,mogą sie tam dostać jakieś bakterie które rane zakarzą , z drugiej strony mogą sie bakterie z rany dostać na sutki którymi potem karmisz dziecko ,wstrzymaj sie dopuki nie przestaniesz krwawić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jestem siedem dni po porodzie i w sumie krwawienia nie mam juz wcale,rana sie ladnie goi i nawet nie boli i nie piecze juz,ale wstrzymam sie z kapaniem jeszcze ze cztery tygodnie,prawidlowo to powinno do szesciu sie brac tylko prysznic,a przez dwa tygodnie nie wykonywac zadnych ciezkich czynnosci.Ja duzo wypoczywam,za kazdym razem gdy mala spi to ja tez sie klade,nie dzwigam nic tylko mala nosze,to pomaga dojsc do siebie szybciej i nie trzeba za duzo chodzic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja krwawilam okolo 3 tygodni, przez nastepne trzy tyg byly juz tylko odchody o kolorze surowiczym. Po 6 tygodniach wszystko zniknelo.

Co do kapieli w wannie to nie jest zalecana, najlepiej jest wziasc prysznic,trzeba tylko uwazac by sie nie poslizgnac bo rana moze sie otworzyc,znam osobiscie taki przpadek, moja polozna tak wlasnie miala

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

też zadałam to pytanie, niechybnie na innym dziale. Jak wychodzilam ze szpitala to pzrestawało cieć, teraz niestety w domu, zycie (sprzatanie i już się nie leży non stop), znó cieknie, bałam się, ze coś zrobiłam sobie. Trochę mnie uspokoiłyście.
Co do kapilei jak trochę złamałam reguły, ale myslałam, ze z brudu umrę, moczyłam się, zeby "dziury" zbytnio nie zamoczyć, po prostu kucałam. Ale się domyłam i ulge mi to sprawiło. Prysznic dla mnie słuzy do obmycia się.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monikakb widzę,że u nas podobna różnica wieku między dzieciaczkami :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ja po 3 tygodniach przestałam krwawić i teraz mam takie zółtawo przeźroczyste odchody, czasami odchodzi ze mnie taki ciągnący sie śluz o nieprzyjemnym zapachu czego sie troche obawiam no ale jutro mam wizyte u lekarza to okaże sie co i jak.. ja zaczełam sie kapać juz w 4 tygodniu.. pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Połóg to połóg 6 tygodni trzeba na siebie uważać i obserwować są przypadki nawet dość częste że po 2 tygodniach przestaje sie krwawić wsyztsko jest ok a za 2 tygodnie znowu krwawienie ,niektóre mamy myślą ze to już miesiaczka a to poprostu dalsza częsc połogu ale tak jak mówie trzeba to obserwować bo czasem można zacząć znowu krwawić z poważniejszego powodu (np rozejścia sie rany)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam dziewczyny!!!

Santajka widzę, że piszesz o rozejściu się rany, podejżewam, że u mnie właśnie coś takiego się stało, ale sama nie wiem co myśleć...

Jestem nie cały miesiąc po porodzie, od 2 dni mam gorączkę, no i co najgorsze z tego co w lusterku zobaczyłam, to coś mi wystaje ze środka (jakiś mój narząd) i (oby nie) wydaje mi się, że wejście do pochwy jest nie wiem, może ze trzy razy większe niż powinno.

Czy to może być to? Opiszcie jakieś przypadki jak coś słyszałyście. Co się wtedy robi, nacina i jeszcze raz zszywa? Nigdy o czymś takim nie słyszałam, pomóżcie...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi pękł tylko szew po nacięciu przy rózyczce mam dzyndzelek.Liczyłam, ze tym razem tez będę rodziła naturalnie i mi naprawią, niestety :( Idż do lekarza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Monikakb przykro mi bardzo, że tak wyszło :cry:
Jutro jadę do swojego zaufanego lekarza, nawet jak nic się nie dzieje, to wolę sprawdzić...

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie.
u mnie mialo byc pieknie, ale w 9 dobie dostałam krwotoku - brak łyzeczkowania po porodzie. w 10 łyzeczkowanie.
plamiłam/krwawiłam 3 tygodnie po zabiegu. potem tylko sluz. w 28 dniu po zabiegu zaczełam plamic, malutko, trwało 5 dni (jak okres), potem 1 dzien przerwy i znów plamie :/ teraz mocniej, pobolewa mnie brzuch, podobnie jak na okres :/
tylko ta krew ma jasniejszy kolor niz taka "ciemna" :/ to okres? a moze plamienie przed? sama nie wiem :/
HELP

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Himena ja własnie tak mam teraz.. 5 dni tak jak okres, dzien przerwy i znowu :/ juz miałam tak ze 2 razy mi sie okres kończył a po pół dnia miałam znowu.. dodam ze n mnie po porodzie wszystko było ok i nie miałam zadnego zabiegu.. na forum mi powiedziano ze to normalne.. tylko czemu ja sie martwie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: połóg

dziś mija trzy tygodnie kiedy urodziłam synka, znów pojawilo się krwawienie,byłam na usg ipodobno wszystko ok. ale ja się martwie napiszcie proszę czy krwawienie po trzech tygodniach jest normalne? dodam tylko. że w domu nie ma czasu odpoczywać pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mozesz krwawic nawet do 8 tygodnii po porodzie,jest to calkiem normalne ze krwawisz trwa jeszcze polog i wszystko w srodku sie jeszcze oczyszcza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...ja brałam krótkie kąpiele jak tylko ściągnęli mi szwy po cesarce :shock: ...nie wiedziałam że nie można :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Joanna26 dziękuje za odpowiedż uspokojłaś mnie, za pierwszym razem nic takiego się nie działo i dlatego te nerwy pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja krwawilam ok 3-4 tyg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny, jutro minie miesiąc od porodu a ja jeszcze krwawie, a dokładnie: już miałam takie żóltawe te krwawienia w bardzo małych ilościach, a od przedwczoraj znowu jasno czerwona krew:/a dzisiaj znalazłam na papierze toaletowym szew, miałam nim zszywane coś w środku(ale nie szyjkę).Czy to moze od teog być?martwie sie czy wszytsko dobrze sie goi, wizyte kontrolna wypada mi jakoś koło 23 lutego.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]