Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

mi nacieli bo przy wczesniakach to podobno standard - mimo,ze porod szedl super i powiedziala lekarka,ze w sumie zeby nie wczesniak to moze nie trzebaby :shock: no myslalam,ze jej strzelę;|
chodzić chodzilam - i to kilka h po porodzie ale za to ani siedziec ani lezec nie moglam przez 3 dni :| no koszmar... później juz byłoi coraz lepiej ale za to zdejmowanie szwów wspominam chyba gorzej niz sam poród :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie w obu sytuacjach bolalo ok 3 dni, tzn nie tyle co bolalo, ale szwy ciagnely, do tego miesnie maciciy ciagnely gdy za dlugo stalam, calkowita ulga przyszla w dniu sciagniecia szwow czyli po wszystkim, poczulam sie jakbym conajmniej 10 kg stracila :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

ja dwa dni po porodzie błagałam mojego T żeby mi kupił kółdo do siedzenia ... i ogólnie na kółku było super ... (nawet na kółku siedziałam jak wracałam samochdem ze szpitala :D )

około 1,5 tygodnia po porodzie kółko już nie było mi potrzebne :D a szwy miałam zdjęte po 3 tygodniach i w ogóle już prawie nic nie czułam :) tylko czasami mnie tak śmiesznie rwało od środka ... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja jestem 6 tygodni po porodzie i już nie boli :) Jednak tydzień temu jeszcze odczuwałam dyskomfort, ale mi się krocze niestety paprało.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w prawdzie to bylo 2 lata temu, ale bylam cieta i troszke popekana w srodku, wszystko bylo ok do 24 h po porodzie. potem z dnia na dzien coraz gorzej, kompletnie nie moglam siedziec, jedynym szczesciem bylo to ze nie bylam sama meczylam sie z potwornym bolem krocza przez ponad miesiac, w koncu nie wytrzymalam poszlam do swojego gina, pokrecil tylko glowa ze moje szwy w srodku to jedna wielka papranina. zekomo szwy mialy sie rozpuscic a one wrastaly. moj lekarz wziol skalpel powiedzial ze bedzie bardzo bolalo ale musi to zrobic. przecinal kazda nitke, darlam sie przyznaje ale dla tych 2 minut ciecia "zywcem" bylo warto. poplakalam sie ale polezalam chwile, zdezynfekowal, znowu chwile odsapnelam. i w koncu moglam cokolwiek zrobic przy mojej corce. jestem ciekawa jak bedzie teraz? termin mam na 2 lipca ale chyba zanosie sie na wczesniej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm, po tym co wiekszosc z was napisala (i paru innych watakach/artykulach na ten temat) chyba bardziej boje sie nacinania i konsekwencji niz samego porodu...
zastanawiam sie nawet czy nie zdecydowac sie na cc (rana chyba goi sie do ok miesiaca, czyz nie?) wiem, ze to operacja, ingerencja w moje cialo itp, ale juz sama nie wiem co myslec...
szczegolnie, ze nie wiem jaka bedzie moja sytuacja po porodzie - obawiam sie, ze nie bedzie kto mial mi pomoc w domu/przy malym, kiedy ja z trudnoscia bede siadac badz poruszac sie...
czy ktoras z was kiedykolwiek zalowala, ze nie zdecydowala sie na cc - zamiast cierpiec kilka miesiecy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Martuniaa pisze:
hmmm, po tym co wiekszosc z was napisala (i paru innych watakach/artykulach na ten temat) chyba bardziej boje sie nacinania i konsekwencji niz samego porodu...
zastanawiam sie nawet czy nie zdecydowac sie na cc (rana chyba goi sie do ok miesiaca, czyz nie?) wiem, ze to operacja, ingerencja w moje cialo itp, ale juz sama nie wiem co myslec...
szczegolnie, ze nie wiem jaka bedzie moja sytuacja po porodzie - obawiam sie, ze nie bedzie kto mial mi pomoc w domu/przy malym, kiedy ja z trudnoscia bede siadac badz poruszac sie...
czy ktoras z was kiedykolwiek zalowala, ze nie zdecydowala sie na cc - zamiast cierpiec kilka miesiecy?

cierpiec kilka miesiecy to troszke przesada.
a to ze boli tygodnie to wydaje mi sie ze jest troszke winy swierzo upieczonej mamy. Jesli boli cie nadal po tygodniu radze isc do lekarza.
Ja tym razem tak zrobie nie bede czekac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Martuniaa, troche przesadzasz. Ja po porodzie naturalnym i nacieciu juz na drugi dzien siedziałam po turecku na łózku i karmiłam maluszka. Dopiero pozniej zaczełam odczuwac dyskomfort bo ciagneły mnie szwy, ale po isc sciagnieciu juz nic nie było czuc.
Rownie dobrze mozesz nalezec do tych "szczesliwych" ktorym własnie rana po cieciu cesarskim sie babrze i goi długo. Nie przewidzisz tego. Jedne cierpia drugie przechodza to bezbolesnie. Trzeba cos zdecydowac i nigdy nie wiesz czy wybrałas dobrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Martuniaa jest jeszcze coś takiego fajnego jak kółko :) specjalne kółko poporodowe :)

Do wyboru albo kółko dmuchane, albo wypełnione grochem :)

ja po 2 dniach od porodu poprosiłam mojego T żeby mi takie kółko kupił :) i byłam zachwycona :) mogłam siedzieć i wszystko robiłam przy dzidzi :) karmiłam bez problemu i nawet wracałam na tym kółku ze szpitala do domu (w samochodzie) :lol:

Jeżeli po porodzie nie będzie miał Ci kto pomagać przy dziecku - to CC nie jest odpowiednim wyjściem z tej sytuacji ...

Ja tydzień po porodzie nie siedziałam już na tym kółku, a po zdjęciu szwów (w 2 tygodniu po porodzie) w ogóle prawie już nie czułam że miałam nacięcie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :)

Ja jestem już prawie 2 miesiące po porodzie i dopiero przestaje mnie boleć krocze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm... moze faktycznie niebpotrzebnie histeryzuje, ale juz sama nie wiem... kurcze, wlasnie najgorsze jest to, ze jakakolwiek decyzje podejme - moge po fakcie stwierdzic, ze wybralam zle...
ostateczna decyzje pewnie podejme po rozmowie z polozna...

:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja podczas porodu byłam nacinana... A potem koszmar z siedzeniem z leżeniem :evil: Szycie rwało mnie przez jakieś dwa miesiące, a potem przeszło... Początki były najgorsze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mnie nacięcie bolało tylko do czasu zdjęcia szwów, ale nawet nie od razu po porodzie, tylko po dobie zaczęło ciągnąć. Te nici, jak sobie siedzą w wiadomym miejscu ciągną przy każdym ruchu. Po zdjęciu- super ulga!
Zdjęto mi je w 5 dobie. Wszystko się dobrze zagoiło- trzeba dbać o ranę. Ma być w miarę możliwości sucha, wietrzona, a do mycia lepiej nie uzywać zwykłych mydeł cudnie pachnących, ani pospolitych żeli do higieny intymnej. (ja używałam mydła dla niemowląt, albo szarego).
Czasami do zszycia używają w szpitalach nici rozpuszczalnych- ale wiecie, w 5 dni to się one nie rozpuszczą i ciągną dłuuugo. moja szwagierka tak miała- ok 3 tygodnie ciągnięcia i szczypania.
Nie wyobrażam sobie, żebym po CC wychodząc do domu w 5 dobie, truchcikiem (z radości) wybiegała sobie ze szpitala- a mimo naciętego krocza, tak sobie właśnie leciałam :) Widząc jak dziewczyny po cc zwlekają się z łóżek, jak cierpią, mają problemy z pokarmem, itd, nigdy z własnej woli nie zdecydowałabym się na CC.

Generalnie jednak, jak tylko się uda, chcę uniknąć nacięcia krocza teraz we wrześniu! Ponoć... nacinają już coraz mniej pierworódek, a wielo- to już zupełnie. To słowa położnej, ale wiadomo, co położna, to inna praktyka... Gdyby tak jeszcze pozwolili rodzić nie na leżąco, to już w ogóle można by uniknąć nacięcia, rozerwania! Marzenia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

dziewczyny, ja jestem 4 dni po porodzie, pierwsze dni tragedia, dopier w drugim zaczelam wogole wstawac, ale mam podobno hemoroidy - miala ktoras z waas??? poduszka to wybawienie, przynajmniej siedze..
ale szwow nie beda mi sciaga, mam wszystki nici rozpuszczalne, dlaczego wam takikch nie dali????????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Kasia ja też miałam rozpuszczalne szwy ... ale po 2 tygodniach poprosiłam położną o zdjęcie ich bo zrobiły się takie twarde i zdjeła mi to co mogła a te w środku się same rozpuściły ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślałam, że będzie z tym gorzej :wink: Chodzić mogłabym już na chwilę po porodzie ale niestety dostawałam zawrotów głowy więc przeleżałam całą noc. Na drugi dzień kursowałam tylko po obiad na stołówkę i do łazienki, bo bałam się nawrotów omdlenia :roll:
Boleć praktycznie nie bolało, raczej ciągnęło, no i pół biedy z chodzeniem ale jak przyszło stać dłużej niż 5 min. stawało się dosyć nieprzyjemnie. Jednak już po paru dniach czułam znaczną poprawę. Z siadaniem problemów nie miałam praktycznie w ogóle. Po tygodniu zaczęły puszczać pierwsze szwy, po trzech tyg. zaczęłam zapominać o tym, że w ogóle je miałam :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MNIE NA SZCZESCIE NIE CIELI. Podczas przeciskania sie dziecka przez kanal doznalam dwoch malych pekniec,zalozyli mi dwa szwy.Pozniej czulam lekkie dretwienie i to wszystko!szybko sie zagoilo i raczejnie bolalo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc Dziewczyny!

Ja rodze za miesiac i w moim szpitalu rutynowo tna pierworodki:(. Bede walczyc, zeby mnie nie nacieli, ale obawiam sie, ze mam male szanse:(.

Bardzo sie boje nie tyle samego naciecia, ile wlasnie tego bolu i dyskomfortu podczas gojenia. Martwie sie tez, ze dlugo nie bede sie mogla kochac z mezem. Niby mozna zaczac wspolzyc 6 tyg po porodzie, ale kolezanki, ktore byly naciete, mogly sie narmalnie kochac po ok. 6 miesiacach.

Napiszcie, jak u Was bylo z seksem i czy czujecie jakies zmiany anatomiczne w pochwie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Osobiście mnie to przeraża a znalazłam cos takiego

http://www.rodzicpoludzku.pl/akcja/index.php mam nadzieje, że taki link wstawiać to mozna na forum

jest kampania na temat nie nacinania krocza :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mnie tez strasznie bolało i ciagneło.Nie mogłam siedziec ,chodzic nawet lezec( jedynie na boku ale wtedy równiez mnie bolalo) Połozna ktora mnie odwiedzała ,wyciagneła mi szwy( równiez wewnetrzne) choc one niby same sie rozpuszczaja...ale po wyciagnieciu ich bol zniknał jak reka odjal :D Polecam wiec wyciagniecie wszystkich szwów.Mi to bardzo pomogło. :wink:

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]