Bardzo proszę kilka argumentów:
"Od dawna wiadomo, że poród operacyjny niesie większe ryzyko dla matki i dla dziecka niż poród normalny. Według wielu badaczy ryzyko to jest dwukrotnie większe (za: Wagner 1994)"
"Są też inne niebezpieczeństwa związane z porodem operacyjnym: infekcje, uszkodzenie naczyń krwionośnych w macicy, uszkodzenie pęcherza moczowego, mniejsza płodność. Zaobserwowano również niekorzystne skutki psychologiczne: stwierdzono zależność między porodem operacyjnym, a depresją poporodową (Garel et al. 1987)"
"Dodatkowym problemem, który wiąże się z cesarskim cięciem, a dotyczy dziecka jest "jatrogenne wcześniactwo" - zbyt wcześnie dokonane cesarskie cięcie powoduje zaburzenia oddychania, które są jedną z głównych przyczyn zgonów noworodków (Hjalmarson 1991)."
Linków do stron nie podaję, bo jest ich masa, ty jako bardziej zainteresowana powinnaś je znać.
Ja nikogo nie oczerniam, a nawet nie wyrażam opinii, podaję tylko fakty, których autorami są kompetentne osoby.
"-Ale wzrost liczby cesarskich cięć obserwujemy na całym świecie.
-Np. w Brazylii, gdzie 60 procent porodów to cięcia. Najwięcej przeprowadza się ich u kobiet o wysokim statusie materialnym. W krajach europejskich, gdzie medycyna stoi na wysokim poziomie, w Skandynawii i Irlandii, odsetek cięć cesarskich wynosi 15 procent i mało jest powikłań. Bierzmy z nich przykład.
-To może jednak są do tego jakieś ważne powody?
-Poród cesarski to jest naprawdę poważna operacja. Możemy pójść na salę operacyjną i zobaczą panie, jak to wygląda po cięciu, tej "małej" operacji. Tymczasem w waszym artykule jest powiedziane, że poród naturalny powoduje szok dla dziecka i niedotlenienie. Dziecko po porodzie siłami natury oddycha lepiej niż po cięciu. Prof. Romuald Dębski uważa, że liczba cięć za ileś lat będzie dochodziła do 100 proc. Ja wierzę, że nie – bo byłoby to masowe okaleczanie ludzi. Przyjdzie kiedyś opamiętanie. W krajach cywilizowanych na pewno tak się nie stanie." Wywiad dla Dziennika z 24.04.2007 z prof. Bogdan Chazan, dyrektorem szpitala położniczego przy ul. Madalińskiego w Warszawie.On tak jak ty ma nadzieję, że ciemnota się kończy

. Mogę ostatecznie przesłać link do całego wywiadu gdybyś chciała
Każda kobieta ma prawo decydować jak chce urodzić, ale powinna być świadoma faktów jak te wyżej wymienione. A ciemnogrodem moja droga jest niewiedza. Pozdrawiam