Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:48 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość

omka mnie sie wydaje, ze Ty tez powinnac decydowac... ja tez mam wade wzroku i bardzo powazne problemy z kergoslupem (lordoza ladzwiowa i zwyrodnienie stawu biorowo-krzyzowego) a pomimo tego trojke dzieci urodzilam sn i zadnych zmian nie widze... :roll:
kolezanka ma wade wzroku -7.5 i astygmatyzm, oprocz tego, przeszla powazna operacej stawu biodrowego i tez rodzila sn...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

dotii - jestem z Krakowa, za pierwszym razem rodziłam w prywatnej klinice SPES i odradzam, ciągną kasę a opieka nie najlepsza. Za drugim razem po prostu na Ujastku i byłam i z pobytu na patologii ciąży i z cięcia i z opieki pooperacyjnej oraz noworodkowej niezmiernie zadowolona :) Nie wiem może to że pierwsze cc było po 34 h akcji porodowej a drugie umówione miało wpływ, ale najwyżej na mój stan po a nie na opieke nade mną czy dzieciątkiem :roll:
syneczka po wyjęciu z brzuszka i szybkim badaniu dostałam do tulenia, szybko mnie zszyli a mąż w tym czasie mył i ubierał synia a potem dostałam maluszka do piersi do karmienia (po 20 min od zszycia) i został z nami do wieczora. Miałam rękę w gipsie a samo dochodzenie do siebie, opiekę nad syneczkiem itd wspominam dużo milej :)

gocha -
ale tego nie przewidzisz na pewno czy po sn się nie pogorszy... pięciu babeczkom się nie pogorszy a kolejnej tak... koleżance odklejała się siatkówka, miała wskazanie na cc, zdecydowała się rodzić sn... poród długi, ciężki, dziecko niedotlenione a ona sama straciła wzrok w lewym oku całkowicie... i nic z tym nie zrobi to była jej decyzja... myślę, że skoro lekarz sam (bez próśb pacjentki) widzi wskazania do cc i uważa że w tym konkretnym przypadku byłoby to lepsze rozwiązanie to nie robi tego z nudów tylko dlatego że naprawdę tak jest i że poród siłami natury może przynieść więcej szkód niż cc...
super że Tobie udało się urodzić córeczki sn i nie masz z tego powodu większych komplikacji ze zdrowiem :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gocha22 Gdyby to był tylko problem z wadą wzroku,to bym się tak bardzo nie przejmowała. Jest jedno "ale", ja widzę TYLKO na jedno oko.Drugie nie działa. I własnie w tym oku ledwo działającym mam zaćmę i wadę -7,astygmatyzm i na dodatek siatkówkę bardzo cienką. Tu nie chodzi o wadę u mnie,tylko o siatkówke słabą która może pęknąć podczas parcia,a wtedy wogóle nie bede widziała! :(
Juz konsultowałam się z okulistą, mam takie opcje : poród przez cc ALBO poród sn z wyłączeniem II fazy porodu.
Wolę rodzić sn z wyłączeniem II fazy porodu,ale wszystko zalezy od jeszcze jednego badania w 30tc. Ja nie chce sama decydować.Myślę że lekarze w tym wypadku wiedzą lepiej niż ja ;)
Gdybym straciła wzrok w prawym oku,już nigdy bym niczego nie zobaczyła. Bo lewe oko nie widzi :(

siaasiaMnie okulista powiedział że moja siatkówka może nie wytrzymac wysiłku,że jest strasznie cienka,mam jakieś plamki na niej do tego. Przestraszył mnie że mam tylko to jedno oko,a przecież nie warto ryzykować skoro nie trzeba.
Teraz tylko musze czekać 8 tygodni na jeszcze jedno badanie,po nim bedzie decyzja juz ostateczna ;)

Offline Wyświetl profil  

siaasia pisze:
gocha -[/color] ale tego nie przewidzisz na pewno czy po sn się nie pogorszy... pięciu babeczkom się nie pogorszy a kolejnej tak... koleżance odklejała się siatkówka, miała wskazanie na cc, zdecydowała się rodzić sn... poród długi, ciężki, dziecko niedotlenione a ona sama straciła wzrok w lewym oku całkowicie... i nic z tym nie zrobi to była jej decyzja... myślę, że skoro lekarz sam (bez próśb pacjentki) widzi wskazania do cc i uważa że w tym konkretnym przypadku byłoby to lepsze rozwiązanie to nie robi tego z nudów tylko dlatego że naprawdę tak jest i że poród siłami natury może przynieść więcej szkód niż cc...
super że Tobie udało się urodzić córeczki sn i nie masz z tego powodu większych komplikacji ze zdrowiem :)

zauwazylam, ze czesto w PL lekarza nie trzeba nawet prosic, zeby dostac wskazanie do cc, dlatego uwazam, ze kobieta powinna miec mozliwosc decydowania.... skoro omka nie widzi na jedno oko, a w drugim cienka siatkowka to logicznym jest, ze ryzykowac nie bedzie chciala...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Omka W Twojej sytuacji nie ryzykowałabym porodu SN skoro okulistka na 90% widziała konieczność cesarskiego cięcia

Myślę że najtrafniej Twój lekarz zadecyduje jak powinnaś rodzić i warto się z nim zgodzić jeśli będzie nadal widział/a konieczność CC a nie ryzykować...

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gocha22 Gocha ja na jedno oko widzę i właśnie w tym oku mam tą siatkówkę słabą ;)
Jak te oko mi pójdzie,to zostanę ślepa całkowicie. A ryzyko że siatkówka pęknie podczas parcia, jest według lekarza okulisty 50%.
Ja myślę że każdy człowiek o zdrowych zmysłach by nie ryzykował ? Prawda? zostać niewidomym na własną prośbę :/
I wbrew pozorom wielu lekarzy nie chce dawać skierowania na cc. Chyba że takiemu lekarzowi się zapłaci :roll:

marti126 Zgadzam się z Tobą w 100%. Nie warto ryzykować. Sama wada wzroku,czy astygmatyzm nie jest wskazaniem do cc. Wiadomo. Lekarze udowodnili że podczas parcia wada wzroku się nie powiększa. Ktos może mieć małą wadę -1 a siatkówkę odwarstwioną lekko i już jest wskazanie do cc... A można mieć -20 i rodzić sn ;) Wysokie ciśnienie gałki ocznej też jest wskazaniem do cc.
Dlatego tak ważne jest badanie wzroku w ciąży. Jak ktoś widzi idealnie to ok,ale jak ktoś ma chociaż małą wade trzeba to sprawdzić! Żeby później nie żałować...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

przepraszam za wtrącanie się, ale czy takie badania związane z jakością siatkówki , to mozna robić przed ciążą?
Mam "delikatne" -6.5 i delikatny astygmatyzm- warto to zbadać już?

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Robaczek 82Tak. Badanie dna oka i ciśnienie gałki ocznej mozna zrobić, nawet nie będąc w ciąży ;)
W ciąży tez musisz badac oczy,bardzo często pod wplywem hormonow wzrok sie pogarsza.. Niestety.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dzięki za szybką odpowiedź... w poniedziałek się do okulisty wybiorę... zobaczę co mi powie, może nie będzie złe. NA pewno nie będę się upierała przy sn, trzeba czasami zaufać lekarzowi, a nie wyobrażam sobie by mi się prze własny upór miało coś nieciekawego wydarzyć. Zobaczymy... najpierw to muszę zaciążyć :/

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Robaczek 82 Badanie dna oka robi się po wkropieniu specjalnych kropelek. Po nich masz mega rozszerzone źrenice. Kilka godzin widzisz niewyraźnie. Nie wolno prowadzić wtedy samochodu.To tak informacyjnie ;)
Ja zaciążałam prawie 8 lat :roll: Dopiero we wrzesniu sie udalo ;)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Atropina :shock: :lol:
Nie lubię, ale co tam, ostatnio po zażyciu przeciwbólowych od mamy tez miałam rozszerzone źrenice :P

Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 151 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Poród

Strefa czasowa UTC [letni]