Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

mysle ,ze to tak jak z porodem ,kazda odczuwa inaczej ,mnie rana bolala wlasciwie w jednym miejscu na jednym szwie, oprocz tego niestety bylam peknieta, szwy zaczely sie rozpuszczac po okolo 5 dniach nie mialam wiekszego problemu z chodzeniem i siedzeniem (w drugim dniu siedzialam na twardym stolku i karmilam, bo maly byl pod lampami) minal miesiac od porodu i moge powiedziec ze rana jest prawie calkiem zagojona :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hmm mnie pierwszy dzien bolało, potem 1 dzien nic, potem wczoraj znowu rwało :p dzis juz mniej, lekko łaskocze, ale jak usiade na tym posladku to boli, bo opuchniete jeszcze:/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

W moim przypadku tez pierwszego dnia bolalo, drugiego juz nic a potem to masakra :D dziś śmiało moge powiedzieć po 2 tygodniach że siedze na tyłku :D ahahaha i moge biegac ale nie powiem rana jeszcze boli i pewnie jeszcze troche bedzie bolec :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie nic w ogóle nie bolało.Szwy się rozpuściły chyba po 4 tygodniach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Miałam bardzo głęboko nacięte krocze i siedzieć mogłam dopiero po prawie 3 tygodniach. Ze trzy razy tak mnie ta rana rwała i bolała, że prawie wyłam z bólu. Nie mogłam nawet się ruszyć. Właściwie szwy rozpuściły się po 5 tygodniach, a po 6 już mogłam normalnie funkcjonować. Zapomniałam, że w ogóle miałam je nacięte. Niezawodne jest szare mydło, podmywanie się po każdym sikaniu i nie tylko:-) i oczywiście ciągłe wietrzenie. No i ćwiczenia Kegla. Tylko czasem ten brak systematyczności.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nacinano mnie w zlym momencie i cholernie to bolalo (bardziej niz caly porod), szycie tez czulam :? ale juz 2-3 dni po porodzie nic nie czulam i normalnie funkcjonowalam. pare godzin po porodzie (urodzilam o 22.15 a pierwsze powazne karmienie malej- nie liczac tego od razu po porodzie- mialam ok godziny-5-6 nad ranem) wygodniej mi sie karmilo na siedzaco i jakos tak zostao. Od samego poczatku siadalam i wmowilam sobie ze mnie nie bedzie bolalo.. Ale kadzy organizm jest inny- zycze kazdej aby mialy jak najmniej problemow z kroczem po porodzie..

(ahh i nie wiem co to byly za szwy- tzn wiem ze rozpuszczalne) ale 2 tygodnie po porodzie wyciagnelam sobie dwa szwy, jeden nawet z wezelkiem :roll: )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

przez tydzien nie siedzialam normalnie tylko bokiem a potem coraz lepiej. teraz jestem 3 tydzien po i prawie zapominam ze mam rane.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ja tez juz jestem 3 tydzien po i tez prawie zapomniałam ze mam rane.. szwy sie rozpuszczaja i ogólnie jest coraz lepiej tylko za moim facetem tesknie ;( .. pozdrawiam :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lol17 pisze:
Ja tez juz jestem 3 tydzien po i tez prawie zapomniałam ze mam rane.. szwy sie rozpuszczaja i ogólnie jest coraz lepiej tylko za moim facetem tesknie ;( .. pozdrawiam :oops:

no to ja jestem tez 3 tygodnie po i szwy zniknely juz kilka dni temu
w szpitalu powiedzieli ze rozpuszcza sie w ciagu 2 tygodni i istotnie tak sie stalo
nie mam juz zadnej pamiatki po nacieciu. wszystko zagojone, siadam normalnie od tygodnia, normalne spodnie tez juz nosze od tygodnia (normalne tj jeansy a nie dresy :P )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ja juz od 2 tygodni conajmniej siedze i od tygodnia tez chodze w jeansach :) szwy tez mi sie rozpusciły :) a za facetem juz nie tesknie :D szalejemy do woli :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja po niecalych 2 tygodniach nie czulam juz zadnych niedogodnosci :) moze to zalezy jak kto szyje ;)

[*]12.07.07

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mnie nadal boli blizna po nacieciu krocza przy stosunku mimo, że rodziłam 5 miesięcy temu. Mam pytanie czy któraś z kobiet miała podobne objawy? Jezeli tak , to jak długo to trwało? Boję się, że może nie przestanie boleć nigdy, albo przez kilka lat.
Znalazłam coś takiego:" I to właśnie z sumiennością i profesjonalizmem osoby zakładającej szwy, zdaniem dr. Raczyńskiego, jest związana bolesność blizny po zagojeniu. Prawidłowy szew goi się szybko i bezboleśnie. Źle zaadoptowane tkanki i błędy lekarzy są przyczyną dolegliwości - takich jak bolesność blizny długo po porodzie, pojawiające się na niej grudki czy uczucie dyskomfortu przy współżyciu."

Nie jest to pocieszające :( Mój lekarz zaproponował mi nacięcie blizny i zszycie jeszcze raz, ale i tak nie bedzie wtedy pewnosci czy nie bedzie bolec jeszcze bardziej.
Moze któraś miała podobny problem?
Jestem załamana, że przez jakiegos konowała być może będę okaleczona do końca życia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mialam naciecie pierwszego stopnia, bolalo okropnie przez 2 tyg. siedzialam tylko na dmuchanym kole, jak mialam sie zalatwic to plakalam z bolu. Najwazniejsze jednak ze ladnie sie goilo. Pomoglo czeste podmywanie czysta woda z dodatkiem pianki do higieny intymnej. Teraz nawet nie czuje ze kiedykolwiek mialam naciecie, a od porodu minely niecale dwa miesiace.

Obrazek
*23.12.2006 Malutki Anioleczek. 4 tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

martens przy stosunku to mnie długo bolalo- gin mi mówil ze nawet do 10 miesiecy moze :roll: ale przeszło i u ciebie tez tak pewnie bedzie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja po trzech dniach juz siedzialam na krzesle,ale bolec przestalo dopiero po 10 dniach,jestem juz 18 dni po porodzie bolu nie mam wcale,moge chodzic,biegac,siedziec na twardym i nie czuje juz nic.bolalo tylko w jednym miejscu,bo naciecie nie bylo duze

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

MamaEmilka pisze:
Ja mialam naciecie pierwszego stopnia, bolalo okropnie przez 2 tyg. jak mialam sie zalatwic to plakalam z bolu. Najwazniejsze jednak ze ladnie sie goilo. Pomoglo czeste podmywanie .

Mi pomogło czeste podmywanie wodą z szarym mydłem, tak 3 razy dziennie i przemywanie tantum rosa.. wszystko sie juz praktycznie wygoiło.. dyskomfortu przy współżyciu na szczescie nie czuje i nic mnie juz nie boli.. mam nadzieje ze to sie juz nie zmieni :) pozdrawiam was gorąco młode mamusie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja po cięciu krocza siadałam bez problemu, po zdjęciu szwów w 5 dobie przez ok tydzien mnie szczypało, czasem ciągnęło ale to wszystko
a samo cięcie nic nie boli :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie szybko przestało bolec i juz 5 dni po porodzie mogłam normalnie chodzic i siadac ale nie wiem dlaczego do tej pory czuje ta blizne czasami swedzi i piecze a mineły juz prawie 4 lata . zastanawiam sie jak to bedzie teraz czy zrobia nacieie w tym samym miejscu :?: :?: :?: i czy teraz szybko dojde do siebie . POLECAM przemywani szarym mydłem a nawet jak malenstwo zasnie i mamy chwilke spokoju rozpuscic troche w letniej wodzie ( w misce ) i po prostu z pupa usiasc w ta miske i posiedziec chwilke :lol: :lol: :lol: . nie polecam podmywania rumiankiem :? :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:shock: ej dziewczyny.... bo ja tu sobie czytam, powoli do porodu sie nastawiam ale jak to wyglada??? w sesnie pytaja czy mają nacinac???
ja np nie chce nacinania :shock: i koniec... wole ryzykowac, ze pekne i trudno..
mozna chyba powiedziec, ze sie nie chce... to w koncu moj wybor i chyba musza go uszanowac ???
dajcie znac please

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lolalola1981 pisze:
:shock: ej dziewczyny.... bo ja tu sobie czytam, powoli do porodu sie nastawiam ale jak to wyglada??? w sesnie pytaja czy mają nacinac???
ja np nie chce nacinania :shock: i koniec... wole ryzykowac, ze pekne i trudno..
mozna chyba powiedziec, ze sie nie chce... to w koncu moj wybor i chyba musza go uszanowac ???
dajcie znac please

Mnie pytali czy mogą naciąć. Położna mi radziła by tak bo Emilka była duża 4330 i pierwszy poród. Bardzo się cieszę, że się zgodziłam bo mogłam baaardzo pęknąć. Mnie akurat bolało może tydzień, nie potrzebowałam koła i nie miałam problemów z siedzeniem.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]