Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:35 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Chciałam was ostrzec, a w zasadzie tylko ku przestrodze powiedzieć, abyscie po znieczuleniu zewnatrzoponowym nie wstawały. Moja siostra rodziła przez cc. zeszłego lata i dostała takie znieczulenie. Potem (nie wiem jak długo po operacji) wstała i od tego momentu wyla z bólu głowy. Te bóle utrzymywały się wiele dni. Nawet wracajac z małą do domu jej mąz musiał sie zatrzymywac po drodze, bo z bólu wymiotowała. Podobno ulgę przynosiło jej chodzenie zgiętą dosłownie w pół, jak najniżej głowa. Nikt nie wiedział co sie dzieje i dlaczego. Dopiero pewna pielęgniarka mi powiedziała, że to mogło byc od tego, że po takim znieczuleniu podniosła się. Podobno ileś czasu trzeba leżeć plackiem. Niestety mojej siostry nikt nie uprzedził i pierwszy miesiąc zycia swej córki przepłakała z bólu głowy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To prawda co mówisz, tyle że mi w szpitalu powiedzieli, że przez najbliższe 24 godziny nie mogę podnosić głowy, tylko mam leżeć plackiem. Nawet poduszkę mi zabrali. Ja oczywiście i tak nie posłuchałam... Siostra i tak ma szczęscie że po miesiącu jej przeszło, bo ja z kolei mam takie bóle do tej pory (minęło już dwa lata od porodu), tak średnio 4-5 razy w miesiącu. Teraz już wiem, że lekarzy czasami trzeba słuchać :lol:

Offline Wyświetl profil  

czerwona kartka
Awatar użytkownika

Marta24 pisze:
Chciałam was ostrzec, a w zasadzie tylko ku przestrodze powiedzieć, abyscie po znieczuleniu zewnatrzoponowym nie wstawały. Moja siostra rodziła przez cc. zeszłego lata i dostała takie znieczulenie.

Marta24 czy jesteś pewna, że było to znieczulenie zewnątrzoponowe a nie podpajęczynkowe :?:
Do cc stosuje się raczej to drugie i po nim mogą być dolegliwości - straszne bóle głowy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oj nie nie jestem tego pewna. Może masz rację.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dobrze z emialam narkoze i odrazu mi podniesli zaglowek tak wysoko jak chcialam- prawie na siedzaco spalam :P ale dobrze wiedziec o takich rzeczach

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

To jest chyba jakoś tak, że jeżeli jest już akcja porodowa i jest jakieś zagrożenie życia dziecka albo jakieś czynniki, przez które dziecko nie może się urodzić wtedy jest cc przy znieczuleniu ogólnym (nakoza pełna). Przeważnie w takich przypadkach liczy się czas a znieczulenie ogólne szybciej zaczyna działać.
Natomiast przy planowanym cc robi się znieczulenie miejscowe podpajęczynkowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arianka nie nie nie- narkoza to bardzo maly odsetek wszytskich CC. ja mialam narkoze dlatego ze mam prety w kregoslupie i poprostu by mi sie nei wbili. narkoze robia patrzac na stan zdrowia kobiety i to bardzo rzadko bo maja doslownie z 5 minut na wyciagniecie dziecka i robia neichetnie takie operacje- tak mi mwoili w spzitalu :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marta dziwie sie ze pielegniarka jej nie uprzedzila o bolu glowy mnie zaraz po cesarce zakazala podnosic glowe do momentu zejscia znieczulenia bo dostane potwornego bolu glowy. Trafila na niekompetentne pielegniarki,ja zostalam uprzedzona od razu.Co do tej narkozy to sie nie zgadzam bo w pelnej narkozie robi sie zazwyczaj ciecie chyba ze nie ma anestezjologa ktory robi w ogolnym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Znieczulenie, po ktory jest mozliwy(ale wcale nie az tak czesto wystepuje) straszny bol glowy, to znieczulenie podpajeczynowkowe, chyba najczesciej stosowane przy cc. Po tym znieczuleniu trzeba lezec plasko przez ok. dobe (glowa mozna ruszac na boki, ale nie wolno podnosic do gory). Bol glowy po tym znieczuleniu to tzw. zespol popunkcyjny. Jesli juz do niego dojdzie to mozna podlaczyc specjalna kroplowke, b.czesto pomaga, a jesli nie to anestezjolog moze wykonac tzw."łate" i po tym to juz przechodzi na bank. Wiec problem jest jak najbardziej do rozwiazania! :D i nie ma sie co stresowac na zapas!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

CC robi się najczęściej przy znieczuleniu podpajęczynówkowym, a narkoza jest dawana tylko w przypadkach gdy są przeciwskazania do tego znieczulenia. I to wcale nie jest prawdą że podpajęczynówkowe później zaczyna działać, ponieważ ja już w 5 minut po zastrzyku nie czułam nic od pasa w dół i zaczęła się operacja.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej w moim szpitalu jest 2 lekarzy którzy mają uprawnienia do robienia znieczulenia w kregołup i najczesciej jest tak że mją dyżury na zmiane a jeśli nie ma żadnego to w przypadku nagłego cc daja narkoze. taki tu jest standard

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy jest jakieś znieczulenie, którego nie podaje się w kręgosłup? :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OGOLNE tzn narkoza :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Narkoza to już w ogóle straszne... :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mialam 2 w sswoim zyciu :) pierwsza 10 lat temu i pamietam ze tak strasznie chcialam pamietac moment kiedy mnei budza ale za cholere nie pamietalam a przytomna bylam. tak smao teraz tez nie pamietam ale pamietam z ato jak mnie "usypiali" bo za 1 razem mialam glupiego jasia jeszce na zwyklej sali wiec "odlecialam" :D ale potem te wymioty i ogolny stan to masakra ;/

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Mamo Oliwki ! Jak ty mi jeszcze powiesz ze mialas robiona cesarke z twoim pierwszym dzieckiem to chyba umre :lol: , bo ja oczywiscie mialam .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elwiro a jak :D:D oczywiscie z emialam cesarke :D:D hehehe siostro :P

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczynki!

Miałam cc. w ogólnym znieczuleniu, ale nie dla tego, że coś nie tak było z dzieciątkiem. CC. odbyło się u mnie z przyczyn zdrowotnych, jestem od urodzenia po dziecięcym porażeniu mózgowym, mam problemy z nogami, do tego doszły jeszcze zwyrodnienia w kręgosłupie, żaden lekarz nie wyraził zgody na poród siłami natury, powiem Wam, że trochę żałuje bo nigdy nie poczuje tego co kobieta rodząca naturalnie, kiedy jej dzieciątko kładą na brzuszku - nigdy tego nie zaznam, bo jeśli przyjdzie mi kiedyś drugi raz rodzić już mi mój lek. zapowiedział, że ciąża rozwiązana będzie w ten sam sposób. :(

Pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mamo dokladnie to samo ja mam !!! etraz tez bede miala raczej na bank cesarke i wlasnie etz pod narkoza i zaluje wlasnie dlatego bo juz moge nigdy nie miecc szansy na porod naturalny i igdy nie poczuje tego co wiekszosc matek:( nie uslysze 1 krzyku, nie poczuje jak klada mi dziecko na brzuchu itd itd

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: ???

po co dzielicie sie swoja wiedza,ktora jest znikoma???Nie odrozniacie typow znieczulen,ale kazda uwaza sie za najmadrzejsza...Jest to zenujacy brak jakiejkolwiek odpowiedzialnosci moje wszechwiedzace.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]