Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 12:02 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna

Gdybyś miała wybór wybrałabyś...
a] poród siłami natury 60%  60%  [ 91 ]
b] cesarskie cięcie 40%  40%  [ 60 ]
Liczba głosów : 151
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Miszelina Rozumiem :P

Agacior Zażyczyć sobie można wielu rzeczy inna sprawa że mogą odmówić jak nie widzą wskazań :)

W momencie gdy miało się już jedną CC ma się prawo zadecydowania o sposobie drugiego porodu,gdy były 2 CC nie ma się już opcji wyboru według zasad NHS musi być CC przed terminem :)

Spotkałam się na necie z informacją że rodzące w UK będą mogły wybierać rodzaj porodu ale szczerze mało prawdopodobne mi się wydaje aby zaiste weszło to w życie z prostego powodu jak chociażby koszta

Moja znajoma rodziła miesiąc temu i prosiła o CC od połowy ciąży (duże dziecko i ciężki pierwszy poród jako przesłanki) i odmówiono jej nie raz a kilka razy bo nie widziano wskazań medycznych,urodziła naturalnie też ciężki poród,dziecko twarzyczkowo ułożone ale dało radę SN i CC nie wykonali :)

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

miszelina pisze:
Wogóle jeśli chodzi o naturalny poród to mnie to osobiście obrzydza... może też to wpływa na moją opinię :wink:

Podzielam twoją opinię i nie widzę w niej nic dziwnego . Mnie też obrzydza poród sn :roll: . Pierwsze dziecko niestety rodziłam sn i jak sobie to przypomnę to mi żołądkiem rzuca . Poród to była jakaś masakra i do tej pory nie mogę znaleść w nim nic pięknego , ani wzruszającego . Na szczęście drugi dzidziuś przyjdzie na świat dzięki cc :D . Zastanawia mnie dlaczego się tak utarło, że dla każdej kobiety poród musi być cudowny, piękny i wogóle taki extra, że powinnyśmy rodzić codziennie, żeby przypadkiem nie zapomnieć jakie to wspaniałe uczucie :roll: . Dla mnie to był koszmar i mam prawo tak czuć . Tak jak każda z nas ma prawo mieć swoje zdanie na ten temat .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

marti wielu lekarzy wychodzi z założenia, że ciało kobiety należy do niej, więc niech decyduje :wink:
Kwestie ekonomiczne są najmocniejszym argumentem :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior W teorii być może ale ja pisałam o praktyce i wcale nie wygląda to tak że kobieta wybiera co jej się podoba no chyba że rodzi w prywatnej klinice ,tam zapewne można sobie dowolnie wybrać :D

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hellga pisze:
miszelina pisze:
Wogóle jeśli chodzi o naturalny poród to mnie to osobiście obrzydza... :wink:

:shock: :shock: :shock:

A maleńkie dziecko,które za przeproszeniem zesra się lub obrzyga nie będzie wzbudzać Twojego obrzydzenia :roll: .

Coś mi się zdaje,że nie do końca dojrzałaś do roli bycia matką :( .

Nie widzę podobieństwa w tych dwóch przypadkach, obrzydza mnie poród a nie obsrane dziecko :wink:

soja - to ja pisze:
Podzielam twoją opinię i nie widzę w niej nic dziwnego . Mnie też obrzydza poród sn :roll: . Pierwsze dziecko niestety rodziłam sn i jak sobie to przypomnę to mi żołądkiem rzuca . Poród to była jakaś masakra i do tej pory nie mogę znaleść w nim nic pięknego , ani wzruszającego . Na szczęście drugi dzidziuś przyjdzie na świat dzięki cc :D . Zastanawia mnie dlaczego się tak utarło, że dla każdej kobiety poród musi być cudowny, piękny i wogóle taki extra, że powinnyśmy rodzić codziennie, żeby przypadkiem nie zapomnieć jakie to wspaniałe uczucie :roll: . Dla mnie to był koszmar i mam prawo tak czuć . Tak jak każda z nas ma prawo mieć swoje zdanie na ten temat .

Właśnie o to mi chodzi, wiele kobiet się nie przyzna do tego, ale niestety taka jest rzeczywistość.... Brawa za szczerość :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dla mnie pierwszy porod tez byl koszmarem, ale pozostala dwojke dzieci tez rodzilam naturalnie... bolalo przeogromnie, jak to porod sn ale nie nazwalabym swoich odczuc obrzydzeniem.... strasznie Ci wspolczuje takich odczuc... nie mam bladego pojecia od czego jest to zalezne, niemniej jednak nigdy nie bede zwolennikiem cesarki bez uzasadnienia...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Poród mnie nie obrzydza, ale jestem w stanie zrozumieć, że ktoś wrażliwszy może mieć takie odczucia.

Generalnie jestem zdania, że jak któraś chce to niech sobie robi cc na żądanie.
Jej ciało, jej sprawa.

Chciałabym tylko, żeby przed podjęciem takiej decyzji dobrze ją przemyślała.

Sama nigdy nie zdecydowałabym się na cc bez wyraźnej konieczności.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy ma swoje plusy i minusy, ja do końca nie jestem zdecydowana... Chociaż przy ostatniej wizycie u lekarza dowiedziałam się że mam łożysko przodujące... i bardzo możliwe że będzie cc... sama nie wiem co lepsze :/

"Dziecko to uwidoczniona miłość" Novalis
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Osobiście sama jestem po 3 operacjach kręgosłupa i na tą chwilę już po 3 cc.
Cesarki znosiłam bardzo źle ale było do nich wskazanie więc za wielkiego wyboru nie było ale tak się poukładało że każdy poród już był mocno zaawansowany więc sto razy bym wolała każdy ten poród dokończyć sn a nie cc gdybym tylko miała taką możliwość :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hellga pisze:
marti126 pisze:
Miszelina Wątpie aby gdzieś na świecie pomimo że mamy 21 wiek było państwo gdzie robią cesarki bez wskazań tylko dlatego ze kobieta tak chce ,bez przesady to jest jednak operacja więc nie może być ogólnodostępna ot tak

W niemczech jest wybór odnośnie porodu,więc cc jest wykonywana na życzenie i bez problemu. Aczkolwiek nie jestem za i powinno się wykonywać,tylko w ostateczności lub ze wskazań.

Robia np w Brazylii.

A dlaczego uwazasz, ze tylko w ostatecznosci? Kiedy jest ostatecznosc? Wiesz ile dzieci zmarlo, bo czekali z ostatecznym ywkonaniem CC, a ile jest roslinkami? Ja takie znam...

Uwazam, ze skoro mnie stac na zaplacenie za cc, to nie widze powodu, aby ktos mi go zabranial. To moje cialo, pieniadze, zycie i decyzja...

Chcialabys aby bylo na odwrot i ktos Tobie nakazal CC i zabronil sn, bo tak?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Aaardenka pisze:

Robia np w Brazylii.

A dlaczego uwazasz, ze tylko w ostatecznosci? Kiedy jest ostatecznosc? Wiesz ile dzieci zmarlo, bo czekali z ostatecznym ywkonaniem CC, a ile jest roslinkami? Ja takie znam...

Uwazam, ze skoro mnie stac na zaplacenie za cc, to nie widze powodu, aby ktos mi go zabranial. To moje cialo, pieniadze, zycie i decyzja...

Chcialabys aby bylo na odwrot i ktos Tobie nakazal CC i zabronil sn, bo tak?

Zgadzam się z Tobą w 100% ja jestem po dwóch cc i teraz będę miała 3 raz. I nie wyobrażam sobie rodzić naturalnie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Polecam artykuł z Newsweeka :) Bardzo podoba mi się podejście do tematu dr Południewskiego :)

:arrow: Chciała tylko mieć zdrowe dziecko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Mysle, ze ciaze bliznicze powinny byc rozwiazywane cesarskim cieciem.

Dziewczyny mozemy sobie gdybac co lepsze ale raczej chyba niemozliwe by kazda mogla rodzic przez cc bo po pierwsze zazwyczaj brakuje lekarzy no np. co jesli jednej nocy 10 babek bedzie rodzilo juz nie mowiac o finansach.
Pewnie gdybym mogla wybierac to bym i cc sprobowala dla porownania. Ile ludzi tyle opini.

Ale wkurza mnie tez znow sn za wszelka cene, zdrowia dziecka, matki. jesli cos idzie nie tak powinno byc cc. Ale wiedomo jak to w szpitalach...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo trafne podejście

Amerykańscy lekarze wychodzą bowiem z założenia, że jeśli jest choćby niewielkie zagrożenie dla zdrowia dziecka lub matki, lepiej nie ryzykować i przeprowadzić operację

Takie właśnie powinno być zdanie wszystkich lekarzy odbierających porody

Madziarek Moim zdaniem wcale nie ma potrzeby by większość kobiet rodziła poprzez CC jednak jakby nie było jest to operacja a wiele kobiet rodzi SN szybko i sprawnie bez najmniejszych komplikacji,znaczna większość moich koleżanek urodziła naturalnie bez komplikacji,drugie porody znacznie szybsze od pierwszych były do tego więc po CC robić w takich przypadkach?

Inna sprawa jak coś przebiega nie tak jak powinno jestem zdania że nie powinno się ryzykować zdrowiem a niekiedy nawet życiem dziecka tylko wykonać CC najszybciej jak to możliwe

Istotne jest również to o czym piszesz w szpitalach nie ma możliwości aby wszystkie kobiety rodziły przez CC przecież jak słusznie zauważyłaś może się trafić wiele kobiet rodzących w tym samym czasie i wówczas nie ma opcji aby wszystkim zapewnić salę i personel medyczny niezbędny do wykonania CC

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior super artykul!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Agacior pisze:
Polecam artykuł z Newsweeka :) Bardzo podoba mi się podejście do tematu dr Południewskiego :)

:arrow: Chciała tylko mieć zdrowe dziecko

o matko i corko!!!
niedlugo dziecko nie bedzie sie rozwijalo w lonie matki, bo przeciez to niebezpieczne, zagraza zdrowiu i zyciu itp. itd. :shock:

gdy dziecko duze, a tymbardziej ulozone poprzecznie to pewnie, ze warto zrobic cc, ale serio? zachwycamy sie stanami? bo duzo cesarek? bo dbaja o zdrowie i zycie tych dzieci? o zdrowie i zycie matki sie martwia? przeciez nawet sami lekarze z USA mowia o tym, jak to wygodniej im w ten sposob rozwiazac ciaze... najchetniej kazda... :roll: :roll:

nigdy nie bylam przeciwna cc, ale widze, ze teraz jest nagonka na porod sn :roll: :roll: swiat zwariowal...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

gocha ale przeciez nikt nikogo do cesarki nie zmusza.
Przesadzilas z ta nagonka.....dobry artykul ktory nie demonizuje cc i juz ze nagonka.
Zachwycay sie niekoniecznie tylko stanami ale miejscami gdzie kobieta ma wybor.
Juz nie przesadzaj ze kazda jedna polecialabym od razu na cc....przeciez wiekszosc kobiet i tak woli rodzic naturalnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niezły film z cesarki

https://www.youtube.com/watch?v=EHEBrdZzSks

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

*nanusia* pisze:

Ostro...
Ciesze sie ze bylo mi dane urodzic sn...

taki znalazlam z sn: https://www.youtube.com/watch?v=vhl2-mdFUEw

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a co w tym filmiku jest ostrego??
Ogladalam kiedys porody kleszczowe i z jakimis proznociagami i to jest dopiero hardkor!
ja za to ciesze sie ze nie udalo mi sie urodzic sn :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 326 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]