Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:28 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 68  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Inka cc boli. Nie sam moment cięcia, ale po operacji owszem.
Więc nie wiem, czy ze względu na brak bólu ktoś się zdecyduje ;)
Upuścić dziecko można też przy porodzie sn - rodzaj porodu nie ma znaczenia, chodzi tylko o fachowośc personelu.
Moja blizna po cc nie jest widoczna- za to mam całe krocze ;)

Przerzucać się takimi argumentami można w nieskończoność.
Każdy poród inny. Każdy może być z komplikacjami.
moja koleżanka po porodzie sn nie mogła usiąśc normalnie przez trzy miesiące, bo tak była porozrywana i poszyta i jeszcze nie chciało się to wszystko goić.

Decydując się na cc, trzeba brac pod uwagę możliwe konsekwencje. Ale nie piszcie, że przy porodzie sn nie ma żadnego ryzyka. Bo ono jest równie duże, jak przy cc.

W moim przypadku poród zakończył się cc, chociaż tak naprawdę przeciez zaczął się sn. Ale jakby coś było nie tak, to do statystyki wpisano by już, że to komplikacje po cc, co wcale nie byłoby prawdą. Miałam poród sn z komplikacjami zakończony cc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pasia matkom polkom nie wytłumaczysz :wink: Ta debata jest stara i tu już podobne argumenty padały :wink: Ktoś kto wiedzy nie posiada będzie myślał, że cc jest bezbólowe :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agacior pisze:
pasia matkom polkom nie wytłumaczysz :wink: Ta debata jest stara i tu już podobne argumenty padały :wink: Ktoś kto wiedzy nie posiada będzie myślał, że cc jest bezbólowe :lol:

jak wytłumaczę chociaż jednej, to i tak warto :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Co racja, to racja 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pasiu ja doskonale wiem, że po cc boli... po sn też boli. Ja sama miałam nacięcie jedno, ale chyba dość duże, które mi długo dawało w kość... ok 8 tygodni, bo tyle trwało rozpuszczanie się szwów. Tak czy siak ja bym się nie zdecydowała na CC jakbym miała wybór. Po prostu dla mnie większy ryzyko niesie cięcie niż naturalny fizjologiczny poród.

koleżanka co jest położną jak zaszła w ciążę to od razu wpadła w panikę. Później wszystkim naokoło gadała, ze jej się dziecko nie obróciło i będzie miała cc, a później się dowiadujemy, że dziecko było obrócone, ale ona nie chciała rodzić naturalnie i sobie załatwiła cc w szpitalu w którym pracuje, bo i tak tam miała rodzić naturalnie ale stwierdziła, że nie będzie koleżankom z pracy pokazywać swojego krocza. No tez mi wymówka :twisted: jej się po prostu nie chciało rodzić i tyle, bo to paniusia nad paniusiami.

Nie wiem czy przy SN są takie komplikacje w postaci przeciętego jelita (bo niby jakby do tego miało dojść ?). Nie twierdzę, że SN nie niesie za sobą ryzyka, bo jeżeli poród się przedłuża to jest dość duże ryzyko dla życia dziecka.

a Twojej koleżance najwyraźniej źle ranę odkazili skoro jej się źle goiło. Ja po 8 dniach miałam zdjęte szwy zewnętrzne a wewnętrzne się rozpuszczały. Ale jeden miałam tak śmiesznie założony, ze przez 2 tygodnie z zaparciem chodziłam, nie potrafiłam siedzieć, a jak już siadłam to nie umiałam wstać ;) też się nacierpiałam po porodzie, ale mimo wszystko dalej będę wybierać naturalny ;) no chyba, ze jak będe w 2 ciąży kiedyś i dziecko się nie obróci to będę skazana na CC i jakoś to przeżyję ;) U mnie jeszcze jest taka blokada psychiczna, ze jak urodzę przez cięcie to będę "wybrakowaną" matką, że później się dzieckiem zająć nie będę umiała, ale to już takie głupie wymyślanie...

Mimo, ze CC nie miałam, to dużo czytałam na ten temat i rozmawiałam z lekarzem o tym. Ale nawet jakbym srała pieniędzmi to nie wzięłabym ani znieczulenia do SN ani cesarki na życzenie. Taka już jestem i już ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Inka i bardzo ciśię to chwali, ale jak ktoś myśli inaczej i chce inaczej to dlaczego mu tego zabraniać?

Tak jak pisałam wczesniej - obie metody porodu mają swoje plusy i minusy. I uważam, ze po rozpatrzeniu tych wszystkich za i przeciw każda powinna mieć prawo decydować o tym, jak chce rodzić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a żeby mieć prawo wyboru i wybrać np CC to trzeba słono zapłacić... ja wolę te pieniądze przeznaczyć na dziecko ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Inka83 pisze:
a żeby mieć prawo wyboru i wybrać np CC to trzeba słono zapłacić... ja wolę te pieniądze przeznaczyć na dziecko ;)

właśnie o to chodzi, żeby się w końcu zmieniły przepisy...
a poza tym nie wszędzie trzeba płacić - zależy wszystko od lekarza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

raczej od szerokich pleców i prywatnych wizyt u tego lekarza... wątpię by lekarz z kontraktem NFZ bez problemu skierował ciężarówkę na CC tak bez powodu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no na NFZ to pewnie nie, ale z drugiej strony ja kogos stac na wizyty prywatne, na zapłacenie na CC i chce to CC to niech ma 8)

myslę, że jednak te co chcą cc na życzenie są w mniejszości :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

lady_in_red pisze:
stefanka25 pisze:
ze szkoda dla dziecko, bo nie ma szansy naturalnie przyjść na świat

I czego w związku z tym faktem mu (dziecku "skrzywdzonemu" cc) brakuje? W czym jest gorsze? A może gorsze jest tylko to, które przyszło na świat przez cc z wygody mamy, a już to, które musiało w ten sposób gorsze nie jest?

Nie ma co się unosić i odbierać tego osobiście. Nie raz było tu już pisane, że dziecko podczas porodu fizjologicznego ma szansę przygotować się na przyjście na świat, nie jest wyciągane znienacka. Poprzez przeciskanie się przez kanał rodny oczyszczane są płuca, co zmniejsza ryzyko powikłań. Są jeszcze te tajemnicze kwestie powiązań CC z częstszym występowaniem ADHD. I inne kwestie... hormonalne, napięciowe. Z taką szkodą. A gdzie stefanka napisała, że dzieci, które przyszły na świat przez CC są gorsze?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Nie unoszę się i nie biorę do siebie. Zgadzam się z Pasią, niech każdy ma swoje prawo do swojego zdania, cudnie byłoby, gdyby miał też prawo wyboru. Uważam również, że ma rację twierdząc iż argumentami można się przerzucać w nieskończoność.
Stefanka napisała, że szkoda dziecka, bo nie ma ono szansy naturalnie przyjść na świat. Ja zaś pytałam, czego się go pozbawia w związku z brakiem takiej szansy. Oczywiście, nie będę polemizowała z wynikami medycznych badań, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, niemniej swego czasu zgłębiałam wyniki badań amerykańskich, dowodzących że wcale cc nie obarcza dziecka/matki większym ryzykiem. Mniemam, że w Pl jeszcze długo nikt choćby ewentualności takiego stanu rzeczy nie przyjmie do wiadomości i generalnie mam to "gdzieś". Chodzi mi o to, że potępianie matek za cc (z wygody, strachu czy jakiegokolwiek innego niż nagłe wskazanie po wielu godzinach prób urodzenia sn powodu) podobnie jak apele "ródźcie naturalnie, bo tak natura chciała" uważam za co najmniej nie na miejscu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zgadzam się z Lady.
Zaraz się pewnie okaże, że matki, które świadomie decydują się na cc są wyrodne, nie kochają swoich dzieci itp. bzdury...
to tak jak karmieniem cyckiem - nie karmisz tzn. że jesteś złą matką :twisted:
takie niestety pokutują w naszym społeczeństwie poglądy :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agitowanie za naturalnym porodem czy potępianie CC na życzenie to co innego niż ubolewanie nad tym, że dziecko nie mogło przyjść na świat drogą naturalną. I w sumie mam gdzieś amerykańskie badania. Intuicja mówi mi, że po coś natura wymyśliła tę drogę rodzenia i że jakieś jednak warunki nie są spełnione podczas wyjmowania dziecka przez powłoki brzuszne a to się wiąże z następstwami.

pasia takie głosy też się pojawiały. Ale wystarczy nie wartościować, tylko spojrzeć obiektywnie i się nie dąsać na fakty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xez tez jestem przekonana, że cc ma wpływ na dziecko. Tylko uważam, że każda matka po zapoznaniu się z argumentami powinna jednak mieć prawo sama zdecydować.

Staram się patrzeć obiektywnie. Własnie dlatego jestem zdania, że każdy powinien móc decydowac o sobie.
A co do zdrowia dziecka - to taka sama decyzja jak w przypadku np. karmienia. Tak samo wpływa na dziecko. I nie mówię tylko o karmieniu piersią czy butelką, ale tez o późniejszych nawykach zywieniowych, bo to przeciez mama decyduje co podaje dziecku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbet święta racja... :)

Skoro natura/Bóg nas tak stworzyła/ył to był w tym jakiś cel.

osobiście nie znam żadnej kobiety, która by krzyczała na sali porodowej. Za to znam wiele kobiet, które przechodziły poród w ciszy i spokoju :) bez wyklinania, krzyków i wrzasków.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
pasia matkom polkom nie wytłumaczysz
O, a ty co koleżanko? Matka amerykanka, czy może europejka? Takie to podziały teraz, że polki to matki które rodzą sn? Nie rozumiem i proszę o wyjaśnienie. :lol:

Kobieta powinna mieć prawo wyboru i owszem, ale debatując nad tym który z porodów jest korzystniejszy dla matki i dziecka to ewidentnie jest to poród SN i to zostało wiele razy udowodnione. Ja rozumiem, że każda mama która rodziła przez CC chce żeby jej poród był najlepszy i pewnie taki jest w danej sytuacji kiedy miał miejsce, natomiast jako metoda powinien być wskazaniem z powodu zagrożebnia zdrowia czy życia. Jeżeli zaś chodzi o CC na życzenie stał sie metodą z wyboru dla matek które z jakichś powodów nie chcą rodzić naturalnie, bo się boją, bo idą na łatwiznę, bo tak jest szybciej itd. Niem ozna jednej i drugiej metody stawiać na równi bo nigdy tak nie będzie. Poród SN przy braku komplikacji może przejść każda z nas, tych które sobie życzą CC też, zawsze i wszędzie, nawet na szczycie kilimandżaro, bo tak nas natura stworzyła. Jeżeli zaś chodzi o CC to poród sztuczny który może się odbyć tylko w warunkach szpitalnych i to na sali operacyjnej, bo jest to operacja. No niech mi nikt nie mówi, że to zabieg. :wink:
Kiedyś kobiety rodziły SN, pękały, samoistnie się goiły i było ok i do tego nie potrzeba było sztabu lekarzy, czuwających nad przebiegiem porodu czy pomagających w jakiś sposób.
Poród SN jest porodem naturalnym, a CC jest porodem sztucznym, właściwie powinien służyć dla ratowania życia, ale ok, są matki które już tak daleko poszły w jak to się mówi technologiach, że nie chcą się męczyć i poproszą o wyjęcie dziecka bez wysiłku. Mają prawo, ale fakt jest taki, że ta metoda nigdy nie będzie naturalna. :D

Ja sie cieszę, że rodziłam SN, bo moje porody były właściwie bez żadnych komplikacji i realnie mogłabym urodzić moje dzieci bez pomocy kogokolwiek z zewnątrz, tak jak nasze prababki. To jest poród naturalny i jest według mnie najbardziej korzystny dla matki i dziecka, rozpoczyna wiele procesów w ich organizmach, w ich psychice które później służą lepszemu rozwojowi posycho - fizycznemu. Takie są fakty i można sie przekrzykiwać, że nie i w ogóle, ale to i tak ich nie zmieni. :wink:

Ostatnio zmieniony śr gru 21, 2011 11:44 am przez _Lilith_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
No i niech Ci tak podpowiada, tylko co, jeśli innej kobiecie podpowiada coś innego? Nie ma prawa? Bo jest wbrew naturze?

Prawo ma, ale jest wbrew naturze, tego nie podciągniesz w żaden sposób pod naturę. :wink:

Ktoś usunął posta przed moim i tak sie porobiło. Lady? ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lilith w momencie podania oxy poród przestaje być całkowicie naturlany ;)
I nie każda mama która rodziła przez cc chce, żeby jej poród był najlepszy - byłam strasznie rozczarowana, że nie urodziłam sn.
I czuję się zrobiona w konia przez naturę :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Xez Odniosłam się całościowo do kontekstu wypowiedzi Stefanki, do tego min. też
stefanka25 pisze:

dzieczyny namawiam na sn :lol: warto

No i niech Ci tak podpowiada, tylko co, jeśli innej kobiecie podpowiada coś innego? Nie ma prawa? Bo jest wbrew naturze?

Inka znaczy nie odchudzasz się nigdy, nie farbujesz włosów, nie depilujesz nóg, nie zrobiłabyś sobie operacji krótszej nogi by była równa z drugą? No przecież natura taką Cię chciała. (gdybyś miała możliwość rodzenia sn ze znieczuleniem, odmówiłabyś?)

Lilith nie podciągam pod naturę, wyraźnie napisałam, że chodzi mi o "prawo" a prawa nie ma. Może sporadycznie gdzieś ktoś, ale generalnie cc na życzenie jest traktowane jak fanaberia. Przedstawiłam również swoje zdanie, głoszące że nie zawsze wszystko, co naturalne musi być dobre i pasować temu, kto przez tę naturę został obdarzony

Lilith, tak, ja usunęłam, bo mi się buzia "rozkłapała" w związku z resztą wypowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1349 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 68  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]