Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:28 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

lolalola1981 napisał:
ej dziewczyny.... bo ja tu sobie czytam, powoli do porodu sie nastawiam ale jak to wyglada??? w sesnie pytaja czy mają nacinac???
ja np nie chce nacinania i koniec... wole ryzykowac, ze pekne i trudno..
mozna chyba powiedziec, ze sie nie chce... to w koncu moj wybor i chyba musza go uszanowac ???
dajcie znac please

Mnie nie pytali czy moga czy nie po prostu nacieli :? :? :? To zalezy od szpitala np u mnie to juz standard ze nacinaja a w niektorych szpitalach sie pytaja czy wyrazasz na to zgode czy nie . Bys musiała sie po prostu dowiedziec jak to jest w szpitalu w ktorym urodzisz . Wiele kobiet woli naciecie niz zeby samej peknac szybciej sie goi rana i jest mniejsza .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm... rozumiem. Dzieki za odpowiedzi. Chyba bedzie bezpieczniej jesli po prostu na poczatku sama zaznacze czy chce czy nie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U mnie nastawienie było położnej,że stramy sie chronić krocze. Tylko co z tego, jak okazało się, że moj synek jest bardzo duży jak na noworodka a ja drobna. Dla bezpieczensywa obojga zrobili nacięcie, a ja od razu sie zgodziłam. Nie bolało jak nacinali, jeszcze troche pękło i tez nie byłam swiadoma, co sie dzieje. Potem lekarz zszył, tez nie bolało. Dzieki Bogu mam założony szew śródskórny, który sam sie rozpuści. Jestem 19 dni po porodzie i nie mam problemow z bolem i siedzeniem, choc czasem ciągnie lub swędzi, ale to podobno znak, że sie goi. Moim zdaniem to nacinanie jest "przereklamowane", wcale nie jest to takie straszne. No chyba że akurat miałam szczęście :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja siostra nie byla nacinana, za to popekala tak bardzo ze az polozna sie przestraszyla i zawolala lekarza. Dzis juz prawie 3 miesiace po porodzie i nadal ja boli do tego stopnia ze ma problemy z wyproznianiem sie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja niestety byłam nacinana :( i jestem do tej pory wściekła bo nie spytali mnie o zdanie :!: Urodziłam bardzo szybko ale moja córcia ważyła zaledwie 2650g 11 dni po terminie. Przed porodem nie sprawdzili jakie dziecko jest duże tylko poprostu nacieli - bo tak najłatwiej :!: potem cierpiałam dość długo, nie mogłam siedzieć ani chodzić, czułam się jak pocerowana skarpeta :( a na dodatek przed porodem zrobili mi lewatywę po której dostałam hemoroidów. Dziś jestem już ponad 6 lat po porodzie i nadal mam problemy z hemoroidami a czopki maści, żele nie pomagają - czeka mnie zabieg :!: Uważajcie dziewczyny - lepiej się pomęczyć troszkę dłużej i nie być naciętym niż potem cierpieć :!:
Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie juz w 7 dniu po porodzie powoli przestawało bolec krocze. teraz jestem 3 tygodnie po i nawet nie pamiętam ze byłam nacinana :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja najbardziej balam sie nacinania a nie skurczy. wyszlo na to ze nawet nie poczulam ze mnie nacieli, dopiero narzeczony mi powiedzial. rana bardzo dobrze sie goi. 5 dni po porodzie moglam normalnie chodzic i siadac i nic juz mnie nie bolalo. teraz minelo 1,5 tyg od narodzin mojego synka i tez nie pamietam ze mnie w ogole nacinali

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

po tygodniu moglam normlanie siedziec itd :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam termin za 4 miesiące i tez jak to wszystko czytam to bardziej boję się nacięcia i szycia niż samego porodu :(
Czy przynajmniej przy szyciu którąś z was znieczulali? Bo rozumiem że w trakcie porodu nie ma czasu na to żeby dać jakiś miejscowy zastrzyk ale do szycia to juz chyba bez przesady, ja nie czuję się Rambo, żeby mnie tak "na żywca" szyli...
Musze sobie o tym z położną porozmawiać. Wiecie oc jest najgorsze? Czytałam artykuł opublikowany przez organizację "Rodzić po ludzku" i tam podawali statystyki i badania przeprowadzone w innych krajach na temat cięcia krocza, że wcale nie jest ono takie korzystne jak to się wydaje i przynosi najczęściej wiecej szkody i cierpienia niż pożytku. A problem głównie w tym, ze u nas ciągle narzuconą pozycją porodu jest na leżąco albo półsiedząco-kanał rodny jest lekko zagiety ku przodowi i taka pozycja jest nienaturalna, trzeba więcejsiły aby wypchnąć dziecko oraz właśnie naraża na pękanie krocza. W innych krajach mozna wybrać sobie pozycję, najlepiej rodzić w pozycji pionowej, siedząc na specjalnym krześle albo kucając, albo tez leżąc na boku. Pionowo nawet nie trzeba bardzo przeć a położna musi tylko przytrzymywać główkę dziecka aby nie wyszło za szybko i chroni tym krocze, dziecko samo pod swoim cieżarem wychodzi i samo sie obkręca jak zaczynają wychodzić barki, nikt nie musi tego za nie robić. No i nacięcie nie jest potrzebne, oczywiście pomijajac sytuację, kiedy jesy konieczne, np gdy dziecko jest bardzo duże.
Z tego co paamiętam to jesteśmy jednym z trzech krajów do których to jeszcze nie dotarło, oprócz nas jeszcze w Rumunii i jeszcze gdzieś to się praktykuje. W reszcie Europy nie nacinają tak wszystkich jak leci jak to robią u nas i pozwalają wybrac kobiecie pozycje w której jest jej najwygodniej rodzic.
No ale niestety ja będę rodziła w Polsce...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

barmanka8 pisze:
a na dodatek przed porodem zrobili mi lewatywę po której dostałam hemoroidów

Hemoroidy od lewatywy :shock: pierwsze słyszę!
Hemoroidy zazwyczaj od wysiłku powstają, od parcia - i tak się często zdarza, że w ciąży albo po porodzie wyłażą. Kto Ci naopowiadał, że po lewatywie hemoroidy wychodzą? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czamaris ja rodzial w pl bo tu gdzie mieszkam jest dopiero DNO!!!!!!
po pierwsze nie ma lekarzy tylko same polozne itd nie badaja ginekologicznie i wiele innych beznadziejnych pomyslo tu maja!

rodzic moglam w wybranej przez siebie pozycji na boku na stojaco siedzco itd wybralam najpierw na boku a potem pol siedzaco..bylo mi najwygodniej tak :!: mnie znieczulali jak zszywali podczas naciecia nie bolalo, moj lekarz nawet chcila mnie zneczulic calkiem czyli narkoza ale okazalo sie ze nie mozna bo przed porodem pilam wode ale i tak jestem bardzo zadowolona z polskiej opieki rewelacja!!!!!
podczas gdy tu w londynie jestem zrospaczona za kazdym razem jak mam isc do lekarza!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli nie chcecie być nacinane to napiszcie w domu oświadczenie że nie zgadzacie się na nacinanie krocza- takie prawo.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czamaris pisze:
J
Czy przynajmniej przy szyciu którąś z was znieczulali? .

mi posmarowali krocze zneczuleniem tym ktorym smarowali mi plecy zeby podac znieczulenie,ale co to bylo to szczerze powiem ze nie wiem,taka zolta maz to byla.

a co do hemoroidow to nie mialam lewatywy a hemoroidy mialam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

naciecia wogole nie czulam chodz mowilam ze go nie chce :? szycie to byla komedia bo klocilam sie z lekarzem pod sam koniec poczulam 2 uklucia przez to ze sie naprezalam :oops: szwy mialam zdjete po 12 dniach ale od samego poczatku moglam spokojnie chodzic troszke gorzej bylo z siadaniem :roll: ale po sciagnieciu szwow (nic nie boli) siadalam spokojnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie zapytano o nacięcię..zgodziłam się bo już byłam na mxa zmęczona i chciałam żeby się skończyło :oops: parłam w najróżniejszych pozycjach..na siedząco, klęcząco, na czworakach.. no niemal w każdej.. a najwygodniej mi było leżąc na plecach.... do szycia mnie znieczulili .. zastrzykiem..ale cóż to było ni wiem.. trochę czułam.. bo marudziłam lekarzowi, ze boli..

nacięcie powoduje dyskomfort przy siedzeniu i wypróżnianiu.. ale po tygodniu w zasadzie jest już spoks.. tyle, ze czasem ciągnęło.. gin powiedziała że to szwy rozpuszczalne puszczają i wtedy skóra się tak gwałtownie naciąga.. ale poza tym żadnych innych nieprzyjemności..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

Ja mialam spore nacięcie. Najgorsze chyba byly pierwsze dwa dni (w szpitalu nie dawali zadnego paracetamolu). Potem najwygodniej siedzialo sie po turecku, dopoki nie pojawily sie hemoroidy. I tak podsumowując to jakies 2-3 tygodnie siadalam ostroznie - potem juz tylko po wiekszym wysilku dawalo o sobie znac - teraz po 2 miesiącach nie wierze ze rodzilam :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja miałam chyba tez spore naciecie, niestety czułam to, ale to czlowiek i tak mysli wtedy aby szybko urodzic:)
dla mnie najgorsze blo szycie bo mimo ze dali mi znieczulenie to bolalo jak cholerka. potem dali na szczescie mi cos przeciwbolowego, ale i tak nie moglam siadac ani zbytnio nawet stac. okazalo sie ze mam hemoroidy, dali mi jakies czopki i troche pomoglo, w domu wspomolam sie maścią i po dokładnie tygodniu juz mogłam siadac a po 2tyg nie czulam ze rodzilam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też juz całkiem zapomniałam o porodzie mimo, że miałam nacięcie i jeszcze dodatkowo pęknięcie. Ale po 6 tygodniach spróbowaliśmy z mężem podjąć współżycie... i mi się przypomniało:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny a wiecie może czym smaruje się krocze żeby było bardziej elastyczne i nie trzeba było nacinać? Bo gdzieś słuszłam o tym...pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Można wykonywać masaże rozciągające oliwką z olejkiem z migdałów i kiełkami pszenicy, z Nivea jest taki. Informacje mam ze szkoły rodzenia

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]