Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:29 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

bo to chyba zalezy tez od poloznej, czy jest dowsiwdczona itp itd, zeby dokladnie wiedziala kiedy naciac...no moj maz ostatnio przeczytal o masazu krocza- wtedy jest duzo mniejsze prawdopodobienstwo, ze nie rozetna, bo masz miesnie tak rozciagliwe, ze szybko sie dostosuja do glowki malenstwa....podobno trzeba to wykonywac od 5 miesiaca ciazy...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Boli czy nie boli to naciecie ... nie przeraza mnie nawet fakt ze to naciecie moze bolec - raczej przeraza mnie polog i pozniejszy dyskomfort i bol kiedy trzeba sie opiekowac malenstwem. Mialam kiedys infekcje (raczej uczulenie na plyn do higieny intymnej) i cholernie bolalo przez 2 tygodnie, wiec juz sobie wyobrazam jak to bedzie po porodzie. Musze zaczac masaz,zeby naciecie nie bylo konieczne,ale boje sie ze jesli zaczne masowac jakimis olejkami lub oliwka,ze znowu nabawie sie jakiegos uczulenia. A to przeciez nie jest wskazane w ciazy. brrrr - jak dobrze ze porod prowadzi do posiadania dzidzi, ktorej bardzo pragne. Bo chyba tylko to powoduje ze jakos ten porod wytrzymam. pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A czy któraś z Waszych położnych mówiła cos o uszkodzeniu mięśnia Kegla?
To sie ponoć zdarza przy mniej umiejętnie zrobionych nacięciach - tyle słyszałam i nie wiem nic więcej, ale brzmi to niezachęcająco.
O co chodzi i jakie to ma dalsze konsekwencje?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj. Moja kolezanka opowiadala jak po porodzie w czasie pologu, nie dosc ze krocze nie chcialo sie goic, rozeszlo sie szycie bo szwy zbyt wczesnie zdjeli no i miala problem z trzymaniem moczu - wiec musiala wykonywac cwiczenia miesni Kegla (tzn. przy oddawaniu moczu przestawac na chwilke sikac i napinac miescie krocza) Podobno dobrze jest cwiczyc miesnie Kegla przez cala ciaze, zeby po porodzie nie bylo problemu z trzymaniem moczu. pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie dziewczynki!! Zaglądnęłam tu do was bo temat mnie zaciekawił.
Ja jeszcze nie rodziłam, ale chciałm być kiedyś położną i nawet zaliczyłam 6 mieś praktyk na porodówce.
Jakość ciętego krocza zależy od położnej. Jeżeli nie zajdziesz jej za skórę i podejdzie do sprawy profesjonalnie, to tak jak dzziewczynki piszą, nawet nie wiesz kiedy będziesz cięta. Uczono nas, że podchodzić do rodzącej należy ze schowanymi nożycami za plecami. I kiedy zaczyna mocno przeć, wtedy z nienacka jest cięcie.
:D :D :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja miałam cięte, i to sporo, bo miałam vacum. szwy są rozpuszczalne, więc zdejmować nie trzeba, I NIC NIE WIDAĆ!!!!!!!! Polecam pieluchy BELLA, takie granatowo zielone, za 4zł

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja boję się tego co będzie po nacięciu, nie u wszystkich kobiet goi sie to dobrze i u nie każdej nie pozostawia komplikacji, jak będzie tylko możliwe to chcę uniknąć nacięcia, poprzez parcie w innej pozycji niż na leżąco- czytałam, że to może pomóc i dużo zależy od samej położnej czy chce ochronić kroczę a nie naciąć standardowo :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Podobno dla ochrony krocza dobry jest porod do wody albo w kucki, bo naturalna pozycja i krocze nie peka :D Dal mnie rytunowe naciecie krocza, od tak dla wygody, jest niedoprzyjecia, choc na pewno pomaga maluchowi szybciej sie przecisnac... Zastanawiam sie sie nad cesarka :roll: Nawet nie boje sie bolu nacinania, bo ponoc nie boli :!: ani szycia :roll: :roll: ale niefachowosci z tym zwiazanych i potem bolu i klopotow w pologu :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Też tak uważam, odsetek pierworódek z nacięceim krocza jest duży w każdym szpitalu bo nie chcą się wysilać nic ponad to aby ochronic jednak krocze przed nacięciem ,a nawet jeśli peknie samo - to czytałam pewnien artykuł na ten temat - jest to lepsze niż nacięcie bo nacięcie nie zwasze chroni przed pęknięciem i jesteś i nacięta i pęknięta:roll: Staram się ćwiczyć w domu rozciągać co nie co i zaznajamiam się z pozycjami nie leżącymi. Najwyżej się zbuntuję przeciwko leżeniu jak położna powie, że jej tak wygodnie :x

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nacięcie krocza skraca drugą fazę porodu, dlatego położne tek często decydują się je zrobić... Nie ma sensu się przed tym bronić, jeśli kobieta jest wyczerpana pierwszą fazą i skurczami i nie jest w stanie dostatecznie współpracować przy parciu. Zapobiega też niekiedy zakleszczeniu sie dziecka w kanale rodnym.
Co do pozycji, to rzeczywiście położne wolą pewnie odbierać na leżąco, a to dlatego, że daje im to większą kontrolę nad dzieckiem i kobietą. Gdy kucamy, nie widzą po prostu co się dzieje... Warto też zwrócić uwagę przy wyborze pozycji, żeby przy parciu ewentualna treść dolnej części jelita grubego (że się tak elegencko wyrażę :P ) nie zetknęła się z dzieckiem... Kucki jeszcze ok, ale już na kolanach istnieje takie niebezpieczeństwo...
Pozycję i konieczność, lub jej brak, nacięcia krocza ustalamy z położną obecną przy porodzie...
Perła, raczej żadna położna nie powie, że tak jej wygodnie, ale możliwe, że bądzie Cię przekonywać używając ww. przeze mnie argumentów :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

słuchajcie, a często się tak zdarza że kobieta się wypróżnia podczas porodu? no bo przecież jak są te skurcze parte no to to działa też na jelita...chyba bym się spaliła ze wstydu gdyby mi się to zdarzyło...:(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anelma, pewnie Ci się nawet przydarzy :wink: A przynajmniej jst bardzo duże prawdopodobieństwo.
Chyba jest to norma, główka dziecka jest tak duża, że wypycha wszystko również z jelita grubego... Dlatego zalecana jest lewatywa, żeby tej treści było jak najmniej.
Już wyżej pisałam, że ten wstyd zależy od okoliczności, wstydzimy się teraz takiej ewentualności, ale przy porodzie nie mamy nad tym kontroli, myślimy zupełnie o czymś innym, często nie czujemy, a dla lekarzy i położnych to po prostu objaw związany z porodem... Granica wstydu się więc przesuwa :wink: Powiem szczerze, choć to brzydko zabrzmi, że sama druga faza porodu, czyli parcie - to takie uczucie, jak przy oddawaniu stolca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja już na izbie przyjęć zostawiłam oświdczenie,ze nie zgadzam się na nacięcie...i jeszcze kilka rzeczy...
położna którą sobie wybrałam (i opłaciłam) była z tych co to nacięcie uważają za swoją porażke.....nie nacięto mnie, nic nie pękło...dwie godziny po porodzie normalnie chodziłam, siedziałam normalnie...i inne rzeczy też normalnie :wink: ......
teraz do kolejnego porodu też jestem umówiona z tą samą babeczką..po poprostu jest profesjonalna....
przed porodem mąż robił mi masaż krocza olejem migdałowym....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Od jakiego czasu powinno się robić masaż olejem migdałowym?Bo słyszałam że to bardzo pomaga przy porodzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jezeli to jest twoje 3 dziecko nie martwila bym sie nacieciem krocza...male prawdopodobienstwo ze to zrobia...chyba ze bedzie bardzo duzy dzidzus... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

masaże M. mi robił od 28tyg. ciąży....nie wiem czy pomogło to czy fachowa położna....ale chyba pomogło...bo nic nie pękło.....tylko trzeba to robić regularnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila pisze:
jezeli to jest twoje 3 dziecko nie martwila bym sie nacieciem krocza...male prawdopodobienstwo ze to zrobia...chyba ze bedzie bardzo duzy dzidzus... :wink:

nacięcia się nie obawiam przy 2 córci też mnie nie nacinano.Tylko właśnie słyszałam że takie masaże pomagają mniej odczówać ból przy porodzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Erii a twoja dzidzia ile ważyła i ile cm miała? Ja tez wolałabym uniknąć nacięcia, jak powiedziałam mojej lekarce o tej obawie to była zwidziona, że w ogóle o to pytam i że śmiem jeszcze się tego bać bo to przecież ochrona :!: :!: :!: krocza :cry: :cry: :cry: Żadnego zrozumienia. Napisz proszę jak regularnie masowałaś krocze i co to za olejek migdałowy- gdzie go kupić najlepiej, aha i podpowiedz jak najlepiej sformułować takie oświadczenie. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Perła! Andrzej miał 59cm, ważył 3650g....i miał dużą głowe bo aż 36cm....
Mąż masował mnie codziennie wieczorem..przez około 10min...pod koniec to 20min....
Olej Migdałowy kupiłam w sklepie ze zdrowym jedzonkiem.
Oświadczenie znajde i prześle Ci na priv....ogólnie chodziło o to,że jeślin mnie natną, ogolą.....albo dziecko nie będzie przebywać ze mną zaraz po porodzie....to moge ich pozwać....ale musisz być świadoma tego,ze mogą Cie poprostu wyśmiać.....wszystko zależy od szpitala!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Prześlij proszę :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]