Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 8:58 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wspominam lewatywe jako jeden z najgorszych punktów programu. Miało byc niby przyjemnie i że to nic takiego, ale dla mnie to było bardzo przykre przezycie.

Byłam przygotowywana do cc. Jednak od dwóch dni czyściło mnie mocno samo z siebie, miałam bolesne skurcze i powoli rozwierajacą się szyjke. Lewatywę jednak rutynowo mi zrobiono.

Juz przed 6 rano wzięto mnie do pokoju bez okien (naprawde!). Żarówka bzyczała tam niemiłosiernie. Kazała się baba połozyc na kozetce i włozyła taką cienką rurkę do pupki i.. się zaczeł. Pompowała, pompowała.. a ja czułam że mnie normalnie rozerwie. Czułam ten płyn normalnie pod zoładnkiem i gdy zawyłam z bólu i syknęłam, że zaraz eksploduję, przestała lac stwierdzając lakonicznie,'no to chyba już starczy". Po czym dostałąm kłąb papieru toatelowego, zeby sobie tam trzymac, bo wyciekało. Kazała lezec tak najlepiej z 15 minut a na moje pytanie, co bedzie jak popuszcze, odrzekła, ze toaleta jest na korytarzu na pani oddziale.. Nie było to jakos strasznie daleko, ale droga wydała mi się jak stąd do Chin. Po czym babka wyszła a ja myk z tej kozetki kaczym galopem do kibelka, modlac się, by po drodze, cos mi nie wyskoczyło. Ale udało się jakos. Siedziałąm na toalecie i liczyłam sekundy, zeby wytrzymac jak najdłuzej. Bardzo bolały mnie kiszki, jakby połknęła kilogram igieł. łapał mnie skurcz za skurczem i zrobiło mi sie słabo. Wytrzymałam te cholerne 15 minut. Poleciała generalnie sama woda, bo juz wczesniej się oczysciłam i od dwóch dni byłam na głodówce w szpitalu, wiec tez co miało leciec.

A potem biegałam jeszcze kilka razy, bo ciągle mi się chciało, ale prawie nic poza wodą nie szło. Do godizny 8 latałąm nadal, a jak mnei wzięli na stól, to szepnęłam połoznej, a co bedzie, jak mi sie kupke zachce, bo nie wiem czy wszystko poszło. Ona sie zasmiała: o kochana, to bedziesz trzymac, zrobisz za 3 dni.. Na szczescie się juz nie zachciało.

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

Tusiaczek współczuję... czytając Twój opis to naprawdę było straszne przeżycie...
U mnie, można powiedzieć, szybko i bezboleśnie... położna robiła to w pokoiku, w którym kobiety przygotowują się do porodu po przyjęciu do szpitala. Położyłam się na kozetce, wodę miała już przygotowaną, nic mnie nie bolało jak wlewała i najważniejsze: powiedziała, że mogę iść od razu na kibelek... a nie czekać 15 minut :shock:

[*] 3.09.2007r.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pati, ja nie wiem czemu to takie okropne dla mnie było. Byłam nastawiona pozytywnie, bo się naczytałam, że to nic szczególnego ta lewatywa i że gładko idzie.

Potem rozmawiałam z moim lekarzem i się zdenerwowała, która to pielęgniarka. I że "ona zawsze za dużo leje do środka".. I podobno dlatego mnie bolało. A woda była lodowata na dodatek.. nawet nie w temperaturze pokojowej. Dostałam najzwyczajniej w świecie skurczu kiszek i dlatego bolało.

Czekac mi kazała, co by sie dobrze "poodrywało", jak to objaśniła tamta pielęgniarka.

Nie byłą to wina lewatywy jako takiej, ale osoby, która mi ją robiła. Dodam, ze ta sama połozna rozwaliła mi cewkę moczową, zakładajac nieprawidłowo cewnik. Trafiłam akurat na tą najgorszą z najgorszych.

Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie miałam robionej lewatywy. Jak zaczęły sie skurcze, jeszcze w domu przegoniło pare razy na kibelek. I jak przyjechałam do szpitala to połozna zapytała czy sie wypróżniałam, jak powiedziałam że tak to powiedziała że w takim razie nie trzeba lewatywy... podczas skurczy partych "coś" tam jeszcze wyszło, ale wytarła mnie ręcznikiem papierowym i potem już był spokój. Dodam ze jak przyjechałam do szpitala to miała skurcze co 5 minut i rozwarcie na 5 cm. Po godinie już było pełne, więc pewnie i tak by nie zdążyło wszystko po lewatywie wylecieć :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w domu przed porodem mnie wyczyściło,latałam do kibelka jak obłąkana,kiedy przyjechałam do szpitala nie zrobiono mi lewatywy,ponoć u nich tylko na życzenie pacjentki więc nawet nie prosiłam o nic takiego,czułam że calkowicie mnie wyczyściło,teraz czeka mnie drugi poród i mam nadzieję że równie naturalnie mnie przed porodem przeczyści.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie przed 2 porodem nic nie czysciło, lewatywy nie dalam sobie zrobic i obyło sie bez niespodzianek. kolejny raz:)
Poza tym ja mam jakiegos takiego bloka, bardzo chcialo mi sie siusiu jak juz mialam pełne rozwarcie, połozna mowi - rób, do wc za pozno juz isc.. nawet podczas parcia wstrzymalam, choc chcialam zrobic, za to tylko jak pozwolily wstac, przewiożąc na sale, powiozły mnie na wc i zrobiłam od razu..:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez na szczescie nie mialam robinej lewatywy poniewaz czysciło mnie od paru dni a pozatym co skurcz to leciałam do wc na siku i kupe..:)
u mnie w szpitalu pytaja sie czy jest potrzeba robienia lewatywy

Który pali się dla Ciebie coraz mocniej i mocniej.
Ja nigdy nie zgasnę jak oddech mi dasz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja też nie miałam lewatywy bo wraz z rozpoczęciem 1 skurczy miałam biegunkę, ostatni raz jeszcze mnie na oddziale przeczyściło, położona zapytała czy chcę?? Powiedziałam jak jest i już nie nalegała.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie nic nie czyściło, wręcz przeciwnie. Polozna w szpitalu pyta się czy się załatwiałam i czy chce lewatywę, grzecznie poprosiłam :-D troche zabawne uczucie :-D mąż do tej pory wspomina, jak wyszłam z izby przyjęć i szurajac kapciami zmierzałam do wc, zapytał "i co?" a ja "lewatywka" :-D i śmiech :-D ale jak już byłam na wc to nie byłam pewna czy juz wszystko czy jeszcze nie :-D:-D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Ja miałam lewatywę, nikt się mnie nie pytał czy chcę.
Chociaż w sumie nie była potrzebna bo od kilku dni przed porodem czyściło mnie okropnie

[*] [*] [*] [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie wspominam miło mojej lewatywy.
Przyjechałam do szpitala ze skurczami co 2 minuty z krzyża, a po lewatywie w maleńkim kibelku siedziałam godzinę, skurcz za skurczem a tu nie ma jak wstać, do tego duszno i słabo mi było, że po wszystkim dosłownie wyleciałam z wc na podłogę w łazience i głowa pod kran.
Teraz przy drugim wolę to przeżyć w domu, więc zestaw na liście zakupów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

salamandra83 to faktycznie kiepsko.. współczuje. Po prostu za póznio juz było na lewatywe, skurcze co 2 minuty to juz dosyc ostra jazda... Tym razem bedzie dobrze:) A jak nie zdazysz to kłam ze mialas, lub cie samoistnie wyczysciło, najwyzej wiadomo co sie stanie, ale to w sumie nic takiego...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Powiem szczerze, że jestem w szoku czytając co niektóre lewatywowe opowieści :lol:
U nas w szpitalu odeszli od wykonywania tego zabiegu. Dwa razy rodziłam i nie miałam lewatywy robionej ani razu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U nas też się nie wykonuję lewatywy. Dostaję się czopek glicerynowy ale i tak nie trzeba go użyć ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tusiaczek, wiesz, to az przykre, ze zostalas tak potraktowana. brak slow normalnie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Słuchajcie mnie to dziwi bo przecież już od dosyć dana nie ma nakazu robienia lewatywy i golenia. Połozna czy pielęgniarka maja obowiązek zapytać czy sobie tego zyczycie. Wcale nie musicie się godzić....hmm nie w każdym szpitalu może to respektują ale decyzja jest Wasza

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jak widac nie wszedzie jest jak powinno byc. i chyba jednak w 50% szpitali, nadal robi sie lewatywe i golenie. nie mialam tych 'zabiegow' bo nie rodzilam jeszcze, osobiscie nie mam nic przeciwko (tak mi sie wydaje), ale niech to bedzie przeprowadzane z jakas no nie wiem .. kultura, wiecie o co chodzi. o to co np Tusiaczek opisala - no masakra, opier... te babe konkretnie gdyby tak mi zrobila.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Matko 15 minut czekać ?? :shock: co za baba...
Mnie pytali czy chcę, a jak już mi ją położna robiła to gdy powiedziałam,
że dość, bo źle się z tym jakoś czuję, to poprostu przestała. Nie wyobrażam
sobie osobiście bez lewatywy rodzić-tak jakoś się komfortowo czułam ze świadomością
że nic nie poleci :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u nas nie robią jak pisałam tylko dają czopka . JA wziąśc nie zdazyłam i szczerze mówiąc w ogóle mnie nie interesowało czy cos poleci czy nie ;)). Choc nie powiem w trakcie moje mysli troszke krążyły koło tego tematu )).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

A Z PIERWSZĄ CIĄŻĄ MIAŁAM BOLE I WTEDY NIE BYŁO WYBORU TYLKO PO PROSTU ROBILI I WSPOMINAM TRAGICZNIE NIE WIEDZIAŁAM CZY MAM ROBIC CZY RODZIC ,BOLAŁO STRASZNIE ,SŁABO MI BYŁO I POSZŁAM POD PRYSZNIC ,ZNOWU MI SIE DO WC CHCIAŁO ...TRAUMATYCZNE PRZEZYCIE BLEEE

JA MIAŁAM ALE SAMA SIE ZGODZIŁAM BO NIE MIAŁAM SKURCZY, CIEPŁA WODA I TYLKO TROCHĘ BO MI SIE ZARAZ ZACZĘŁO WYLEWAC I LIGNINA I SZYBKO NA KIBELEK ,POLECIAŁA WODA POTEM PRYSZNIC I POSZLAM RODZIC ..BYŁO OKI ..GDYBYM MIAŁA SKURCZE NIE ZGODZIŁABYM SIE NA PEWNO :evil: :twisted:

17.03.09 ANIOŁEK

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]