Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:57 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Hm a to ciekawe. Przekonalas lekarza do zabiegu i NFZ Ci go zrefundowal? Dziwne.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jmijeczka pisze:
Hm a to ciekawe. Przekonalas lekarza do zabiegu i NFZ Ci go zrefundowal? Dziwne.

Tak mam to zrefundowane przez NFZ w całości. Zabieg taki nie zostanie wykonany pacjentce, która mówi o nim dopiero przed samym porodem lub wtrakcie ponieważ zachodzi podejżenie że mówi tak pod wpływem bólu i hormonów. Żaden lekarz nie wyjdzie z inicjatywą i nie zasugeruje tego pacjentce chyba że zachodzi taka koniecznosć z różnych powodów i gdy liczy na kożyść majątkową. W sytuacji gdy lekarz zasugeruje pacjentce taki zabieg w chwili jej słabości i go wykona choć ona wyrazi zgodę może później zostać nawet przez ową pacjętkę zasądzony o okaleczenie i przegrywa taką sprawę. Takie wyjaśnienie usłyszałam od ordynatora przed wyjściem ze szpitala gdy zapytałam go jak to możliwe że pzy moim stanie zdrowia ani On mój lekarz prowadzący nie wspomnieli mi o nim słowem tylko sama znalazłam o tym informacjie całkowicie przez przypadek. Porozmawiaj o tym ze swoim ginem sam Ci to powie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja kuzynka chciała miec troje dzieci....
Ponieważ nie ma szans na rodzenie naturalnie każde dziecko rodziła przez cc...po trzecim prosiła o podwiązanie jajników... zapłaciła...lekarz pieniążki wziął i nie podwiazał jej... :?
Po trzech latach ze zdumieniem stwierdziła,że jest w ciąży...
Postanowiła urodzic to dziecko...
Niestety, przy cc okazało się,że stan jej macicy jest tragiczny...usunięto jej macicę wraz z przydatkami... :(

Nie piszcie,że po cc zrosty się wycina i wszystko jest super...nie jest... zawsze zostają blizny, a macica jest osłabiona... I nie zawsze wystaracza odczekanie "min. dwóch lat"...

Podwiązanie jajników - czyli sterylizacja kobiety - jest w Polsce nielegalna...
Tak samo jak aborcja... Teoretycznie jak zagrożone jest życie kobiety i ten i ten zabieg jest wykonywany...w praktyce kwitnie tzw. "podziemie"...czyli zabiegi za kasę... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a jak robia kolejna cesarke to tna w tym samym miejscu czy robia kolejna "kreske" ?
Moze glupie pytanie ale mnie nurtuje a nie znam nikogo kto mial wiecej jak jedna CC.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tną to samo miejsce a dokładnie wycinają starą bliznę bo wiadome jest że by po raz kolejny się nie zrosła.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też mam niestety wskazania na kolejne cc :? Szczęśliwa z tego powodu nie jestem ale chce miec drugą dzidzię więc pewnie i tak się zdecyduje :lol: Ale staranka zaczynamy w sierpniu więc 2 lat przerwy między jednym cc a następnym będą :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Drugie dziecko - oczywiście, druga cesarka - ... Cc i wszystkie atrakcje jakie po nim miałam bardzo mocno zakłócają mi wizję posiadania jeszcze jednego dziecka.
Najlepsze jest to, że u mnie w szpitalu od niedawna ordynator zabronił lekarzom przyjeżdżać do swoich pacjentek. Bez mojego lekarza to wszystko jawi mi się jeszcze mroczniej.
Osobiście nie znam żadnej kobiety, która po cc rodziła sn.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Poznalam kilka kobiet, ktore po CC rodzily SN, szukalam bardzo :) wiec i znalazlam. Ba, znalazlam tez po 2 CC porody Sn i lekarza ktore takie porody ma na swoim garbie [dosc duzo takich porodow, niestety nie w Polsce].

Znalazlam tez kobiete po 4 CC, rozmawialysmy dlugo. Nie miala zadnych szop po 4 cesarce. Nikt jej nic nie wiazal i nie chcial sterylizowac. Sama tez nie chciala.

Ponoc jesli dobry lekarz robi ciecie, nie ma prawa nic sie dziac. I tak naprawde nie ma zanczenia ktora to cesarka. Wlasciwie dlacaego by mialo miec. Przeciez nie wycinaja pol hektara macicy, tylko stara blizne.

Nadal szukam kobiet po kilku cesarkach - nie chce wchodzic w dyskusje o tym ktory porod lepszy itd, chodzi jedynie o to bym mogla z tymi kobietami pogadac.

A czy lekarze patrza normalnie na koiete ktora rodzi 4 dziecko SN ??? Tez mysla, ze patologia, tyle ze narobic sie nie musza, bo samo idzie....

Raptus Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Co prawda, to prawda - nie dać się ciąć pierwszemu lepszemu.... to samo z załogą od kołysanki ;)
U mnie to wyglądało tak: pierwsze cięcie takie sobie, drugie o niebo lepiej, trzecie super... 8)
Każde inne pod względem technicznym... w innym szpitalu :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Arwilla pisze:
Nie piszcie,że po cc zrosty się wycina i wszystko jest super...nie jest... zawsze zostają blizny, a macica jest osłabiona... I nie zawsze wystarcza odczekanie "min. dwóch lat"...

Podwiązanie jajników - czyli sterylizacja kobiety - jest w Polsce nielegalna...
Tak samo jak aborcja... Teoretycznie jak zagrożone jest życie kobiety i ten i ten zabieg jest wykonywany...w praktyce kwitnie tzw. "podziemie"...czyli zabiegi za kasę... :wink:

Odpowiem Ci z własnego doświadczenia i tego co widziałam osobiście na ekranie monitora USG.

Zrostów nie wycinają.
Widziałam na monitorze dwie blizny po poprzednich cesarkach.
A zewnętrzne blizny zostają (mam trzy blizny ,a każda jest oddalona od siebie o 1 cm).

Rozmawiałam z moim ginem o podwiązaniu jajowodów.Jest to nielegalne, ale stwierdził, że jeżeli trafię na dyżur fajnego lekarza to mi podwiąże bez żadnego problemu.Niestety trafiłam na takiego z którym nie warto się było wdawać w dyskusje.
Nawet to go nie przekonało, że od początku ciąży rozmawiałam na ten temat z moim ginem i że jestem świadoma swojej decyzji.

Po cesarce włączyła mi się blokada która obniżyła moje libido do takiego poziomu , że nawet nie myślę o sexie :? .Mogę bez niego żyć tylko nie wiem jak długo mój małż z tym wytrzyma :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czemu masz blokade na seks po cc??
Moja siora jest po porodzie sn juz 1,5 roku i tez ma blokade na seks ale to dlatego ze po pododzie to juz nie tak samo....w ogole ja spaprali i teraz by jej sie plastyka przydala. Zero przyjemnosci z seksu.
Co do tych blizn po cc to nie wiem czemu tobie tak zrobili bo ja znam kilka osob po kliku cesarkach i wszystkie maja jedna blizne.
Moja sasiadka jest po 4 cesarkach i tez na tylko1 blizne bo stare wycieli.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lena dziwne z tą blizną, bo ja rozmawiałam przed 2 tygodniami z moim ginekologiem o kolejnej cc i powiedział że mam się nie przejmowac bo oni wycinają poprzednią blizne, także bedzie tylko jedna blizna.Może Ci cos spaprali :roll: :?:
Ja po cc blokady na szczęście nie mam, wręcz odwrotnie :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tez jestem w szoku co do blizn, bo jestem po 2 CC i mam jedna blizne. Mialam miesiac temu robione usg macicy, bo mnie brzuch w okolicy blizny wlasnie pobolewal, wszystko dobrze, jedna mala blizna jest widoczna.

Ginekolodzy strasza zrostami, ale to zaden pewnik. U mnie np. w trakcie 2 Cesarki stwierdzono zero zrostow. A mam dzieci rok po roku.

Czy spotkalyscie kiedykolwiek ginekologa, ktory namawial kobiete [nie chodzi mi o takie jakies wielkie naciaganie, ale o luzna rozmowe] do kolejnego dziecka???????????
Mi sie udalo spotkac jedna, ktora nie widzi problemu w robieniu nawet 7 cesarek - sama taki zabieg wykonywala, ale powiedziala mi otwarcie, ze jestem jej JEDYNA pacjentka, ktora mysli o 3 i wiecej ....

Nie bardzo rozumiem, ku czemu ma sluzyc dosc czeste straszenie kobiet zrostani, peknieciem macicy itd itd.

Raptus Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Ja po trzech też mam jedną bliznę. O dziwo całkiem zgrabną...

Generalnie nie miałam żadnych przykrych niespodzianek, typu babranie się rany, rozłażenie czy boleści w tym miejscu.... Nie zdarzyło się też, aby któryś z lekarzy stwierdził jakieś zrosty czy cuś... raz tylko sobie zażartował, ze "goi się jak na kocie".. :D

Po trzecim cięciu pożegnali mnie słowami "do zobaczenia ponownie" (coś w tym stylu), jeszcze na sali cięć. Pani od laktacji zaś stwierdziła "oj, starczy"...

Ja zaś póki co nie planuję.
Gdyby nastąpiła sytuacja, że zachciałoby mi się czwartego brzdąca - zapytam zaufanego . Może nawet zapytam bez powodu, z czystej, babskiej ciekawości...

Odnośnie trzeciego cięcia nie był jakoś specjalnie zaskoczony, czy pełen obaw. Wizyty były identyczne jak w każdej innej ciąży, te same badania... w sumie byłam na siedmiu wizytach (siódma zakończona skierowaniem do szpitala na cece..)

Nigdy jakoś nie miałam odwagi zadawać pytań.
Jedynie w akcie desperacji (czytaj. na forum trąbiono o tym, jakie cięcie to niebezpieczna operacja i w ogóle... ) zapytałam o ryzyko.
Dokładnie zapytałam "Panie doktorze, ciecie to naprawdę taki ciężki, niebezpieczny zabieg"...?
Uśmiechnął się tylko wymownie i usłyszałem coś w stylu "nieeee... łeee..."..
Przypomniał mi, aby nie pozwolić byle lepszemu się ciąć ... "aby na Tobie nikt sobie nie ćwiczył..."

No i ekipę miałam z górnej półki. Co dało się odczuć - rewelacyjnie się czułam.
Po cięciu podnosiłam głowę, i przekręcałam się na bok (mam na myśli pierwsze godzinki po porodzie).. i było super.
Drugiego dnia sama poczłapałam na wyrko docelowe..

Wszystko przebiegało zgodnie z planem.
Na wizycie położna powiedziała lekarzowi, ze "ta Pani sobie doskonale ze wszystkim radzi".. co nie powiem, podbudowało mnie ;)
Na kolejnych wizytach wkładali głowę w drzwi z pytaniem: "wszystko dobrze"?.. "tak.."
I szli dalej....

Dlatego jak czasem czytam odnośnie narzekania po CC, zastanawiam się "dlaczego?"... bo serio... nie wiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

myszka81-26 pisze:
Tną to samo miejsce a dokładnie wycinają starą bliznę bo wiadome jest że by po raz kolejny się nie zrosła.

a mi nie wycieli starej blizny przynajmniej z zewnątrz, mam dwie obok siebie...na samym środku się schodzą, a tak sa w odległości kilka milimetrów od siebie ..na końcu to ok. 5 milimetrów

prosiłam tez o podwiązanie jajników...ale nie podwiązali mi, powiedziano mi że nie zrobią mi tego bo jestem jeszcze za młoda i nie wiadomo czy za 10 lat nie zechcę jeszcze dziecka...miałam wtedy 30 lat i dwoje dzieci....też mieli się o co martwić :evil:

lena u nas tez seksu brak....akurat z innego powodu bo cierpię na pochwicę...ale myśl o niechcianej ciąży nie pomaga...tak więc ogromną przysługę nam zrobili...tabletki cały czas biorę , niepotrzebnie jakby co...to jakby co do od ponad dwóch lat... 1 raz...cała ciąża, no i ten 1 raz po urodzeniu Jaremki

i żeby nie było, ja z CC bardzo zadowolona, a te dwie blizny mi kompletnie zwisają :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Astarte no to miło z tym podwiązaniem :? a ja też zamierzałam na ten temat pogadac z moim ginekologiem jak już będę przed cc a po waszych wypowiedziach widze że nie ma o czym gadac :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tygrysek11 pisze:
Astarte no to miło z tym podwiązaniem :? a ja też zamierzałam na ten temat pogadac z moim ginekologiem jak już będę przed cc a po waszych wypowiedziach widze że nie ma o czym gadac :roll:

ja nie miałam robionego CC przez moją gin...i w tym problem bo ona znała mój stan zdrowia i sama mi radziła żebym się o podwiązanie postarała..niestety nie udało się...za późno o to w klinice zapytałam, może gdybym zaczęła tą rozmowę dużo wcześniej i miała więcej czasu na przekonanie ich o tym, że to niezmienna decyzja ( decyzję miał podjąć gin z anestezjologiem który jest właścicielem kliniki)...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej

ja tez jestem po cc teraz jak widac kolejna ciaza i jestem ciekawa jaki mnie czeka porod teraz 15mam wizyte wiec sie tak z ciekawosci zapytam co mnie czeka ....

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]