Odświeżam

Ja nie miałam przy żadnym. Choć się zastanawiałam przed drugim, ale nie, że 1 był jakąś traumą, był normalnym, 12 h od wód i 1 leciutkich skurczy, a na porodówce 8 h a 4 były takie mega. Dostałam co prawda "głupiego Jaśka" ale bólu nie zmniejszył tylko mnie omamił. Zaczęłam przysypiać.
Ale mimo bólu strasznego, mimo jaśka, to na parte przyszła siła sama, taki power czułam że góry mogę przenieść.
I w sumie dobrze, że do drugiego nie wzięłam bo i tak bym nie miała podanego

2,5 h wszystkiego z czego 1,5 h mocnych skurczy. Czułam się super, wiedziałam kiedy przeć, współpracowałam z położną sn odbyło się całkiem naturalnie bez oxy bez farmakologii i bez nacięcia.
Ogólnie ja i wszyscy moi bliscy myśleli że nie zniosę nie dam rady itd. niby niski próg bólu sama tak myślałam

co się okazało mogę znieść więcej niż mi i bliskim się śniło

nigdy nie wiadomo na przód, ale prawda jest jak nie spróbujesz się nie przekonasz.
Co do cc na życzenie poza tematem, wałkowanym enty raz. Moje zdanie jest takie, że właśnie nie żyjemy w ciemnogrodzie i powinniśmy świadomie wybierać i dowiedzieć się jakie powikłania są tu i tu, bo cc wcale nie jest tak bezpieczna zwłaszcza dla dziecka jak się wszystkim wydaje. Nawet jeżeli podczas samej OPERACJI pójdzie wsjo ok to nie wiadomo co przyniesie przyszłość?
Dlatego że żyję w 21 wieku i wiem jakie skutki ma przedwczesne wyciągniecie dziecka bez konkretnych wskazań a jakie korzyści przynosi sn wybrałam to drugie. Bo ryzyko i możliwość komplikacji istnieje w obu przypadkach, więc nie ma porodu bez ryzyka. A ból? wolę żeby mnie kilka godz bolało przed i ból który ma coś na celu (przede wszystkim informować mnie czy i jak postępuje poród i na jakim jest etapie) niż po leżeć 12-16 albo i 24 h i wtedy mieć dopiero ból kiedy to jeszcze obkurcza się macica i trzeba przystawiać dziecko i się nim opiekować. Fakt kroczę też boli zwłaszcza ncięte i szyte oczywiście, ale nie wiem czy po cc któraś dała by radę choćby bez paracetamolu? a zazwyczaj w 1 dobie podaje się Ketonal. Oczywiście mówię tylko o cc na życzenie dla jasności.