Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:41 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

1) problem z siusianiem i zaparcia (jak dlugo po porodzie)
2) hemoroidy (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)
3) bolesne gojenie krocza po NACIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
4) bolesne gojenie krocza po PEKNIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
5) zmiana anatomiczna pochwy powodujaca trudnosci we wspolzyciu (czy jakos sobie z tym poradzilyscie)
6) nietrzymanie moczu (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)

Wiec
1.zadnych problemow z siusianiem natomiast zrobienie pierwszej kupki po porodzie bylo dla mnie gorsze niz sam porod :roll:
2.krotko po porodzie samo minelo
3.goiło sie 2 tyg bolało...pierwszy seksik chyba po 5 tyg
4.-
5.zadnych problemow bez zmian
6.nie mam z tym problemu

Aniołek (10 tydz) 15.09.2009r.[*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Siku jakos pare godzin po porodzie,to drugie 12dni :shock:

Nie mialam tego problemu

3) bolesne gojenie krocza po NACIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
Mnie naciecie nie bolalo wcale :shock: Sex 4tygodnie po porodzie

4) bolesne gojenie krocza po PEKNIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
Nie dotyczy

5) zmiana anatomiczna pochwy powodujaca trudnosci we wspolzyciu (czy jakos sobie z tym poradzilyscie)
Jakos tego nie zauwazylam

NIe mialam problemu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

1/ sikanie 3 godziny po porodzie

2/ hemoroidy męczyły mnie 3 miesiące, nic nie pomagało: ani czopki ani maście. Teraz wciąż czasem dokuczają.

3/ krocze goiło się koło 6-8 tygodni.
Sex dopiero po 2,5 miesiącach /pierwsza próba nieudana :( druga ok ale bardzo bolesna po ok 11 tygodniach po porodzie/

4/ długo nie mogłam usiąść około 3 tygodni po porodzie

5/ przy współżyciu ciasno i boleśnie

6/ -

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Siku żadnych problemów. Na gęsto też nie, bo dostałam lewatywę przy porodzie, więc pierwsza kupa dopiero 2-3 dni po, więc spokojnie.

Jakieś maści, czy czopki, zaraz po porodzie się skończyły.

1 dzień siedziałam na kole ratunkowym, potem troszkę niewygodnie.
Tydzień po porodzie zdjęcie szwów.
Seksik 6 tygodni po. Trochę bolało, ale potem uznałam, że jak sucho jest to zawsze pierwsze wejście trochę boli. :)

Nie dotyczy. :)

No u mnie tylko ta kwestia pierwszego wejścia, o której wyżej.

Nie miałam tego.

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

1 problem z siusianiem i zaparcia (jak dlugo po porodzie)
-siusiu, 2 godziny po porodzie, zaparcia nigdy nie miałam
2. hemoroidy (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)
-zrobiły się dopiero 3 miesiące po porodzie, ale 2-3 razy użyłam maści i znikły
3.bolesne gojenie krocza po NACIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
- pierwszy poród - troszkę mnie tam szczypało po nacięciu ale ogólnie wszystko ok,
4. bolesne gojenie krocza po PEKNIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
- drugi poród - nie miałam nacinanego krocza, lekkie pęknięcie naskórka, położna zszyła żeby ładnie wyglądało :lol: seksiku mi się długo nie chciało ale pierwszy po porodzie raz był super :wink:
5. zmiana anatomiczna pochwy powodujaca trudnosci we wspolzyciu (czy jakos sobie z tym poradzilyscie)
- nic takiego nie zauważyłam
6. nietrzymanie moczu (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)
- brak

Wojtek- 5 lat

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bardzo ciekawy topic. podnoszę;)
u mnie natomiast:
1- siusianie to 2h po urodzeniu gdzies, tzn jak mi się zachciało to poszłam. Położne bały się że padnę a ja czułam się pewnie.
zaparć chyba brak, ale bałam się przy pierwszym oddaniu stolca że pękną mi szwy przy robieniu kuposza :P
Nie było to przyjemne.
2- hemoroidów brak i alleluja:P
3. bolało nawet tydzień po- jak zdejmowane miałam szwy to syczałam z bólu..
a kochałam się dokładnie 3 tyg po porodzie, teraz myślę, że to było szaleństwo .. ;)
ale za każdym kolejnym razem było coraz lepiej ;)
4- byłam nacięta. ale pękłam gdzieś tam w środku.
dla mnie najgorszy był ból od kości ogonowej.. od cięcia i pękniecia w sumie też- siedzenie- makabra.
5 i 6. brak takowych problemów

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

1 problem z siusianiem i zaparcia (jak dlugo po porodzie)
w sumie to zaraz po szyciu (nie moglam juz wytrzymac)
2. hemoroidy (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)
pojawily sie pod koniec drugiej ciazy.. pomogla masc juz po jednym dniu stosowania(nazwy nie pamietam)... a hemoroidow pozbyc sie na zawsze niestety nie da:/ trzeba dbac o siebie zeby sie nie odnawialy ;)
3.bolesne gojenie krocza po NACIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
nie dotyczy
4. bolesne gojenie krocza po PEKNIECIU (jak dlugo sie goilo i kiedy po porodzie pierwszy raz kochalyscie sie)
peklam i przy pierwszym i przy drugim porodzie (przy kazdym w inna zupelnie strone).. siadalam niemalze od razu... bolalo moze ze 3 dni... rana goila sie ok. poltora tyg. ale o seksie mowy nie bylo (strach przed ciaza byl przeogromny ;) )
5. zmiana anatomiczna pochwy powodujaca trudnosci we wspolzyciu (czy jakos sobie z tym poradzilyscie)
rowniez nic takiego nie zauwazylam
6. nietrzymanie moczu (jak dlugo mialyscie i jak wyleczylyscie)
na szczescie nie doswiadczylam... kolezanka miala ogromny problem i pomogly jej cwiczenia miesni Kegla.. bardzo regularne i dosc dlugo czekala na efekty, po czym niestety cwiczen nie nalezy przerywac bo moze byc nawrot...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej ja rodziłam 2 lata temu i
1. problemu z sikaniem nie miałam, zaparć też nie, wręcz przeciwnie po porodzie dostałam biegunki
2. hemoroidy miałam jeszcze przed ciążą zaleczone, niestety w ciąży sie pojawiły a po porodzie to już była masakra, miałam strasznie silne bóle parte i wszystko powychodziło, ale byłam u specjalisty i wyleczyłam całkiem zabiegiem metodą Barrona
3. Krocze miałam nacięte, ale nawet tak bardzo nie bolało
4. pęknięcie też było i też nie było tak źle
5. co do zmiany anatomicznej to chyba nic sie nie zmianiło a seks po porodzie jest o wiele lepszy niż przed ( a przed też był super ;) )
6. niestety zdarza mi sie czasem nie trzymać moczu, ale to sporadycznie i w sumie to nie wiem co z tym zrobić, ale najgorsze było nietrzymanie stolca i gazów, to chyba dlatego, że pękłam w kierunku odbytu. Dopiero teraz dwa lata po porodzie wszystko sie w miarę unormowało.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ciekawe, jak to wszystko wygląda po DRUGIM lub trzecim porodzie?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]