Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:55 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Jak przyspieszyć poród? Macie jakieś sprawdzone sposoby?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie da rady niestety.....
Sa napewno jakies "ludowe"sposoby ale ich skutecznosc jest raczej wątpliwa....
Znam osobiscie dziewczyne ktora chciala urodzic tydzien wczesniej, w tym celu zaplacila kupe kasy, poszla do szpitala i tam jej ten wczesniejszy porod mieli wywolac.... skonczylo sie na tym ze miala bole przez 3 dni i na koniec zrobili jej cesarke bo bylo zagrozenie dla zycia dzidzi wiec nie polecam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pytam, bo mam bardzo opuchnięte stopy - niby normalne, ale strasznie przeszkadza. A to, że czuję się jak hippo, nie muszędodawać ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Polecam sadzenie kwiatków na balkonie - mi pomogło :D
A tak serio - co się odwlecze to nie uciecze :D
Po porodzie są większe atrakcje niż opuchnięte stopy... Ciesz się kobieto ostatnimi dniami wolności i swobody. Jedz na co masz ochotę, bo później trzeba na wszystko uważać, spotykaj się ze znajomymi etc. Dziecko urodzi się jak będzie gotowe, na razie dobrze mu w brzuszku i nie ma go co na siłę wywalać z tego raju :D Zresztą ja też nie wierzę w żadne sposoby, bo w szpitalu, jak leżałam przez kilka dni na patologii, to niektórym dziewczynom po 4 razy próbowali wywołać poród oksytocyną i cewnikiem foleya i nic z tego nie wychodziło, więc jakim prawem ma pomóc cokolwiek mniej agresywnego, jeśli dziecko nie jest gotowe.
Dobra rada od 7-tygodniowej mamuśki - czekaj cierpliwie i ciesz się spokojem :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przyspieszyc porod bo ma sie opuchniete stopy i jest sie "grubym" sorrki ale to troche dziwne :O takie przyspieszacze moga byc niebezpieczne dla dziecka jesli sa robione przed terminem porodu- nawet te "naturalne" sposoby ktore i tak w minimalnym procencie dzialaja.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

podobno na przyspieszenie porodu wpływają ostre potrawy,,, ale ja sama nie próbowalam.
innym sprawdzonym i dosyć przyjemnym sposobem jest seks, ale nie moze byc pezciwskazań ze strony lekarza :D chodzi przede wszystkim o drażnienie sutków, bo to wywołuje pojawienie się oksytopcyny, która jak wiadomo jest odpowiedzialna za pojawienie się skurczów.
zgadzam się jednakz tym, że jesłi dziecko nie jest gotowe to i tak wszystkie powyższe czarodziejskie metody biora w przysłowiowy łeb!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeśli brzuszek się już obniżył, do tego na ostatnim badaniu lekarz stwierdził, że szyjka jest już gotowa do porodu i najważniejsze: skończony 37 tydzień ciąży ( po co Ci rodzić wcześniej, zbyt duże ryzyko- nierozwinięte płuca, problemy z oddychaniem maluszka ). To ja polecam ( mi pomogło):
:arrow: lekarz podczas badania niech naruszy tzw. czop śluzowy
:arrow: do domku i heja z facetem do łóżka na numerek. Sperma jest naturalną oksotycyną i najbardziej skuteczną.
Dlaczego proponuję to - przekonałam się na własnej skórze :wink: Jak tylko mąż skończył to od razu coś poczułam. Coś tam trochę bolało i ciągle siedziałam na wc, bo tak mi naciskało na pęcherz. Ledwo co zdążyłam do szpitala. Po dwóch godzinach miałam pełne rozwarcie i urodziła się Patrycja. Dziewczynka z mojego avatarku - 22 maja skończyła 4 latka. Poród miałam niezwykle łatwy, aż byłam w szoku, że nie boli aż tak bardzo jak to sobie wyobrażałam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tylko dodam co zrobiła moja mama, była juz tydzien po terminie i bala sie wywolywania wiec przebiegla sie kilka razy po schodach w te i z powrotem (7 pietro), pare godzin pozniej poszedl czop, a kolejne kilka godzin pozniej wody ... spokojnie sie z tata przeszli spacerkiem do szpitala i było po wszsytkim niecale 2h pozniej ;)

Ropuszka Ewa - 12.07.07 g.13:50 50cm 2365g .. 07.01.08 -> 1 dzien w domu ;)
Obrazek
Zoperowana 21 grudnia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hm... wiem, że przyspieszanie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Nie pytałabym o to, gdyby zagrażało to w jakiś sposób mojemu dziecku. Mam dwa dni do terminu, a dziecko wg usg jest duże (wyprzedza kalendarz o jakiś tydzień).
Wiem tylko, że chodzenie po schodach nie jest najlepsze, gdyż powoduje niedotlenienie płodu - tak samo, jak my sama po schodach chodzimy - też nam brakuje tchu.
Jak widzę - najbardziej atrakcyjny sposób, to ... mąż. I chyba ten sposób wybiorę ;) tym bardziej, że podobno szybko, sprawnie i bez wielkiego bólu ;)
Dziękuję za Wasze podpowiedzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to ja proponuje zkaupic olejek rycynowy. nalac pol butelki do szklanki z cola i wypic ciurkiem- ja tak zrobilam i po 30 minutach wypilam drugie pol buteleczki z cola i po 2 godzinach zaczelo sie przeczyszczanie a po 4 skurcze i po 10 godzinach urodzilam ale przez CC bo mi macica pekala juz- mialam to ryzyko od poczatku ciazy bo za szybko zaszlam w ciaze po 1 cesarce). ale nie na wszystkie kobiety to dziala. ja bylam po terminie. podobno wsyztskie takie przyspieszacze dzialaja juz gdy jest juz pora na to bo.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja bym uwazala z tym olejem rycynowym, sama sprobowalam i teraz moge sobie pluc w brode. Malej sie tak podnioslo po tym tetno ze az zamarlam. Dobrze ze tego dnia mialam KTG, to lekarze je ustabilizowalo. Ja probowalam wiele naturalnych sposobow: olejek, bieganie po schodach, pranie dywanow, robienie przysiadow, jezdzenie po wertepach, picie czerwonego wina i nic nie pomoglo. Maluszek jak nien chce wyjsc to nie wyjdzie. Drugi raz juz nie bede taka glupia :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

ja też wypiłam olejek rycynowy i nic..
przeczyscilo mnie tylko troche było skurczy i przeszlo, ło matko ile ja to rzeczy robiłam coby przyspieszyć poród i wszystkie próby zakończyły się fiaskiem.

Obrazek

Obrazek
+euthyrox, eltroxin, diane35, selen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

goszka no to ja tak samo! Ale obiecalam sobie ze nigdy wiecej !! Tylko krzywde mozna dziecku zrobic ;(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mi pomogła przejażdżka samochodem, niby lekarze odradzają jazdę autem w bardzo zaawansowanej ciąży,a jeśli ktoś ma komplikacje jakieś to już w ogóle nie wolno. Więc ja wsiadłam do auta i przejechałam sie 30 km w tą i z powrotem i jak wysiadałam z auta to mi wody zaczęły odchodzić.
Mojej szwagierce też jazda autem pomogła. (ciąża bez żadnych komplikacji)
Trochę trzęsawki na naszych polskich drogach i każdy by chciał jak najszybciej stamtąd uciekać ;p

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja jak lekarzowi powiedzialam ze mam zamiar dziecku pomoc i pojezdzic po wertepach to mnie ochrzanil i powiedzial ze moge dziecko zadusic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no wertepy wertepami, a nasze drogi to nie wertepy :) Każdy lekarz musi coś powiedzieć byle wszystko działo sie swoim rytmem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No nie wiem ja wiecej ryzykowac nie bede :)
Patrynia to moje pierwsze dziecko wiec chcialam ja szybko ujrzec. Stad ta moja desperacja:)

Ostatnio zmieniony ndz lip 29, 2007 2:20 pm przez *Aprilka*, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spacer, chodzenie po schodach, seks + pobudzanie i masaż brodawek piersi (wydzielanie oksytocyny), rycyna - w ilości 2-3 łyżek, a nie pół butelki. Nie ma co porywać się na mycie okien i podłóg, bo zamiast wywołania skurczy można sprowokować odklejanie się łożyska, co prowadzi do niedotlenienia płodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dokladnie ! Ale mimo wszystko olejek odradzam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

i ja jestem za tym coby pozostawić wszystko naturze ;)
a olejek też odradzam ;)

ale mądry Polak po szkodzie ;)
wcześniej nie przywiązywałąm uwagi na to, ze aż takie konejwencje mogą być przy 'domowym' sposobie wywołania porodu..
Bo nie wiedziałam..

Obrazek

Obrazek
+euthyrox, eltroxin, diane35, selen

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]