Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:23 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

jacha pisze:
hehehehehehe nic dodać nic ująć :D
Pozatym pięknie jest przywitać maleństwo utytłane w kupie mamusi.
Mi tam mogą i dwie lewatywy zrobić, niektóre z wszystkiego robią problem jak nie z lewatyw to z golenia. Sprawa prosta zaczyna się to do szpitala i słuchać położnej bo to nasza Boginii :okk: ona wie co zrobić by nam było lżej, a jej szybciej.

To nie jest kwestia robienia problemu, tylko różne opinie na ten temat. Nikt mnie nie golił, bo nikt nie widział ku temu powodu. Nikt nie robił lewatywy, jeść mogłam przez cały czas porodu. Przy porodzie nie doszło do wypróżnienia, a gdyby tak się stało to sądzę, że doświadczenie personelu uchroniłoby maluszka przed "utytłaniem w kupie mamusi". Nie jestem przeciwniczką lewatywy, ale nie uważam jej za konieczną.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

McDuśka pisze:
jacha pisze:
hehehehehehe nic dodać nic ująć :D
Pozatym pięknie jest przywitać maleństwo utytłane w kupie mamusi.
Mi tam mogą i dwie lewatywy zrobić, niektóre z wszystkiego robią problem jak nie z lewatyw to z golenia. Sprawa prosta zaczyna się to do szpitala i słuchać położnej bo to nasza Boginii :okk: ona wie co zrobić by nam było lżej, a jej szybciej.

To nie jest kwestia robienia problemu, tylko różne opinie na ten temat. Nikt mnie nie golił, bo nikt nie widział ku temu powodu. Nikt nie robił lewatywy, jeść mogłam przez cały czas porodu. Przy porodzie nie doszło do wypróżnienia, a gdyby tak się stało to sądzę, że doświadczenie personelu uchroniłoby maluszka przed "utytłaniem w kupie mamusi". Nie jestem przeciwniczką lewatywy, ale nie uważam jej za konieczną.

no wlasnie ja uwazam tez ze nie jest to konieczne.ja nie mialam robionej lewatywyi nie zalatwilam sie przy porodzie,owszem prfzy bolach partych jest takie uczucie jak bys miala zrobic kupe.moja polozna mowila,ze rzadko sie zdarza zeby ktora zrobila podczas porodu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam lewatywę i cieszę się, bo:

1. podczas porodu musiałam zrobić siku.
Powiedzieli, że jak nie zrobię, to cewnikowanie. :(
Ogólnie to pod koniec było parcie na wszystko tam na dole. Jakby jakaś kupa tam była to chyba by też wyszła...

Ale ważniejsze...

2. po porodzie pierwsza kupa to wielkie wydarzenie.
Bez lewatywy, a przy normalnym odżywianiu przed porodem ta potrzeba pojawia się znacznie szybciej i jest jej więcej.
A przy wszelkich nacięciach, to nie jest takie proste.
Ja miałam potrzebę dopiero po 1,5 doby...

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja dałam się namówić na lewatywę i....
a)sam wlew :D to nic strasznego choć do przyjemności nie należy
b)reszta to był koszmar 8)

już teraz wiem dlaczego w wojsku na wszystko dobra była lewatywa....choroby zniknęły :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mi się zaś jedna rzecz w tym nie podoba. W TV-ce parokrotnie widziałam w programach dietecznych jak robią lewatywę i rurką, którą woda jest wprowadzana, w taki też sposób z powrotem jest wszystko przez ową rurkę i koniec. A ostatnio po rozmowie z koleżanką dopiero sie dowiedziałam, żew zwykłym szarym życiu, na sali wprowadzają ciepłą wodę, wyjmują rurkę i trzeba gonić do kibla od razu. Paranoja. A ja nie zdążę? Będę leciała przez pół korytarza. Ciężko to widzę :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lomeczka to co opisalas to hydrokolonoterapia...to nie jest lewatywa... :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lomeczko... Porodówki sa tak zorganizowane, że nie trzeba pokonywać Hektarów do kibelka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję dziewczyny :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja tez mialam lewatywe i bardzo sie ciesze bo unikl\nelam niepotrzebnycgh stresow zwiazanych z..no wiadomo z czym

i tak jak pisze monisien
balam sie pojsc siku zrobic po porodzie
myslalam ze bedzie pieklo i bolalo bo bylam naxcinana
a gdyby jeszcze"to" miala zrobic to chybabym ze strach i bolu umarla

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mialam robiona lewatywe i nie uwazam jej za cos strasznego. A porod was nie przezaza?? Lewartwa to nic w porownaniu z tym wiec nie ma sie czego bac. Ciesze sie ze mialam lewatywe bo nie chciala bym sie wyproznic w trakcie porodu.... :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

rodzilam na Karowej i wlasnie nikt tam lewatywy nie robil.... :roll:
w sumie troche sie balam :)
ale nic sie nie stalo i kupy w trakcie nie zrobilam

moj organizm w dniu porodu rzeczywiscie sie samoistnie oczyscil -
biegalam do toalety kilka razy :oops:

ale moim zdaniem lewatywa jest ok, czujesz sie lzej i nie zastanawiasz sie czy czasami nie popuscisz.... :oops: z drugiej strony teraz moge powiedziec ze porod to tyle emocji ze nie myslisz o takich rzeczach tylko o tym zeby urodzic :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie zgodziłam się na lewatywę :)

przed porodem załatwiałam się aż 7 razy!! ( inaczej fizjologiczna sraczka )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja miałam robioną lewatywę ,i również mnie golono.
I zgodzę sie z poprzedniczkami lewatywa to nic strasznego :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

troszke mnie uspokoilyscie dziewczyny;)
to moja pierwsza ciaza, nie mialam tez nigdy robionej lewatywy, ale slyszalam wiele zlego na jej temat i bardzo jej sie obawialam...
ale skoro mowiecie, ze to najprzyjemniejsza "czesc" porodu... :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Sądzę, że lewatywa - przynajmniej jak dla mnie - to najlepsze rozwiązanie. Wprawdzie często sam organizm przed samym porodem "przygotowuje się" i oczyszcza, ale po co mam ryzykować, że u mnie to nie nastąpi i pójdę rodzić z całą zawartością jelit :?
Poza tym szykujemy się do porodu rodzinnego i mimo bliskości z moim S. czułabym się niezręcznie bez tej lewatywy :roll:
W szpitalu, gdzie będziemy rodzić lewatywa jest nieobowiązkowa, ale jeśli pacjentka poprosi i o ile nie ma żadnych przeciwskazań lekarskich to jej ją robią. Sądzę, że lepiej się skupić na parciu Maleństwa niż na stresowaniu czy nie poleci coś innnego :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny uwieżcie mi że podczas porodu nie myśli się o tym czy poleci coś innego czy też nie. A poza tym jak poród będzie bardzo długi to i tak albo odda się moć albo mały stolec. Ale naprawdę położne, lekaże i wszyscy pozostali są do tego przyzwyczajeni a wy nawet nie bedziecie o tym wiedzieć bo będą tak dyskretni. A lewatywa jest nie przyjemna, czasem nawet bolesna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jagnaaa pisze:
A poza tym jak poród będzie bardzo długi to i tak albo odda się moć albo mały stolec. .

hahaha no to teraz po przeczytaniu tego dziewczyny sobie beda robic lewtywe na tydzien przed :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol: :lol:
Do pewnego stopnia Jagnaaa ma rację. Personel medyczny niejedno już widział ;) Bo... lewatywa może nie zadziałać wtedy, kiedy by się chciało :lol: Już nie pamiętam, gdzie o tym czytałam :roll: , że może zadziałać na przykład dopiero w czasie porodu :lol:
Mnie lewatywa nie bolała ;) Ale i efektu nie przyniosła żadnego. Robiłam sama, w szpitalu, zgdonie z zaleceniem 12 godzin przed planowanym "zabiegiem". NO ale nic się nie wydarzyło :lol: Za to na drugi dzień rano, przed planowaną indukcją organizm sam się wypowiedział w tej kwestii ;)
Ale ogólnie to polecam ;) Jakiśtam komfort psychiczny na pewno daje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam robioną lewatywę i to nic strasznego.Rurki cienkiej się wogóle nie czuje.Rozumiem wasz strach jakby wsadzali jakąś grubą rurę.Do kibelka miałam dwa kroki.Siedziałam na nim z godzinkę pomimo tego że rano jak dostałam skurczy wypróżniłam się w domu.

A co do golenia to mi nie mieli co golić bo zrobiłam to w domu :) Ale obok mnie leżała kobitka już sporo starsza i miała takie krzaczyska że szok.Ja bym się wstydziła :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny a czego tu sie wstydzić!Przecież to prawie każda ma robioną lewatywe.Ja to wcale o tym nie mysle tylko o porodzie!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]